Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit jelent az, ha valaki...

Mit jelent az, ha valaki alázatos? Milyen egy alázatos ember?

Figyelt kérdés
2009. jún. 28. 21:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
Ezt a szót lehet jó és rossz értelemben is használni. Ha jó értelemben használjuk, olyan emberre utal, aki tisztelettel van mások iránt, nem helyezi magát föléjük. Magyarul nem beképzelt, hanem talán még egy kicsit túlságosan is lebecsüli magát vagy felül értékel másokat. Negatív értelemben olyanra is használják, aki hagyja magát minden helyzetben, nem érvényesíti az akaratát, mert másokat feljebb valónak érez.
2009. jún. 28. 21:39
 2/12 anonim ***** válasza:
73%
Nekem egy mondás jut eszembe: "Minél jobban alázatos, annál inkább gyalázatos". Persze ezt nem kell szó szerint venni, de a mondásnak is lehet némi alapja. Jó értelemben véve az alázat tisztelet személy/ek/, vagy cselekvések iránt. De az alázat lehet sunyi meghunyászkodás is. Vagyis képmutatás. Ez is benne van.
2009. jún. 28. 21:52
 3/12 anonim ***** válasza:
44%
Aki alázatos az könyörög. De képes elfogadni. Tudod, én mozgássérült vagyok, és nagyon nagy hülyeségeket tettem. lásd bővebben itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__onismereti-ker.. én vagyok az aki az évfolyamtársnőjéről írt. Tudod, én nagyon szeretném ezt a kapcsolatot. Könyörögtem, bocsánatot kértem -akkor még ok nélkül-és utána csúnya dolgokba süllyedtem, mint olvashatod. Ha el tudom fogadni hogy neki nincs annyi ideje amit egy súlyos betegséggel indokolt, és ki tudok lépni anyám alkoholista életéből és több emberrel beszélgetek illetve ha tanácsot kértem volna hogy töltsem azt az időt amikor senki sem tud velem lenni, nincs ez. Többször is próbáltak segíteni helyrehozni, de én bunkó módon még csak meg sem köszöntem a segítséget. Ma már tudom hogy el kell tudni fogadni a másik lényét, problémáit, és előbb gondolkodni, mielőtt cselekszünk, és megbeszélni idejében mindent. Minden kapcsolatomat elrontom mert ő nagyon hiányzik és folyton róla beszélek. Nagyon szeretnék vele beszélni és szeretném ha megbocsátana. Köszönöm, hogy végigolvastad történetem.
2009. jún. 28. 22:17
 4/12 A kérdező kommentje:
Harmadik válaszoló! Én azt mondom írd/mondd meg neki azt ami a szivedben van, de tényleg mindent... és ne konyorogj neki!!! Hidd el, ha mindent elmondasz neki, idovel majd átgondolja és kozeledik feléd, ha egy picit is fontos vagy neki... Ha meg nem, akkor nem érdemli meg a barátságod!
2009. jún. 28. 22:36
 5/12 anonim ***** válasza:
49%
Az alázatost nem lehet rossz értelemben használni, csak ha nincs szókincsed.Az alázatos semleges jelzőalapvetően, negatív szinonímája a meghunyászkodó.Olvassatok minden nap!:)
2009. jún. 29. 09:42
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"Az embertársainkkal való együttélés, de egyéb boldogulásunk feltétele is, hogy az alázatosság legyen az egyik fő erényünk. Nem arról a hozzáállásról beszélek, ami azt mondja: "Bocsánat, hogy megszülettem, ígérem többet nem fordul elő... Bocsánat, hogy élek, majd igyekszem nem elszívni előled a levegőt." Nem, ez egy hamis alázatoskodás, ami nem egyéb, mint a büszkeség álcázása.

Az alázat egy olyan tulajdonság, ami az élet minden területén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy együtt tudjunk élni embertársainkkal. Már az ókorban is látták az alázatosság jelentőségét. Egy ógörög nyelven íródott írás szerint, az alázat alatt azt érthetjük:

"Alacsony, a normális szint alatt lévő" illetve: "szelíd, kedvesen engedelmes, alázatos"

Az alacsony alatt nem az illető testmagassága értendő, hanem az, hogy nem akar kiemelkedni, fölémagasodni másoknak. Azt a hozzáállást tükrözi, ami a normális szint alatt marad, azaz, nincs olyan ambíciója, hogy a többiek fölé magasztalja magát. Szelíd és engedelmes marad."

2009. jún. 29. 09:49
 7/12 anonim ***** válasza:
A keresztény szellemű alázat s az Isten kegyelmi segítségéért végzett imádság nagyon jól megfér az önbecsülés, az önbizalom és a hősi lelkület mellett. Krisztus Egyházának, amelynek a legfrissebb jelenig mindenkor több hitvallója és önkéntes vértanúja volt, mint bármilyen eszmei közösségnek, nincs szüksége arra, hogy ilyen oldalról kioktassák a hősi lelkületről és tettekről. Az olyan felületes beszéd, amely az alázatosságban az önérzet lefokozását látja és hősietlen magatartást, önmagát teszi nevetségessé.
2010. aug. 9. 11:31
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Egy nagy üzletember azt mondta egyszer, hogy képes bárkitől tanulni aki valamiben jobb, mint ő. Azt mondta képes leereszkedni az ő szintjére (a szintet nem pejor értelemben venni) és tanulni tőle és ha ő tanulni akar tőle akkor tanítani őt.

Az alázatnál nincs alá-főlé rendelt viszony csak mellérendelt van.

2011. aug. 27. 22:40
 9/12 anonim válasza:
61%

Az alázat képessé tesz arra, hogy az ember igazságának,teremtett voltának megfelelően, és törékenységének tudatában éljen.Az alázat megóv az

elbizakodottságtól. A mértéktartáshoz tartozik.

Alapmagatartás az Istennel, és az emberekkel való kapcsolatban.

Az alázatos helyesen tudja értékelni a világot.

2015. ápr. 26. 13:04
 10/12 kriste válasza:
Őszinte
2016. júl. 19. 14:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!