Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Luxus lett az élet? Gürizés,...

Luxus lett az élet? Gürizés, mint alap és minden

Figyelt kérdés

Nagyon is közösségi téma, amit írok. Ma nagyon kibuktam. Elmentem alapvető élelmiszert vásárolni a tescoba, így karácsony után, mert elvileg itt volt a legolcsóbb eddig. Nézem: kenyér 170 Ft a legolcsóbb félkilós, na akkor szorozzuk fel belőle a legolcsóbb 1 kg-s árát. A legolcsóbbét! Tesco gazdaságos kilós parizer, a legvacakabbat szoktam venni, elvagyok vele egy hétig, eddig háromszáz valamennyi volt, most kerek százast ugrott, 450 körül van! Mi a jóeget tegyek a 150 forintos, félkilós tescós ócska margarinomhoz a 340 Ft-os kenyérre? Kolbászt már nem is néztem, az luxus. Ha elegem van a szendvicsből meg a pirítósból, főtt kaja gyanánt néhány szál virsli, legolcsóbb is ötszáz valamennyi 1 kg!!

És akkor mit ettem eddig?

-tesco gazdaságos parizer

-tesco gazdaságos vaj

-tesco gazdaságos virsli

-némi kenyér

Mostmár rá lehetett jönni, hogy csóró egyetemista vagyok, mellette dolgozom. Évek óta jóformán semmi mást nem eszek, csak ezeket. Néha variálom krumplival, zöldségekkel, de most azoknak az ára sem egyszerű dolog. És most ez a kis semmi, legvacakabb kajám (mert nem ilyen kolbász meg olyan hús) is úgy megdrágult, hogy luxus lesz megvennem, vagy ritkábban fogok enni meg venni. Mit lehet akkor enni? Mi van még ennél lejjebb? Még a kutyakaják is kegyetlen drágák, amit az állatok esznek.

Akkor eszek rántott zöldséget, ilyen-olyan főzeléket, amikor időnként otthon vagyok anyukámnál. Ez legalább változatos így. De a magam erejéből nem menne. El sem merem képzelni, hogy mi lehet most a családokkal, ahol több tag és mondjuk még gyerek is van.

Néztem a luxuscikkeket is, pl csoki. 1 tábla milka 330 Ft!!!!! A boci 200 fölött, még jó, hogy a legócskább legalább száz valamennyi, néha talán majd jut arra is.

Ami itt most csak érdekességképpen megjegyezendő: tescó eldobható kisszatyor 5 Ft-ról 20 Ft-ra ment? Mikor kezdetben ingyenes volt? Négyszeres drágulás? Aztán meg a nagy szatyor száz valamennyiről 215-re ment? Hát nevetséges!! Nehogymár, basszus!

Lakótársaimat néztem, bődületes luxus lett a pizza (1000-nél kezdődik), egy kis sör, kóla (!!!) Hát amikor 200 Ft-nál kezdődik a legócskább 2 liter? Mintha tényleg az lenne a cél, hogy mindenki csak kenyérre és vízre költsön (nem ám ásványvízre! hanem vízszámlára), és azért kaparjon, hogy legalább azt ki tudja fizetni. Mert nálunk most ez van.

Mikor hazamegyek, ott vannak az új adók. Soha nem cigiztünk anyuval, nem ittuk, kutyánk sincs. Ehelyett baleseti adót fizetek a 17 éves használt tragacsomra, ami a munkámhoz kell, azaz a gyenge fizetésem egy része arra megy el, hogy fizetést kaphassak (legyen munkám). Ha valaki megkérdezné, miért vállaltam ezt a munkát, megkérdezem én is: volt válogatási lehetőségem? Mi következik ebből? A legócskább autó is luxus, valóban csak kenyérre és vízszámlára dolgozunk, minden más luxus.

Még az ingatlanadótól tartok, nehogy luxus legyen a fedél is a fejünk felett.

Írtam, hogy egyetemista vagyok. Mesterképzésbe kellene jelentkeznem, hogy vigyem valamire, mert sajnos az első állami diplomám az éhenhalásra jó. Oké, hogy fizetős vagyok, azért dolgozom, hogy egyszer jobb legyen, és ahhoz most kiszorítsam a tandíjat is. Erre ma néztem a mesterképzések árait: félévente 300 ezernél kezdődik. Emellett az állami támogatású helyek is csökkentek. Ma végigbőgtem a napot. Mintha az lenne a cél, hogy ne legyenek diplomások, amikor szinte minden munkahelyen kérik a diplomát, lassan már a takarításhoz is! Hát mennyit keresek most diplomásként? Hogy elég legyen parizerre, meg 17 éves roncskocsi legalapvetőbb fenntartására, azt is munkához? Jó, oké, gyűjtöttem a tandíjra, de hiába, mert ezt az összeget már nem tudom utolérni. Pályakezdő vagyok, egy minimális kis életet szerettem volna kiépíteni magamnak lépésről lépésre. És mi lett belőle? PARIZERRE DOLGOZOK! Ha nem sikerül még egy diplomát szereznem, sose tudok kitörni. Igen, miért nem mentem egyből jó szakra. Jó a kérdés. A válasz rá pedig az, hogy benne vagyok annak a párezernek a körében, akik nem zsenik reál szakterületen, azaz halvány gőzöm nincs a mérnöki, orvosi, jogi, gazdász pályákhoz. Humán beállítottságú csórójelölt vagyok. A humánok mehetnek a sóhivatalba, és egyenek parizert egy életen át. Lényegében a szabad pályaválasztás annyit tesz, hogy reál pályára mész, vagy reál pályára mész, ha jót akarsz magadnak. Nem írtam el, így, ahogy mondom. De az új fizetős rendszerrel és keretlétszámokkal már ez is kimegy a divatból. Mindenhol kérik a diplomát, de ne tudd megszerezni.

