Mi dönti el, hogy egy író, költő milyen magas szinten áll irodalmilag? Egy művet sokféle szempont alapján meg lehet ítélni.
Én úgy gondolom, hogy egy író, költő megítélése a társadalomban található kortárs művészek munkái alapján történik. Mintegy összehasonlítjuk a nagyátlaggal, melynek eredményeképpen kiderül, hogy a kiszemelt művész, mennyire értékes a többiekhez képest.
Az "értékesség", mint minőségi jellemző több dologból tevődhet össze. Itt lehet ilyen kritériumokat megadni mint: szépség (kifejezésmód) vagy mondanivaló.
Juhász Gyula verse pl. egy egyszerű szinte semmitmondó gondolatmenetet, melyet a következő módon fejez ki:
Milyen volt szőkesége? Nem tudom már!
De azt tudom, hogy szőkék a mezők...
Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár
És e szőkeségben újra érzem őt.
Fogalmunk sincs hogy nézhet ki a hölgy, de Juhász Gyulának sikerült ezt úgy kifejeznie, hogy amikor becsukja az ember a szemét, egyből a csodálatos táj tör fel benne, és a szívét melegség tölti meg.
Tartalmas mondanivalóra pedig egy klasszikus:
Hazádnak rendületlenül légy híve ó magyar
Bölcsőd az s majdan sírod is, mely ápol s eltakar.
/részlet: Vörösmarty Mihály: Szózat/
Nagyon patriotikus vers, mely a magyar emberből a magyar mivoltát hozza ki, noha a vers nem mondható kifejezetten szépnek. (Olykor nehéz komoly témáról szépen beszélni. Félő, hogy a túldíszítettség elnyomja a mondanivalót)
Gondolatébresztőnek ennyit szánnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!