Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Svédország, Hollandia, Izrael,...

Svédország, Hollandia, Izrael, Anglia, Norvégia. Él (t) valaki ezekben az országokban?

Figyelt kérdés

A férjemmel tervezzük, hogy külföldre költözünk, de elakadtunk a térképen, hogy merre is vegyük az irányt.

Aki a fenti országok valamelyikében él vagy élt és megtenné, hogy a saját szubjektív benyomását (mi jó ott, mi nem jó ott) leírná, nagyon sokat segítene a döntésben.

Minden szempont érdekel, gazdasági, társadalmi, mentalitásbeli különbségek.

Esetleg más országok is érdekesek lehetnek, bár a német nyelvterületet kizártuk (Németország, Ausztria), illetve a jelenleg gazdaságilag stagnáló Olasz- és Spanyolországot is.

2012. jún. 28. 17:33
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem tudok érdemben válaszolni, mert csak a német nyelvterületeket tudnám mondani.

De aki Törökországot írta, az leírhatná bővebben, mert engem is nagyon érdekelne. Köszönöm!

2012. jún. 28. 19:51
 12/24 anonim ***** válasza:
94%

Isztambulban élek. Nagyságrendekkel jobban élek, mint Mo.-n.

Pl. a szüleim ha betegek, idejönnek orvoshoz. Nem kell hónapokat várni időpontra, hanem max. 3 napon belül megvan minden. Ultrahang, visszérműtét, stb.. Mindezt olyan körülmények között, amit Mo.-n csak puccos magánklinikákon látsz.

Az emberek nem idegbetegek, nem depisek, jókedvűek, barátságosak, végtelenül segítőkészek, és nem irigyek.

Az árak hasonlóak, mint Mo.-n de a zöldség-gyümölcs negyede csak. 2000 Ft-ból rogyásig bevásárolsz a piacon.

Az élet kényelmes, a boltok 9-kor nytinak, de akár este 11-kor is elmehetsz nadrágot venni.

Jó itt na.

2012. jún. 29. 17:02
 13/24 anonim ***** válasza:
79%

Amszterdamban es Londonban tobb evet eltem... A hugom meg Malmoben elt... tehat en szemelyesen se Hollandiat se Angliat nem tudom ajanlani... A hugom Svedorszagban 700K-t keresett netben es megis inkabb magyarorszagon dolgozik kb a fizetes 40%-t mivel o nagyon utalta Svedorszagot (az emberek lenezoek az orvosi ellatas meg botrany)... Tudom hogy rosszul hangzik de nekunk ez a tapasztalatunk.

A UKben en Edinburgh-t ajanlom mert: szep, tiszta, kisvaros de a nagyvaros elonyeivel, jo az oktatas, az emberek kedvesek, olcso es mellette meg rendesen is fizetnek (mar ha nem minimal bert keresel).

Engem epp tegnap akart egy ceg Hollandiaba tukmalni, de nincs az a penz amiert en oda visszakoltoznek (pedig valoszinuleg jol megfizettek volna): A kultura szamomra nem jott be (a hipokracia es az arrogancia kiralyairol beszelunk itt), rossz mindig az ido, a varosok szepek de sotetek, a boltban a valasztek siralmas (pedig en az AHban vasaroltam), futes az nincs (duplauvegrol arra nem sok helyen hallottak szoval szigeteles sincs), ES A LEGROSSZABB AZ EGESZSEGUGY (4 orat vartam 40C lazzal arra hogy felirjanak antibiotikumot es edesanyamtol elobb megerkezett Mo-rol a TNT reven mint mielott megkaptan volna --> ezek utan meg volt kepuk kiszamlazni 300 Euro-t amikor semmit nem csinaltak) stb

Europaban ami meg tetszett az Nemetorszag: Olcso, jol fizetnek, kedvesek az emberek, de nemetul azt tudni kell

Portugalia: Bajos ha penz nem szamit... Ha jol akarsz elni akkor felejtsd el mivel ott a penzt tenyleg a helyi elit tartja kezben (gyakorlatilag mind ismeri egymast a helyi harom egyetemrol vagy UK es USAbol)...

En jelenleg Belgiumban elek (tudom sokan nem ertenek velem egyet), de en itt jol kijovok az emberekkel. Szeretem hogy ket kultura van, tetszik hogy ket nyelv van, az emberek neha igenytelenek viszont ha gond van akkor van gerincuk es tartasuk. Rendesen fizetnek, az oktatas nem rossz (szerintem skociaban jobb- de mindegy), stb. A francia nyelvuek tudnak elni a flamandok dolgozni en meg francia nyelvuekkel eszek es beszelek, a flamandokkal meg dolgozok ;)

2012. jún. 30. 15:40
 14/24 anonim válasza:
77%

Az én férjem Hollandiában dolgozik február óta, és én is voltam nála egyszer látogatóba. Mi beleszerettünk az országba, gyönyörű, és ott képzeljük el a jövőnket. Teljesen más a mentalitásuk, mint itthon. Nagyon kedvesek az emberek, bár lehet, hogy aki nagyvárosban élt, annak más a tapasztalata, de az olyan lehet, mint itthon Budapest és vidék között a különbség, én például nem költöznék a fővárosba.