Mire ezt én így végiggondoltam, megrémültem. Mi lesz így? Nincs jogunk kitörni, se szórakozni egy kicsit, bérek le, árak, adók fel, az a helyes és normális, ha csak kenyérre és parizerre futja, és örüljünk neki. Mert személy szerint én már ennek is örülök.

Javítsatok ki, ha rosszul látok valamit, és igazából örülnék, ha rosszul látnám. Minden jó szó jól jön most.

Köszönöm előre is.

2012. jan. 6. 16:55
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Végigolvastam a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen! Kaptam kedves szavakat privátban is, és komolyan mondom, jólesett!

Feltettem magamnak, hogyha a fene fenét eszik is, akkor is összedolgozom, amit akartam, ha sz@rpucoló másod-harmadállásban, akkor abban. Ha ráakaszkodok egy célra, akkor nehéz onnan lerángatni. Azaz magyarul egy olyan mesterképzésért küzdök most, amivel később esetleg már biztonságosan vehetek akár kolbászt is, nem ám magamnak! Hanem a családomnak, mert mint az emberek többsége, én is szeretnék egyszer. Nem életcélom egyedül robotolni, és a végén egyedül megrohadni.

22:47! Ez olyan aranyos, komolyan! Pont a szösszenetemben írtam, hogy mihez vagyok hülye, benne volt a gazdászpálya is. Ha én most értenék a mikro-makroökonómiához, akkor nem gondolod, hogy nem itt kínlódnék, hanem már rég gazdász lennék egy normális fizetéssel? A tudatlanságom alátámasztja, hogy miért eszek parizert.

Na és az egyszerű emberek a boltból, piacról? Szerinted mindenki ért a mikroökonómiához? Szerintem meg csak azt veszik észre, amit én, hogy mire szétnéznek maguk körül, már éhen is pusztultak, csak épp azt nem tudják, hogy mitől.

2012. jan. 7. 00:06
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Én is így vagyok vele, mindig valamit nélkülöznöm kell, és állandóan boltba megyek, azt számolni, hogy bizonyos összeg alatt maradjak. Ha egy vásárlásnál nem megy el 2000 ft, akkor az már jó... És gondolhatod, hogy akkor nem minden nap megyek vásárolni. Én is egyetemista vagyok, és albiban lakom, de úgy kapok pénzt, hogy egy napra jó, ha jut egy ezres. És tudom, én még a szerencsésebb vagyok, de olyan könnyen el tud az fogyni, főleg, ha főtt kaját is akarsz. És akkor még útra is maradjon, hogy hétvégén jöjjek haza. Borzasztó.

Ruhát már nem is tud venni az ember sajnos.

De ne keseredj el egészen. Sokan vannak, akik azt hiszik a BME-t maga az atyaúristen építette ide a földre, de tévedés azt hinni, hogy csak a mérnök szakokra van kereslet. Ha jól csinálod, és jó vagy a szakmában, akkor bizony könnyebben helyezkedsz el, mintha csak léhűtőnek használod az egyetemet. Márpedig, ahogy látom, te eltökélt vagy afelé, amit tanulsz.

2012. jan. 7. 00:54
 13/16 anonim ***** válasza:

" Nézem: kenyér 170 Ft a legolcsóbb félkilós, na akkor szorozzuk fel belőle a legolcsóbb 1 kg-s árát. "

Nálunk a helyi kisboltban 260 Ft 1 kg nagyon jó minőségű kenyér. Nagyon helyfüggő, hogy mi mennyi. És nem kell mindent feltétlenül a Tescóban vásárolni.

"Mostmár rá lehetett jönni, hogy csóró egyetemista vagyok, mellette dolgozom. Évek óta jóformán semmi mást nem eszek, csak ezeket. "

Nincs olyan hely vagy történelmi korszak, amikor a csóró egyetemisták nagy lábon élnek/éltek.

Cserébe majd megszeded magad, miután meglesz a diplomád.

"És akkor mit ettem eddig?

-tesco gazdaságos vaj

-tesco gazdaságos virsli

-némi kenyér"

Hétköznap jobban táplálkozol tehát, mint egy munkás vagy paraszt 1930-ban.

" Mit lehet akkor enni? Mi van még ennél lejjebb?"

