Miért vannak filmek? Vagyis miért olyan természetes az, hogy filmeket nézünk? Csak leülünk és bekapcsoljuk a tv-t, és nézzük. Milyen lenne egy filmek nélküli világ?
Amikor még nem volt tévé, sőt mozi sem, akkor meg rádiójátékok voltak. Amikor feltalálták a filmet (mármint magára a technikára gondolok), akkor már nem csak hanggal, hanem képpel is lehetett dolgozni, egyértelmű, hogy ide is átterjedt.
De amúgy színház meg már az ókor óta van. Egyszerűen az emberek szeretik a történeteket, ezért íródnak könyvek, színdarabok. Egy színháznak viszont elég korlátozott a befogadóképessége. Viszont ha ezt filmben csinálják meg, akkor azt gyakorlatilag korlátlan számú néző nézheti egyszerre.
Azért vannak filmek (és könyvek, meg színház, stb.), mert az emberek szeretik a meséket, a történeteket, szeretik beleélni magukat olyan helyzetekbe és "valóságokba", amiket amúgy sosem ismernének meg. Megmozgatja a fantáziát, és kikapcsol.
Mindig volt valami hasonló rendeltetésű dolog az emberek életében: először persze meséltek egymásnak, misztikus és mitikus történeteket adtak szájról-szájra, barlang-rajzokat (~képregényeket) készítettek.
Aztán jöttek a könyvek, a színház.
Majd ugye idővel a film is.
Ezzel önmagában semmi baj, kell az embernek.
Persze az megint más kérdés, aki egész nap csak a TV előtt ül, és ez az élete. De itt most nem is erről van szó.
Tudom hogy az ember szereti a történeteket,meséket,és már a történelem kezdete óta szórakoztatási forma a színjátszás....semmi problémám ezzel,ne értsétek félre.
Csupán arra voltam kíváncsi ,hogy mitől olyan természetes a filmnézés,hogy tudunk belemerülni egy-egy kitalált,eljátszott történetbe...
És hogy ez milyen tudatalatti irányítóhatással van az emberekre...
Nem irányítás, csak olyan ez, mint mikor a kisgyereknek mesélnek.
Természetes, hogy az ember belemerül, beleéli magát. Normál esetben ettől még a Superman-film után nem fog senki kiugrani az ablakon, hogy most majd ő is repülni fog... :)
Igen,ezt gondoltam,de azért volt már rá 1-2 precedens:)
Hülyék mindig lesznek...
És mégis,milyennek képzelitek el azt a világot,ahol nincsenek mesék,filmek,történetek?Attól még tudás ott is lenne.
Csak kimaradna a fantázia ezen része....
Szerintem szörnyen sivár lenne. :s
Én még buszon unatkozva is sokszor "képzelgek" (most ne valami őrültnek képzeljetek el :P), történeteket kreálok.
És nagyon-nagyon szeretem a színházat, filmeket és könyveket. Nekem ez lételemem. El sem tudom képzelni enélkül az életet. Borzalmasan unalmas lenne. :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!