A szociológusok mind baloldali beállítottságúak?
Ja értem. Ebben lehet valami. De azért ez sem törvényszerű, vannak kimondottan jobboldali vagy konzervatív szociológusok is. Mondjuk annyira ezzel nem sokat foglalkoztam, én inkább a "gyakorlati oldalát" képviselem, szociális munkára járok, de ez szerintem általánosságban a "szocosokra" igaz valamennyire.
"és amikor úgymond szakértőként nyilatkoznak, akkor a politikai nézeteik is benne vannak a mondandójuban" Itt viszont szerintem pont nem így van az összefüggés, hanem szimplán annyiról van szó, hogy az álláspontját meg tudja indokolni, de épp így meg tudná indokolni, ha más állásponton lenne, másik "oldalhoz" (nem igazán szeretem ez a kifejezést, de most akkor legyen) tartozna, hiszen nem azt tanulja az egyetemen, hogy ez meg ez csak így lehet, hanem különböző véleményekkel ismerkedik meg, amiből bárki kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőbbet.
De mondom, azért tényleg van benne valami, amit írsz, legalább is én ezt tapasztalom, de azért ezt nem lehet ráhúzni mindenkire.
Én szociológus vagyok, szociológusok között mozgom naponta, és szerintem nem. Vegyes a kép nálunk is.
A szegénység pedig csak a szociológia egy kis "szelete", nem ez a fő téma. A szakértői nyilatkozatokban elvárás lenne a politikamentesség, de hát ugye ez elég nehéz, hiszen a saját szemszögedből tudsz csak nyilatkozni.
Szociológia nem csak a szegénységgel foglalkozik, hanem az egész társadalommal (nem kevered véletlenül a szociális munkással?). És hidd el, ott is elég vegyes a kép.
(Nekem is azt tanácsolták, hogy menjek szociológusnak, és nem nevezném magamat baloldali beállítottságúnak se gazdaságpolitikában, se társadalmi kérdésekben)
1. A szociológia nem egyenlő a szegénység vizsgálatával, az csak része a tudománynak. Emellett ezer és egy más dologgal is foglalkozik, pl. devianciával, viselkedés-módszertannal és akár kicsit pedagógiai megközelítésekkel is.
2. A "baloldali beállítottság" rengeteg mindent jelenthez, aminek semmi köze az aktuál-politikában "baloldalnak" nevezett eszmével. Magyarországon egyébként is teljesen el van csúszva a bal- és jobboldal megnevezés.
3. Én magamat az eredeti baloldali nézetűnek vallom, de nem elítélve egyes jobboldali ideológiákat sem. Ugyanakkor egy biztos: egyik mostani politikai párthoz és nézethez sincs semmi közöm, és ki is kérem magamnak, ha azzal azonosítanak.
4. Nem vagyok szociológus, de az egyetemen azt is tanultam, és nagyon tetszett. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!