A magyaroknak mennyi köze van a hunokhoz?
Inkább saját véleményekre lennék kíváncsi, ki mit gondol a hun-magyar rokonságról?
Sokan azt mondják,hogy a finnektől származunk, legalább is olvastam ilyet is, mások szerint pedig a hunoktól/ázsiából.
A szlovákok is mindig mongoloznak nekünk, meg HUNgary.Meg sok-sok más utalás.
Egyéni vélemények érdekelnének, linkek NEM!
Azt nem mondanám, hogy a finnektől származunk, hiszen a finnugor finn-permi nyelvből alakult ki a finn nyelv és az ugorból a magyar (ha nem tévedek). Ez alapján közösek a nyelvi gyökereink.
Az ősmagyar ábrázolások meg sokszor elég mongoloid arcú embereket mutatnak, és hát a "Hungária" szó is "hun"-nal kezdődik - mint írtad, nem utolsó sorban pedig az utónév-vezetéknév megfordítás is csak nálunk és Japánban létezik, ami alapján feltételezhető, hogy őseink útja az Uráltól még keletebbre nyúlik vissza.
Szerintem lehet közünk a hunokhoz is, talán közvetlenebb is, mint a finnekhez.
Úgy gondolom , hogy a hosszú vándorlásunk folytán , rendkívül keveredtünk más népekkel . Ezért nem találnak nagyon rokonnyelvet , mert a nyelvben is átvettünk rengeteg más nyelvből származó szót is.
Szerintem ,egy "szedett-vedett" nép vagyunk. :D
Így hát , mindenki lehet rokonunk , akikkel "találkoztunk" .
Feltételezik h régen az uráli és az altáji nyelvek egy még nagyobb nyelvcsaládot, az urál-altájit alkották.
Meg különbséget kell tenni a nyelvi és a vérrokonság közt.
Sztem a magyar egy alapvetően nomád török nép, ami nagyon hosszú ideig élt finnugor környezetben az Urál környékén, ezért az ősi magyar nyelv elfinnugorosodott.
(mellesleg állítólag a finneknek is inkább csak a nyelve finnugor, inkább az északi germánokhoz állnak közel.)
A hungary megnevezést az onogur bolgárokról és a nomád hunokhoz hasonló életmódunk miatt kaptuk.
A keleti névsorrend pedig a nyelvi rendszerből fakadt, pár száz éve terjedt csak el a kötelező kétnevűség, és mi is szerencsések voltunk h a logikus sorrend lett nálunk hivatalos.
Vmilyen szintű rokonság fennált a nomád népek közt, ezért a hunoknak is rokonai vagyunk.
Kulturálisan pedig egy Közép Európától Japánig terjedő többé kevésbé egységes kultúrkör részei voltunk.
Lásd tengrizmus, a nomádok vallása, feltehetőleg a honfoglalóknál is volt, plusz az ezzel kapcsolatos szavak, isten (ős ten, az ősök tisztelete), máshol egyszerűen a ten az isten szinonimája, tengri, illetve a japán tennó(istencsászár) is innen eredhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!