Lehet hogy kicsit "őrültek" a hollandok, de a szó legjobb értelmében. Nagyon család centrikusak, és támogatják a gyerekes családokat. És nagyon modern, fejlett ország.

A kezdet meg mindenhol nehéz.

2012. júl. 1. 12:06
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
en harom evet eltem hollandiaban, tehat nekem nem a kezdet volt nehez... az elso felevben meg en is ott kepzeltem el a jovomet... de azert tobb szerencset nektek...
2012. júl. 1. 13:59
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Én is egy évet éltem Hollandiában, egy kisvárosban és semmi pénzért nem költöznék vissza oda. Az emberek zsugoriak és haszonlesők, mindent ingyen és rögtön akarnak megszerezni, ugyanakkor borzasztó arrogánsak, lekezelők. A társadalmat szerintem a retardált és képmutató szavakkal lehetne leginkább jellemezni: kifelé tök civilizáltak és minden szép, de belül rohadnak. A családi és baráti kapcsolataik baromi felszínesek, nem lehet számítani rájuk, és olyannyira bagóznak a társadalmi konvenciókra, hogy a mi mércénkkel bunkóknak számítanak (pl. esküvőre szakadt szandálban, koszos lábbal mennek, temetésre lazán felvesznek rózsaszínt, stb.). Az egészségügyük csapnivaló, elavult, vacak és drága gyógyszereket használnak és baromi sokat kell várni egy időpontra az orvosnál.

Az időjárással én mondjuk ki voltam békülve, de az egyhangú és idegesítően egyforma, "rendezett" lakások egy idő után nagyon nyomasztóak - kb. minden város ugyanolyan. A legrosszabb azonban az álláskeresés volt: azt tapasztaltam, hogy baromira lenézik a magyarokat. Gyógyszerészként végeztem és négy idegen nyelven beszélek, ebből kettőn felsőfokon, munkatapasztalatom is volt bőven, mégsem találtam állást. Egy megváltás volt a hazajövetel..

2012. júl. 8. 22:31
 17/24 A kérdező kommentje:

Hollandiában két hétig voltam vakáción, ott egy orvossal hozott össze a sors, mert valami bőrfertőzést összeszedtem (naná, hogy itthon soha semmit, külföldön egyből).

Ő kifejezetten kedves volt, bár a szakmai gyakorlatának egy részét Magyarországon töltötte és ahogy elmesélte, kedves emlékek kötötték az országhoz.

Köszönöm az eddigi válaszokat, főleg, amik a társadalmat belülről mutatják be!

Továbbra is örömmel várok további válaszokat, bármelyik országról.

2012. júl. 9. 08:37
 18/24 anonim ***** válasza:
Én Izraelben. :))
2012. júl. 21. 00:48
 19/24 A kérdező kommentje:
18-as: kérdezhetnék még néhány dolgot Izraelről? Megélhetés, munkalehetőségek, stb?
2012. júl. 21. 09:26
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

aranyos ez, hogy gazdaságilag stagnáló Olasz- és Spanyolország. Akkora zuhanás után nem csoda, ha megpihen egy kicsit.

Én Belgiumban vagyok, ugyan nem írtad, de remélem nem baj, ha elmondom a tapasztalataim. Itt a munkatalálás döbbenetesen nehéz - legalábbis én így veszem észre. Sokkal több lehetőség lenne, de az ügyintézés még körülbelül tízszer bonyolultabb és nyakatekertebb, mint Magyarországon, pedig beszélem a nyelvet...

Aki azt írta, hogy nem volt baja az időjárással, azt irigylem, még az itteniek se szeretik; ahogy megjelenik egy napsugár, MINDENKI kint van a parkokban, éttermek, presszók teraszán. Engem zavar, hogy itt nincs nyár úgy igazán, bár az nem esett rosszul, hogy a tél se -25°-os, mint otthon...

Nyelvi szinten Hollandia SOKKAL előnyösebb, mert itt franciául sem árt ha tudsz (míg az Hollandiában nem is hivatalos nyelv, mint itt), és az angolt is jobban beszélik tapasztalataim szerint a hollandok, mint a belgák.

Gasztronómiailag meg fogtok őrülni, ha szeretitek a magyar konyhát :)

2012. aug. 1. 03:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!