Ha (teljesen) fehérként beházasodnék egy cigány családba, akkor sosem fogadnának el, ill. kinéznének?
A bőrszín ne érdekeljen... gondold csak el, az oláh cigányok általában hófehérek, nem veszi rajtuk észre senki, hogy cigányok, mégis ők az igazi cigányok, mármint ők beszélik a cigány nyelvet, tartják a szokásokat stb.
Ha elfogadod a cigány identitásukat és te is azzá válsz, akkor nem lehet gondod, viszont úgy kell élned, hogy a férjed nem a férjed, hanem az urad, valószínűleg igazi asszonyszerepben kell leélned az életedet, rendbetartani a háztartást, nevelni a gyerekeket és otthon lenni. Ja, és ha egy vita van, mindig a nőnek kell engedni. És még egy dolog: a férjed nyugodtan megcsalhat bármikor, az a cigányok körében érdemnek számít, de ha te akárcsak ránéznél egy másik férfira, azon kívül hogy megvernek, te lennél a legnagyobb k.rva. ha ezeket meg tudod érteni és elfogadni, akkor szerintem nem ciki közéjük állnod, viszont sok gyereket kel szülnöd, mert ez náluk alap.
Nos, az előző válaszoló igen korrekt összefoglalást adott arról a számunkra visszalépést jelentő, elfogadhatatlan, archaikus jogállapotról, amely a hagyományokhoz ragaszkodó cigány családokban uralkodik. (Más kérdés, hogy a beilleszkedett, tanult, többségi normák szerint élő emberek körében szerencsére már ez is változott: ők olyan magyarok, akik esetleg tudnak "cigányul" táncolni és énekelni, ami szép és jó, de másban nem különböznek a többitől).
A "hagyománytisztelő" cigány család az életvitele okán is kemény közeg: a más élete, tulajdona semmit sem jelent, elvehető, - a nő pedig egyszerűen csak "haszonállat", vagy annyi sem. Gondold meg jól, vállalnál-e te valaha kétszeres elnyomást, megvetettséget: egyrész, mert nő vagy, másrészt, mivel "gádzsi" (="paraszt"; ők így "tisztelik meg" a magyart, miközben ők lennének a "romák", azaz: az "emberek"). Szóval, itt többen..szóltunk.
Ha van egy kis eszed,ilyen nem jut az eszedbe:)
Rövid időn belül nagyon megbánnád...
Ne hallgass senkire! Én cigányasszony vagyok, és én megmondom neked a frankót! A cigányok befogadnak, és szeretni fogank, ha azt látják, hogy rendes vagy, be akarsz illeszkedni, akkor értékelni fogják az igyekezetedet.
Azt mielőtt összeházasodsz valakivel, nyilván látod, hogy milyen a családja. Ha szimpatikus neked, ahogyan élnek, akkor nagy gond nem lehet. Amúgy tényleg sok cigány csávó uralkodni akar a feleségén, de ne hagyd magad! Rajtam se uralkodik a férjem. Egyébként ez is attól függ, hogy milyen családból származik, hogy lett nevelve. Nézd meg, hogy az apja uralkodik az anyján? Mert ha igen, akkor valószínűleg ő is akar majd rajtad. De ellenkező eseteben hajrá ifjú pár! :D
13-as vagyok:
hű, de tetszik a válaszod, kedves cigány asszony! Nyilván tanult ember vagy és kifogástalan családból származol - de rengeteg ilyen önérzetes és határozott NŐ kellene, hogy a "hagyományos" cigány családszemlélet megváltozzon. Amúgy is meg vagyok győződve, hogy az emberiség sorsán csak a nők tudnának változtatni..ehhez azonban türelem, idő és kitartás kell. Tehát: ha nincsenek áthidalhatatlan szemléletbeli ellentétek és tisztességes a család, én is azt mondom minden ifjú párnak: hajrá! Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!