Szerintetek fontos, hogy az embernek legyen felsőfokú végzettsége?
"A diplomát továbbra is mindenki elsődlegesnek tartja. „27 százalék szerint nagyon, és további 26 százalék szerint inkább fontos, hogy az embernek legyen felsőfokú végzettsége” – derül ki a már említett felmérésből. „A diplomás állások fizetettsége arányaiban nézve az Egyesült Államokéval vetekszik. A diplomának még mindig van egy rangja” – állítja dr. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár."
10-es: mi például azt a kenyeret esszük, amit házilag csinálok kenyérsütő géppel. Olcsóbb is, kevesebb munka is (két perc munka nagyon maximum, ennyi idő alatt nem fordulok meg friss kenyérrel a boltból).
Vannak olyan dolgok, amit alapvetően az ember nem tud megoldani, de az alap szakmunkák nem ilyenek. Volt itt példa a villanyszerelés meg az informatika: mindkettővel ugyanez a helyzet. Nyilván az egész házat nem áll neki az ember újravezetékezni, mert az sok munka, vésés, stb., inkább szakemberre bízza. De alap szereléseket sima gimis fizikai ismeretekkel el lehet végezni. A számítógép legtöbb problémáját a google segítségével meg lehet oldani, ha az ember képes szöveget értelmezni. Az idei érettségik fényében sajna az a helyzet, hogy egy érettségizett még egyáltalán nem biztos, hogy képes erre.
Pont az a helyzet a diplomával, hogy a
Én középsuliban szakmát tanultam (de nem maradtam ott érettségi után), utána elmentem OKJ-ra, de azt 1 év után leváltottam egy másik szakra. Azt elvégeztem, utána annak továbbképzésére már egy felsőfokú OKJ-ra jelentkeztem, de a 2. évet (mivel fizetős lett, és kajára se volt..:( ) nem tudtam elvégezni. Szóval összesen 4 szakmát kezdtem el tanulni, de csak 1-ről van papírom, de ugye 2-ről lenne ha lett volna pénzem. El tudtam helyezkedni - papíron teljesen más területen, de nem vettek volna fel, ha nem tanultam volna azokat amiket, vagy legalábbis magamtól nem tudtam volna. Nem keresek valami jól, bár a szakmámban elhelyezkedve jóval többet is kereshetnék.
Ezek tudatában azt mondom, szép és jó, hogy ennyi szakmába belekóstoltam, de ha lenne (használható) diplomám jóval többet kereshetnék. Ha akkor tudtam volna amit most tudok, gimnáziumba mentem volna - ahova fel is vettek, majd építészmérnöknek - ami mindig is érdekelt.
Mindig osztályelső voltam, de mivel középsuliban nagyon sok tantárgyunk volt így a humán tárgyaknál visszavettek. Én azt hittem mindent tudok, aztán érettséginél kiderült mit is tanítottak nekünk..így elég kevés pontom van, amivel jó egyetemre nem kerülnék be. 2007-ben érettségiztem, ha újra szeretném tenni ahhoz nagyon sok szabadidő és pénz kéne magántanárra, de egyik sincs. Szóval marad ez. Szerencsére imádom a munkám, így maximum több fizetésre vágyhatnék, de majd egyszer..hátha..:)
Egyesült Államokéval vetekszik?Ez egy vicc.
A szomszéd Ausztriában 280.000-300.000 ezer huf a minimálbér átszámolva.Magyarországon egy informatikus mondjuk netto 300.000 forintot keres kb.Egy pályakezdő diplomás fizetése pedig netto 120.000-150.000.A magyar árak nem térnek el nagymértékben az osztráktól kivéve az ingatlanoké.
Az USA-ban a diplomások jóval többet keresnek mint itt.Még hogy vetekszik az USA-val , ezen jót nevettem.Ők pár nap alatt megkeresnek annyit amennyi Magyarországon a minimálbér.
