Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Minden Oláh vezetéknevű ember...

Minden Oláh vezetéknevű ember cigány? Illetve minden család?

Figyelt kérdés
2009. júl. 4. 08:50
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
89%

Nem! És alapvetően nincs is olyan h "bizotsan cigány név", de az Oláh nevű még nem is feltételnül román!

A magyar családokban a honfoglalástól kezdve igen elterjedt volt az adoptáció. Magyarul vkit a fiukká fogadtak. Így nem nehéz elképzelni, hogy egy idene nevű egyénben több van a honfoglalók véréből. Láttam én már cigányt aki "y" végű nevet viselt, de ettől még nem lett magyar köznemes, csak cigány maradt. És azért mondtam h "biztos cigány név" nincs, mert a cigányoknak nem voltak neveik, azokat a magyar népességtől "lopták" el. Azért mondom ezt, mert a 2. világháború alatt Mo.-n rengeteg úgymond "cigánynevű" ember volt a felső vezetésben, mégis színmagyarok voltak. Orsós Ferenc, egyetemi professzor, akit később "nácizmusa" miatt ítéltek börtönre, nem valószínű, h cigány lett volna, ahogy Lakatos Géza tábornok sem. Arról nem is beszélve, hogy a vezetéknév használata csak alig 200 éve jött forgalomba. Így, hogy ki milyen vezetéknevű, az nem azt jelenti, hogy milyen származású, csak azt, hogy az ősei milyen népiség körében tartózkodtak, amikor a név rájuk ragadt. Az Oláh név is ilyen, lehet hogy románok között volt, de nem volt román. Lehet, hogy egy román család adoptálta. Lehet hogy egyik sem, csak az egyik ős árva volt, és mivel azon a vidéken találták meg, hát elnevezték Oláhnak. Ezer megy egy magyarázat lehet.

De ha valaki nagyon kételkedik, akkor a legbiztosabb elmenni egy levéltárba. Abba a megyébe, ahol az őseit anyakönyvezték, ott biztosan fel van vezetve. Ha 19. század végénél régebbre akar visszamenni, akkor pedige gyházi iratokban kell kutakodni (mert csak az volt a polgári anyakönyvezés előtt) és szépen fel van vezetve az ős foglalkozása, stb., amiből már azért lehet következtetni.

Tudom mit beszélek, mert én is levéltártechnikus vagyok;)

2009. júl. 4. 12:19
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

A válasz:nem! így nem lehet megállapítani szerintem.

A 09:09-esnek ismersz Horváth cigányt?Persze,hogy ismersz hiszen úgymond cigány név!De anyukám sem cigány,pedig Horváth!Szóval vannak olyan nevek amik tipikus cigány nevek,de akkor sem minden ilyen névvel rendelkező ember cigány.

2009. júl. 4. 12:38
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
12:38 Felénk a Horváth nem tipikus cigány név.A Kolompár,Burai,Csámpai,Mezei,Rostás,Sztojka annál inkább elterjedt!
2009. júl. 5. 15:02
 14/25 anonim ***** válasza:
94%

1. Számít az, hogy cigány-e az illető, ha ez meg az a családneve?

2. Miért lenne minden ember X meg Y családnévvel cigány?!

Adott egy ember, van alapesetben két neve - egy családneve meg egy keresztneve, aztán az ugyan nem mondja meg róla, ő micsoda.

Lehet valaki, vallhatja magát pl. magyarnak Schwarz névvel is, meg lehet Tóth-Szabó egy cigány is. Szerintem.

2009. júl. 5. 15:08
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Így van, arról nem is beszélve hogy hány meg hány cigány (és egyébként zsidó is) aki magyarosabb hangzású nevet vesz fel, de attól még nem változik a genetikája.....hülye általánosítás megy csak az az igazság, meg az is hülyeség h akinek "olyan" neve van, annak egyik őse biztos "az" volt....hát persze, kutyának a fülét, József Attila meg biztos zsidó volt, mi? MErt hogy a József meg egyébként héber név.....ugyhogy ennyit erről, nyilvánvaló hülyeség.....Vezetékneveket nem rég óta használnunk,a középkorban meg a kora újkorban nem is volt olyan hogy vezetéknév...
2009. júl. 5. 15:15
 16/25 anonim válasza:
100%

Először is a román és a roma (vagy cigány) nem ugyan az! A román egy olyan népcsoport ami Románia területén él, míg a cigány egy etnikai kisebbség. Az a különbség hogy az etnikai kisebbség nem köthető kifejezetten egy országhoz vagy területhez.

Én például Váradi vagyok, és ez tipikusan cigány név. Szerintem az Oláh is, de nem minden ember cigány aki Oláh. Én sem vagyok az, csak még régen magyarosítottuk a nevünket.

2009. júl. 11. 09:37
 17/25 anonim ***** válasza:

csak erősíteni tudom az előttem szólóakat, ugyanis az én vezetéknevem Oláh, és mégsem vagyok cigány

sem külsőleg, sem belsőleg, sőt apukám se, és nagyszülője sem

persze ettől függetlenül elképzelhető, hogy jó pár száz évvel ezelőtt volt ilyen származású felmenőm

2009. júl. 11. 13:31
 18/25 anonim ***** válasza:
52%
Szerintem Spanyol is lehet, spanyolul az Olá sziát jelent :)
2009. júl. 11. 23:55
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
13:31-es, igen, elképzelhető h pár száz éve volt ilyen felmenőd, de ennek kb. akkora az esélye, mintha bármilyen más, színmagyar hangzású vezetéknévvel élő embernél....a név csak egy ragadvány, gondolj bele Amerikába, valakit pl. Jacksonnak hívnak (most a stílszerűség miatt mondtam direkt ezt a nevet), na szóval most honnan tudod h az illető fehér e vagy néger? sehonnan, szokványos angolszász név, de ettől még lehet néger is a viselője éppen.....
2009. júl. 12. 09:41
 20/25 anonim válasza:

A szomszédbácsim neve Rostás, És nem volt cigány a családjukban

nem minden Rostás cigány

2009. júl. 15. 18:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!