Miért megy nehezen a beszéd? Miért vagyok beszédhibás?
Nem vagyok a szavak embere, ez rám tényleg igaz. Gyakran megesik, hogy egyszerűen nem tudok mit válaszolni, mert semmi sem jut eszembe, de mondani kell valamit, így csak hülyeséget mondok. Gyakran vagyok így társaságban. Ha meg van mondandóm, az sem olyan, ami a társalgást feldobja, elég száraz, tömör. Persze van olyan, amikor nem, de ez az általános, bár ezt úgy ahogy lehet fejleszteni gondolom.
A másik dolog a beszédhiba. Érteni mit mondok, nem azzal van a problémám, hanem van olyan, amikor elkezdenék egy mondatot, nem jön ki, amit mondani akarok. Mintha megakadnék. És így néha ilyen csettintéssel kezdem a mondatot, amit a nyelvemmel csinálok. Megfigyeltem, hogy ez időszakos. Tehát nem mindig van így. Miért lehet ez? Elég zavaró. Nem tudom miért akadok meg.
Végre találtam egy magamhoz hasonló ember, ennek örülök. Ugyanez a helyzet nálam is. Én ha nem tudom elkezdeni a mondanivalómat, benyögök egy-két Na!-t és ez általában segít.
Nálam úgy 3 éve kezdődött. Szociális fóbiám van, de az az érdekes, hogy pont akkor lettem ilyen, amikor eldöntöttem, hogy változtatni fogok. Szerintem attól alakulhatott ki, hogy nem tudom igazán megvalósítani az elképzelésemet, miszerint mostantól bátran kimondom a véleményemet, illetve kiállok magamért, és nem törődöm mások véleményével.
Első vagyok.
Én jártam logopédushoz, és egyáltalán nem segített. Sőt egy barátnőm dadog, és neki sem. Szerintem ez inkább lelki eredetű. Nálam biztos, ezért is szeretnék majd elmenni pszichológushoz.
Persze ezzel nem azt mondom, hogy a logopédus semmit sem ér, csak vannak esetek, amikor nem ő a megfelelő ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!