Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mik az előnyei annak, ha...

Mik az előnyei annak, ha valaki művelt?

Figyelt kérdés

Kérlek soroljátok fel azokat a dolgokat, amik szerintetek a műveltséggel párosulnak!

Szerintem: tájékozottabb egyén, tisztábban látja a világot, kevésbé beszűkült és félrevezethető, sok témához hozzá tud szólni, változatos, kellemes beszédpartner, illetve jobban be tud illeszkedni a társadalomba. stb

2012. febr. 6. 12:46
 1/7 anonim ***** válasza:

tudja élvezni a műveltségi vetélkedőket a TV-ben :D

... de nagyjából te is leírtad. (Bár egyespontjai vitathatók, pl hogy jobban beilleszkedik a társadalomba. Ugyanis a túl művelt emberekre a társadalom kicsit furán tekint, inkább különcnek tartják, ami nem éppen segíti a beilleszkedést)

Az, hogy valaki művelt legyen, belső késztetés. Ha valakinek igénye van rá, úgyis tesz érte, hogy minél inkább azzá váljon. Nem keres előnyöket.

2012. febr. 6. 12:54
 2/7 A kérdező kommentje:

12:54

A túlműveltség valóban nem jó a társadalmi szempontokat nézve.

2012. febr. 6. 12:57
 3/7 Andizsuzsi ***** válasza:
Mi az, hogy hogy túlműveltség? Vagy van egy határ, ameddig művelt, vagy, utána meg "túl"?
2012. febr. 6. 13:18
 4/7 anonim ***** válasza:

Igen.. így lehet fokozni műveltséget:

művelt,túlművelt,Alekosz

2012. febr. 6. 13:23
 5/7 anonim ***** válasza:
Mi számít műveltnek?Vagy ki számít műveltnek.Én értem a bonyolultnak nevezett gazdasági folyamatokat , számításokat és tudok integrálni-deriválni de ha a magyar irodalomról kérdeznének akkor biztos hogy nem tudnék értelmesen válaszolni , nekem ez a "fejezet kimaradt" az iskolában , soha nem érdekelt , 2 kötelezőt ha elolvastam rendesen.
2012. febr. 6. 13:36
 6/7 anonim ***** válasza:

Az általános műveltség széleskörű ismereteket takar. nem egy-egy szakterület ismereteit foglalja magába, és szerintem dominánsan a humán területeket foglalja magában. Művészet, történelem, zene, építészet, napi események.

Az hogy én zöldséggel és gyümölccsel dolgozok, nem tekintem műveltségem szerves részeként a post harvest kezelésüket.

Míg mondjuk egy történelemtanár esetében igen, ugyanis nem napi rutinját képezi.

2012. febr. 6. 13:53
 7/7 anonim ***** válasza:

"Mik az előnyei annak, ha valaki művelt?"

1) a dolgokat több nézőpontból is látni tudja --> jobb problémamegoldó képesség

2) élettávlat --> kevésbé beszűkült gondolkodás --> nagyobb szabadság az egyéni döntések terén, több lehetőség észrevétele, nagyobb tűrőképesség

3) tapasztaltság, a naivitás hiánya --> kevésbé manipulálható, nehezebb átverni

4) tolerancia és nyitottság --> többféle emberrel is képes kapcsolatot teremteni

5) érdekesebb társaság

2012. febr. 7. 01:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!