Hogy hülyék-e az amerikaiak?Hát szerintem a magyarok a hülyék hogy ilyen kevés pénzért képesek dolgozni.
"és nagyon nem értek egyet a bérezésekkel se mert ok hogy több évet ült az iskola padban mint egy pék mondjuk de akkor is és a késöbiekben is mit reggelizet??"
Ez már sokszor vita tárgyát képezte.
A bérezés azon múlik, hogy mennyire nehéz egy adott szakma. Egy pék, takarító munkáját jóval többen meg tudják csinálni, mint egy programozóét. PErsze mindre szükség van. De melyiket könnyebb pótolni? AZt amelyikhez kevesebb tudás kell. A programozáshoz nagyon kevesen értenek.
Itt nem az évek száma a fontos, hanem hogy mennyire nehéz egy szak. Hogy mennyire lehet pótolni egy adott embert. Ismerősöm is mondta, fejlesztőből(programozó) is nagy hiány van. Alig találnak, de a cégük folyamatosan kapja az újabb feladatokat. Közben voltak akik már el is mentek tőlük, mert a gazdasági igazgató smucig volt. 500-550E fizetést kapnak (lehet soknak tűnik), de máshol többet kapnak. (persze ez a szakterület az ahol nem biztos, hogy váltanak ha jó a körülmény. pl 20% emelésért nem biztos hogy vált) Miután elment 2-3 ember, azonnal emelést és bónuszokat adtak.
Amíg egy takarítónál nem nagyon van az, hogy elmegy és máris emelést adnak. Könnyedén tudják pótolni.
"Egyesült Államokéval vetekszik?Ez egy vicc. "
"Az USA-ban a diplomások jóval többet keresnek mint itt.Még hogy vetekszik az USA-val , ezen jót nevettem."
Nem a cikk hülyeség, hanem te nem értesz a szövegértelmezéshez. Nem az volt benne, hogy annyit keresünk mint ők.
"A diplomás állások fizetettsége arányaiban nézve az Egyesült Államokéval vetekszik."
Az arányon van a hangsúly. Példában: (nem reális)
ott keres egy szakmunkás 1M forintot és egy diplomás 1,8M forintot. A különbség 1,8szoros.
itthon keres egy szakmunkás 100E forintot, egy diplomás meg 180E forintot. Ez is 1,8.
Tehát az arányokat tekintve megegyezik.
(persze nem ilyen magas ott a fizetés, de nem volt kedve számolni)
"A bérezés azon múlik, hogy mennyire nehéz egy adott szakma."
Egy programozo vajon fel tud emelni napi szinten több mázsát ha arrol van szó? Én személy szerint örzésvédelembe dolgozok most az idöbeosztás miatt de vegyük például a mentő soföröket Ők sincsenek agyon fizetve (párom apja most lépet kia mentösöktöl mert keveselte a havi 70ezret) pedig ki viszi a programozot a korházba ha vakbélgyuladást kap?
"Egy programozo vajon fel tud emelni napi szinten több mázsát ha arrol van szó? Én személy szerint örzésvédelembe dolgozok most az idöbeosztás miatt de vegyük például a mentő soföröket Ők sincsenek agyon fizetve (párom apja most lépet kia mentösöktöl mert keveselte a havi 70ezret) pedig ki viszi a programozot a korházba ha vakbélgyuladást kap?"
Az állami szféra teljesen más dolog. LSD orvosok.
De a pakolásra visszatérve. Szerinted melyiket tudja a lakosság nagyobb aránya megcsinálni? A programozást vagy a pakolást?
Persze kell valamekkora erő a pakoláshoz, de a többségnek megvan. (mindenki csinált már hasonló munkát, igen még a programozók is)
És visszajön a kérdés. Kis tudsz könnyebben helyettesíteni? Azt aki zsákokat pakol vagy aki szoftvereket fejleszt? Valahogy hirtelen mindig megtelnek az ilyen fizikai munkás hirdetések.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!