Mi az a stafírung?

Figyelt kérdés
2009. júl. 10. 16:16
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Régen kötelező volt a lányokat férjhezmenetelükkor kistafirungozni.Ez azt jelentette,hogy bizonyos számú ágyneműt,törülközőt,ruhát,fehérneműt stb.,amire a háztartásában szüksége lehet,vinnie kellett a férje házába.A mennyiség helyenként változó és függött a család anyagi helyzetétől is.Volt,ahol a tányérokat,ezüstneműt is adták a lánynak,vagy egyes vidékeken még a menyasszony ágyát is vitték végig a falun,tele párnával,dunyhával.
2009. júl. 10. 16:22
 2/4 anonim ***** válasza:
85%
Egy lánynak illik,hogy legyen stafírungja.A szülők (általában az anyuka) szép lassan elkezdi gyűjtögetni, hogy mire eljön az esküvő ideje, minden meglegyen,amire alapból egy háztartásban szükség lehet. Vannak olyan szülők,akik nehezményezik,ha az új asszony csak úgy,üres kézzel jön a házasságba.Nekem szerencsém volt,mert a mi családunkban a nagymama stafírungozta ki az unokáját.Náluk ez a szokás. Persze én is megvettem,amit gondoltam és nem okozott gondot,hogy miben alszanak,esznek,törülköznek. Gondolom ez a gyűjtögetés még ma is "divat" a lányos anyukáknál.
2009. júl. 10. 16:36
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Német eredetű szó.Magyarul kelengye, hozomány.De azt fedi, amit az első leírt.
2009. júl. 10. 16:37
 4/4 anonim ***** válasza:
61%

Eredetileg a lány hímezte, varrta, horgolta téli napokon, estéken, mikor nem volt más dolga.

Tehát ilyen értelemben gyűjtögette.

2009. júl. 10. 16:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!