Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a cigány...

Mi a véleményetek a cigány emberekről?

Figyelt kérdés
2012. máj. 10. 22:25
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
41%

Szerintem köztük is van jó és rossz, ápolt és koszos, az arányok mások,de szerintem ez annak köszönhető,hogy 100 éve még vándor nép volt. Örülök,hogy vannak köztük rendesek,akik talán példával szolgálnak a többieknek.Remélem egyre többen lesznek,mert hiszen nekünk nem cigányoknak is az lenne a jó,ha együtt tudnánk élni békében.

Amúgy mi magyarok is csak azért vagyunk ennyire tiszták,mert a törökök ide hozták a fürdőzési szokásokat. Menjen el aki akar angliába és megtapasztalja ,hogy ott a hajtetű stb még mindig probléma a sulikban.

2012. máj. 11. 08:27
 12/19 A kérdező kommentje:
Már bocsi de a cigányok is tiszták de van amelyik nem és a magyarba is van olyan aki mocskos ismerek is ilyet nem is egyet.... Szóval nem mindig a cágányokat kellene meg nézni ha nem a magyarokat is!!!!
2012. máj. 12. 21:34
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Te véleményt kértél, akkor nem kell mindenre rákontrázni.

Sajnos az emberek a tapasztalataik alapján hajlamosak általánosítani, de az a baj, mindennek van alapja.

Ha Te különbnek tartod magad, akkor ne állj le vitatkozni, megmagyarázni, hogy nem is úgy van...

Mert a vélemény (amit te kérdezel) az egyénenként eltérő.

(a gárdistáktól, rasszistáktól,"díszmagyaroktól" kifordul a gyomrom, de amiket a közösségi oldalakon is művelnek a cigányok, gusztustalan és szánalmas... Gondolok itt leginkább azokra a megjegyzésekre, hogy rákosodjon, pusztuljon el az összes paraszt magyar, miénk lesz az ország, a hatalom, a dicsőség, éljenek a cigányok...

Na ezektől falnak megyek.

Amúgy nagybátyám felesége is cigány.

Elég egyszerű, mármint nem túl okos, de nagyon jó lelkű, tisztességes életű nő, a testvérei is rendesek. Viszont a lánya összeszedett egy szintén cigány pasast, akivel együtt él, na az pl erősíti a negatív nézetet, ami kialakult a magyarokba általában a cigányokkal kapcsolatban.)

2012. máj. 12. 23:29
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj, lehet te normális vagy és a családod is, de egy ismeretlen valamilyen szinten akkor is előítéletes lesz veletek szemben, ezt "megköszönhetitek" a többi kevésbé tisztességesnek.

És igen magyarok közt is vannak rossz emberek, de itt az arányokon van a lényeg, és a cigányok közt arányaiban sokkal több rossz ember van, ezzel szerintem te sem vitatkozhatsz.

2012. máj. 12. 23:42
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként sajnálatos dolog az általánosítás,de ez egyfajta önvédelmi dolog is. Az összképet a média és más emberektől szerzett információ alapján alakítják ki az emberek. Szerintem rólunk magyarokról sincs jó vélemény kint külföldön. Tele van minden szeméttel, ide jönnek ezt látják, tehát az lesz a véleményük,hogy a magyar ember szemetel.Sajnos sok ember nem elég értelmes ahhoz,hogy felmérje tettével mások megítélésének is árt.
2012. máj. 13. 08:45
 16/19 anonim válasza:
100%
90%-a lop meg sorolhatnám meg keménykednek
2012. máj. 23. 14:40
 17/19 anonim válasza:
100%
én nem igazán szeretem őket nagyon sok rossz tapasztalatom van róluk legszívesebben nagyon sokat rugdosnék ki Magyarországról de én is ismerek egy csajt akinek az anyja direkt elvitte a falusi tipikus cigányoktól városban nevelte és teljesen normális ha nem lenne kreol bőrű nem lehetne róla tudni nem beszél és nem viselkedik úgy sőt mivel ő tudja h mienek az igazi cigányok mert ott nőtt fel még rasszista is...
2012. máj. 29. 15:46
 18/19 anonim ***** válasza:
41%

