Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ezek milyen rúnák (kép lent)?

Ezek milyen rúnák (kép lent)?

Figyelt kérdés

[link]

Arra gondoltam, hogy pl. magyar-székely (azt ismerem, nem ilyen, csak példaként), vagy viking... Segítsetek kérlek, mert nem ismerem fel.

2009. júl. 10. 09:40
 1/9 anonim ***** válasza:
A második tipped a helyes, ezek viking rúnák.
2009. júl. 10. 10:09
 2/9 anonim ***** válasza:
Ezek germán rúnák szerintem. Ami nekem van forrás, abban az U kerekített ugyan, de a többi stimmel.
 3/9 anonim ***** válasza:

Itt egy "abc" hozzá: [link]

Ezen jobban látszanak és a megnevezések is ott vannak.

4/9 anonim ***** válasza:

Igen, én pedig egy könyvben nézem. Mindkettőnknek igaza van. Ezt találtam Neked:

"Az etruszk ábécéből az Alpok térségében létrejött rúnaírás északra került (..), s a 7. századtól az északi germán törzsek által használt 24 jeles változata ott egyszerűsödött 16 jelesre. A kb. 3500 ilyen új rúnafeliratból mindössze 23 szól a 10–12. századi Kelet-Európáról (legtöbbször a harcban elpusztult vikingek nevét említve)..."

2009. júl. 10. 10:15
 5/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat! Akkor ezek szerint a germánok is használták.

Még egy kérdés: ezeket jobbról balra, vagy balról jobbra írják? :)

2009. júl. 10. 10:34
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A táblázatban az Elder Futhark-ot látod, a legegyszerűbb germán rúnarendszert. De ezt már fentebb írták...

A rúnákat mindig úgy írták, ahogy éppen kézre esett. Általában balról jobbra, illetve fentről lefelé haladt, de rúnaköveken elég gyakori, hogy "körbeírják" a követ.

Részletek: Joanna Sandsmark: Sorsod a rúnák tükrében, Bioenergetic Kiadó, 2008.

2009. júl. 10. 10:43
 7/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat, sokat segítettetek!
2009. júl. 10. 11:16
 8/9 anonim válasza:

Ezek, kérlekszépen, a vikingek által használtrúnák.

Futharknak, idősebb futharknak vagy elder futharknak nevezik.

A rúnaírás kifejezés azokra az egymással szoros kapcsolatban álló ábécékre vonatkozik, amelyeket korábban a germán nyelvek írására használtak, Skandinávia és a Brit-szigetek keresztény hitre térítése előtt, illetve egy rövid ideig a térítés után is, a már említett területeken. A skandináv változatokat futhark (vagy fuþark, az ábécék hat első betűjéből: F, U, Þ, A, R, K), az angolszász változatot pedig futhorc néven is ismerik.

2010. dec. 31. 15:57
 9/9 anonim válasza:

A régészek találtak olyan írásokat, amelyeket balról

jobbra, ill. jobbról balra kell olvasni. Tehát ez annak

idején nem lett tisztázva.

2010. dec. 31. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!