Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek fontos, hogy az...

Szerintetek fontos, hogy az embernek legyen felsőfokú végzettsége?

Figyelt kérdés

"A diplomát továbbra is mindenki elsődlegesnek tartja. „27 százalék szerint nagyon, és további 26 százalék szerint inkább fontos, hogy az embernek legyen felsőfokú végzettsége” – derül ki a már említett felmérésből. „A diplomás állások fizetettsége arányaiban nézve az Egyesült Államokéval vetekszik. A diplomának még mindig van egy rangja” – állítja dr. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár."

[link]

2012. jún. 12. 10:31
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

13:27esnél a pont.

Épp a minap volt a rádióban egy műsor hogy diploma e vagy szakmunka, mivel 5-10 év, és ott lesz az országunk hogy külföldről kell behozni szakmunkásokat, mert annyira nincs itt szakképzett munkaerő. A diplomás nem akarja bepiszkítani a kezét.

Itt a gyk-n is volt egy kérdés, hogy a kérdező hegesztőnek tanuljon vagy cnc programozónak. mi volt az első válasz? az hogy programozónak mert ott nem koszolja össze magát. Minthogyha azt a kosz nem lehetne lemosni magáról, vagy megpecsételné, és ezért a társadalom kiközösítené!

11:19

az hogy nem jó szakember, az nem a személy hibája hanem az iskoláé. Én is érettségi után olyan helyre kerültem ahol a szakmai gyakorlaton pl fociztunk 3 órán keresztül, és másnap láttuk hogy elvileg írtunk egy dolgozatot ahol 4esnél rosszabb jegyet senki sem kapott. Mondhatom, hogy mennyire mentem ezzel a szakmával, az elpazarolt 2 év mellett, de szerintem mindenki ki tudja találni.

Tesóm, műszerész - tv szerelőnek tanult annó ~10 éve. Ők fél évig rézvezetékből készült piramist, meg kockákat, meg gúlát forrasztgattak. Ezzel se ment semmire... Szóval itt nem az ember a baj, hanem a fos oktatási rendszer!! Régen mi volt, bementek az iskolába, leadták az elméletet, majd kiküldték őket a szakmájukban elismert szakemberek mellé tanulni és dolgozni! nálunk is volt egy villanyszerelő... össze akarta kötni a fázist a földeléssel. Én mint érettségizett ember a hajamat tépem mikor megláttam!

Édesapám esztergályos volt, náluk az 5ből 2 nap volt az elmélet az iskolában, a maradék 3 napon meg szakemberek és gépek mellett tanulták el a mesterséget.

2012. jún. 12. 13:51
 22/32 anonim ***** válasza:
Nem kell betanított munkás? És szerencsétlenek akkor miből éljenek meg, csövezzenek?! Te talán örülsz hogy ott kolbászolnak az autók között a piros lámpánál, én nem. nem szeretném hogyha az egyik az én autóm elé vetné magát, mert épp azért mert nincs diplomája a társadalom kiközösítette.
2012. jún. 12. 13:53
 23/32 A kérdező kommentje:

"csak azt nem értem hogy akkor miért sirnak olyan sokan hogy diplomám van mégsincs munkám vagy hogy miért sirnak a médiában is hogy egyre kevesseb a szakmunkás"

Arányában így is háromszoros a munkanélküliség a szakmunkások között mint a diplomások között.

Persze van diploma mai nem ér sokat, úgy mint a szakmunkák között. De még mindig többet ér egy olyan diploma mint egy olyan szakma ami semmire nem jó. Ugyanis vannak munkakörök amihez csak annyi kell, hogy legyen diplomád. PL a titkár kezd már ilyen lenni.

Mindig jönnek azzal, hogy a szakma többet ér mint a diploma. DE ezt mindig úgy hozzák elő, hogy többet ér egy jó sokmunkás végzettség, mint egy rossz fajta diploma. Persze többet ér egy cnc-s mint egy szabad bölcsész. DE ugyanez igaz egy mérnökre és egy műkörmösre? Mindbe vannak toppok, de ezt sokan elfelejtik és csak annyit látnak, hogy van pár szakmunkás ami jó és van olyan diploma ami nem, akkor az marad meg nekik, hogy a diploma szart se ér.