Gyerekkoromban csak a meséikről ismertem őket (népmeséik), kamaszkoromban meg kíváncsiságból a nyelvüket kezdtem tanulni, mert érdekelt (ez a nyolcvanas években volt). Kamaszkoromban annyit láttam belőlük, hogy a meséik furcsák és szépek, néha kicsit viccesek, néha meg borzongatóak, ami meg a nyelvüket illeti, olyan ragozós nyelvük van, bonyolultságban kb. a némethez hasonlatos, két évig tanultam, nekem tetszett, gyakoroltam is úgy, hogy cigány családhoz jártam, meg utcagyerekek közé is (kora 90-es évek). Egy idő múlva minden hétköznapi gondolatomat ki tudtam fejezni, és meg tudtam magamat értetni a Romániából és Erdélyből jött cigányokkal is.

Most meg egy település cigány részében tanítok matekot (csak magántanárként, nem annyira a pénzért, hanem egyrészt érdekel is, meg magáért a gyakorlatért is).

Összefoglalóan, a cigányokról való emlékeim olyanok, hogy nekem szép emlékeim vannak róluk, van valamiféle érzelmi kötődései is irántuk.

Cigányok közt láttam még valódi élő népköltészetet (ahol még spontánul saját életük beleszövésével fokozatosan a családon belül születnek meg élő népdalok). Olyan családnál még nem voltam, ahol népmeséket is élőben költöttek volna családokban, de a hetvenes években még léteztek ilyenek Erdélyben.

Gyerekkorom óta néprajz érdekel a legjobban, meg a természettudományok. Egyébként még Szibéria kis népei is érdekelnek: nyelvrokonaink (szamojédok, vogulok) mai élete, meg a még távolabbi kis népek, akik valaha csak vadászatból éltek (eszkimók).

Ezek között a távoli kisnépek közt ma nagyon elterjedt a szegénység meg az alkoholizmus, az öngyilkosság is nagyon el van terjedve (saját kis nyelvrokonaink között is, meg mindenütt a világon ahol ilyen kisnépek élnek. Szent Lőrinc szigetén szinte minden család életében volt öngyilkosság, az alkohol pedig olyan súlyos gond, hogy meg kellett tiltani az alkohol behozatalát a szigetre.

Ennek az lehet az oka, hogy ezeknek a népeknek az egész élete nagyon gyorsan, pár évtized alatt hirtelen megváltozott, maga a természeti táj is megváltozott, amiből éltek, meg az életmód is.

Cigányoktól főleg jót kaptam az életemben, az meg ami rosszat meg láttam (szegénység, kétségbeesés, családi széthullás), azok pedig olyanok, mint amit szerintem egy átlagos szibériai eszkimó településen is látnék, vagy akár saját nyelvrokonaink között (szamojédok). Szóval szerintem nincs olyan, hogy külön cigány bűnözés, szerintem ilyen külön nincsen, hiszen mindenütt ugyanez a jelenség van a világon: a kis népeknek világszerte egészen megváltozott az életük, emiatt mindenütt el van terjedve köztük a szegénység, alkoholizmus, ugyanúgy Oroszország, Amerika, és Ausztrália kisnépei között is. ezeknek a népeknek régen volt egy életmódjuk, ami értelmet adott az egész életnek, saját világuk, és hirtelen a technika meg a tudomány miatt meg a társadalom átalakulása miatt egy egész más világba kerültek bele.

Szerintem ezek a rossz dolgok a jövőben el fognak múlni, a Szent Lőrinc szigeti eszkimó gyerekek is sok lehetőséget megkapnak már, ami átsegíti őket a nehézségeken. Ma már talán nem az a dermedt csüggedtség van ott, mint a hetvenes években. És remélem ugyanez lesz a magyar cigányság sorsa is.

2012. aug. 6. 23:48
 19/19 anonim ***** válasza:

A rosszabbak : lopnak , csalnak , nem dolgoznak , hangosak , büdösek , bolondok , kétszínűek , élősködnek .

A rendesebbek : dolgoznak , csalnak , kétszínűek , hangosak , nem annyira büdösek , bolondok .

2012. okt. 21. 22:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!