Mi a benyomásod a következő mondásokról?
"A kutya betyárságát", és a másik "Az anyja köcsögit".
Nem áll szándékomban nem szalonképes dolgokat írni, csak az érdekelne, Ti milyen hangulatúnak érzitek őket, mennyire súlyos ezt használni, melyiket találjátok csúnyábbnak, megbotránkoztató vagy épp megmosolyogtató... stb. Köszönöm!
A története az a kérdésemnek, hogy én szoktam alkalmazni a kutyásat, ha mondjuk a gyerekek csinálnak vmi rosszat, és azt gondoltam én eddig, hogy ez aranyos, gyerekeknek pont jó figyelemfelkeltés.A másikat meg anyósom használja, szintén a gyerekek előtt, és mondtam páromnak, hogy nem kifejezetten örülök, kissé erősnek érzem.
Kiváncsi voltam, más hogy van ezekkel. (Én se vagyok vén, 30 vagyok, de adná az ég, hogy ettől csúnyábbat sose halljak a gyerekeimtől...)
Köszönöm nektek!
"Iszonyat, hogy mit csinálunk a nyelvvel.." Ezért a mondatért hálásan megrázom a kezed, kedves Kérdező. Jaj, sokszor siratóénekbe fognék, amikor látom, mit tesznek - nem is kevesen - az anyanyelvvel, itt az oldalon is.
Az általad idézett - visszafogott és szalonképes - felfortyanások közül a kutyás változatot én sem hallottam még. Ismertem hasonlót ("a kutya mindenit!"), de ez új. Azonban, ha már a kimondható indulatszavaknál tartunk, hányan használják még pl. ezeket: "az istállóját (az iskoláját!) neki!"? Nagyszüleim szókészletében ezek is jelen voltak - így az enyémben is. A magyarázatuk is egyszerű: a magyar ember, istenfélő lévén, ódzkodott attól, hogy a Teremtő nevét káromkodásként szájára vegye. "Nagy indulatú" volt azonban mindig, így aztán akaratlanul is elkanyarította néha: "az Istenit!" - de rögtön észre is vette magát. Így aztán, ravaszul:-) behelyettesítette az Isten nevét egy-egy hangzásra közel álló szóval: ebből lett az (első hallásra érthetetlen) "az iskoláját!", "az istállóját!"..vagyis: két elfogadható eufemizmus. Használom mind a kettőt máig is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!