De egyik fizikai másik szellemi munka. Ha szellemi munkát nézzük akkor azért a diploma dominál. Fizikaiban pedig nincs is diploma. (persze biztos van kivétel)

2012. jún. 12. 14:08
 24/32 A kérdező kommentje:

"hegesztőnek tanuljon vagy cnc programozónak. mi volt az első válasz"

Azért a cnc programozó nem olyan mint az infós, de a programozó esetében is tudnia kell esztergálni, mig a cnc esztergájós esetében minimális programozás kell.

2012. jún. 12. 14:09
 25/32 anonim ***** válasza:

Szerintem az a legnagyobb baj, hogy a szakmunkások képzése siralmas. Én úgy gondolom, hogy szakmunkásoknál is nagyon fontos lenne a kimagasló oktatás, gyakorlat megszerzése. Pl. a boltokban milyen eladók vannak néha.. Komolyan inkább menekülök a boltból. Vagy némely fodrász akik sértegetnek stb.. A másik meg, hogy lehet valaki szakmunkásként is elismert a szakmájában ha tényleg jól csinálja. Ismerek olyan házaspárt ahol mindketten szakmunkások és nagyon jól keresnek.

Illetve én úgy gondolom, hogy nem mindenki képes lerakni a diplomát, de azért fontos, hogy ők is szakmát kapjanak. Külföldön pl. Down-kóros gyerekeknek indítanak szakképzést és még Magyarországon felnőttként is napközis jellegű helyekre járnak, addig külföldön kertészeti, konyhai, kisegítői munkát végeznek.

2012. jún. 12. 14:10
 26/32 anonim ***** válasza:
76%

Manapság inkább presztízs kérdése, hogy az embernek van e diplomája, vagy nincs.

Itthoni baráti körömben 3-nak van, 2-nek nincs. És valamiért ez a 2 kellemetlenül érzi magát. Mi soha nem szekáltuk őket, nem is különböztetjük meg őket, de valamiért mégis kellemetlen nekik ez a téma.

Nevezhetjük divatnak is. Divat az, ha valakinek van egy diplomája, tökmindegy, hogy utána abban a szakmában dolgozik e, vagy sem.

Nekem is van, és bevallom, idegesítene, ha nem lenne. Tudom, hogy semmire nem megyek vele, az OKJ-s tanfolyamommal már most többet érek, de akkor is jobb így, hogy van. Számomra megmagyarázhatatlan, hogy miért érzem ezt. Ugyanakkor mástól nem várom el, hogy legyen neki. Szóval, ha lenne egy kapcsolatom, és az illetőről kiderülne, hogy nem végezte el a Semmelweis 5 szakát + mellette a PPKE posztgraduális képzéseit, nem dőlne össze a világ. :)

2012. jún. 12. 14:19
 27/32 Andizsuzsi ***** válasza:
0%

"Azért a cnc programozó nem olyan mint az infós, de a programozó esetében is tudnia kell esztergálni"

Azt te sem gondolod komolyan, hogy egy építésznek tudnia kell falazni, vagy egy programozónak esztergálni? Szerinted ezeket melyik egyetemen tanítják?

2012. jún. 12. 15:05
 28/32 A kérdező kommentje:

"Azt te sem gondolod komolyan, hogy egy építésznek tudnia kell falazni, vagy egy programozónak esztergálni? Szerinted ezeket melyik egyetemen tanítják?"

Itt a cnc programozóról volt szó. Megjegyeztem, hogy azért nem az mint infós, de tudnia kell esztergálni.

2012. jún. 12. 15:08
 29/32 anonim ***** válasza:

A felhozott cnc programozóst a kosz miatt írtam, abban a munkakörben nem fogja magát összekoszolni, ellentétben egy hegesztővel. Nem a programozás szintjére céloztam!

Amúgy egy diploma ami mögött tudás is van nem 2 Ft ba kerül, úgy hogy fizetik a szülők, a hülye nem megy fősulira. De ha már magadnak kell összekaparni akkor már neccesebb.

2012. jún. 12. 18:33
 30/32 A kérdező kommentje:

"A felhozott cnc programozóst a kosz miatt írtam, abban a munkakörben nem fogja magát összekoszolni, ellentétben egy hegesztővel. "

Mára már a hegesztő se olyan mint régen. Nem nagyon koszolják már ők se magukat össze.

Amúgy a cnc egy jó szak. Nem drága mert csak technikusi és még keresett is.

2012. jún. 12. 18:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!