Mit tippelsz, mit esznek putrilakók, vagy mit esznek az alkalmi munkások? A te menüd 2-3-szor annyiba kerül, mint az ők napi ellátmánya.

"Akkor eszek rántott zöldséget, ilyen-olyan főzeléket, amikor időnként otthon vagyok anyukámnál."

A diáksors mindig ez volt.

"Néztem a luxuscikkeket is, pl csoki. 1 tábla milka 330 Ft!"

Mindig azt vedd, amire éppen akció van. És amikor éppen 150 Ft az akciós csoki, akkor vásárolj be belőle bőven. Ez persze csak a legelső alaplépés a szegény stratégiák színes világában :)))

"Mintha az lenne a cél, hogy ne legyenek diplomások"

Nem. Az a cél, hogy kevesebb legyen. Érdekes, eddig mindenki azon nyavalygott, hogy "túl sok a diplomás". Most miért nem tapsol a nép, amikor végre kevesebb lesz?

Ja, hogy dumálni könnyebb, mint keresztülmenni ezeken az élethelyzeteken?

Szóval ezt beszéld meg a sok zsenivel, aki itt verte a nyálát a GYK-n is évekig, hogy "túl sok a diplomás, már utcát söpörnek a diplomások".

"PARIZERRE DOLGOZOK!"

A parizer egy nagyon gazdaságos fehérjeforrás. Mi a baj vele? Ja, hogy nem elég előkelő? Ez viszont nem hat meg túl sok embert.

"Humán beállítottságú csórójelölt vagyok. "

Humán végzettséggel is lehetsz sikeres, persze nem biztos, hogy ezzel a hozzáállással.

Egyébként normális esetben az emberek nem azért mennek humán pályára, mert gyengék voltak matekból, hanem azért, mert ez érdekelte őket. (Nagyon régen a bölcsészkarra is volt matekfelvételi, talán épp ezért?)

"Mindenhol kérik a diplomát"

Lesz is diplomád, nem?

2012. jan. 7. 03:36
 14/16 A kérdező kommentje:

Kedves 03:36! Válaszodat olvasva egy mondat fogalmazódott meg bennem csupán: te normálisnak tartod azt, hogy az ember sosem nézhet feljebb, csak mindig a legalapvetőbb szinten vegetálhat, de én nem. Ez a legfontosabb különbség köztünk. Ha ezt belátnád, vagy elég az is, ha csak megérted, akkor nem oktatnál ki, mert pontosan ugyanazt akarnád te is, amit én (hacsak már el nem érted, aztán kalap-kabát, a többi ember sorsa ugyebár már nem a te ügyed).

De azért nézzük szépen sorban:

1. " Nézem: kenyér 170 Ft a legolcsóbb félkilós, na akkor szorozzuk fel belőle a legolcsóbb 1 kg-s árát. "

Nálunk a helyi kisboltban 260 Ft 1 kg nagyon jó minőségű kenyér. Nagyon helyfüggő, hogy mi mennyi. És nem kell mindent feltétlenül a Tescóban vásárolni.

-Tök jó nektek, hogy nálatok annyi, itt nem. Szerintem nem én áraztam be.

2. "Mostmár rá lehetett jönni, hogy csóró egyetemista vagyok, mellette dolgozom. Évek óta jóformán semmi mást nem eszek, csak ezeket. "

Nincs olyan hely vagy történelmi korszak, amikor a csóró egyetemisták nagy lábon élnek/éltek.

Cserébe majd megszeded magad, miután meglesz a diplomád.

-Nem tudom, hol beszéltem nagy lábról. Pontosan arról volt szó, hogy a vegetatív bábállapotból szeretnék egy kicsit elmozdulni. Ilyen az ember, vágyai, céljai vannak, mert különben soha nem menne előre, egy helyben topogna, ha az a sz@r is megfelel, amiben éppen van. S ha figyelmesen olvastál volna, rájöttél volna, hogy a további fejlődési lehetőségről voltak kétségeim, az pedig egyenesen túlzás, hogy "megszedem magam majd", egyelőre afelől is kétségeim vannak, hogy eszek-e még mást is ebben az életben, mint parizert (hogy témánál maradjak).

3. "És akkor mit ettem eddig?

-tesco gazdaságos vaj

-tesco gazdaságos virsli

-némi kenyér"

Hétköznap jobban táplálkozol tehát, mint egy munkás vagy paraszt 1930-ban.

-Tudom, meg az afrikai gyerekeknél is jobban. Ezért hálás is vagyok. De akkor majd ezt adom a férjemnek, gyerekeimnek is, ha lesznek, mert ez úgyis nagyon f@sza így, csak nehogy akkor meg azért írjál, hogy minek vállaltam gyereket parizerre. Parizer=öregedj meg egyedül. Érted már a kitörés értelmét és fontosságát? Megsúgom: a leendő család. Nem magamért, értük.

4. " Mit lehet akkor enni? Mi van még ennél lejjebb?"

Mit tippelsz, mit esznek putrilakók, vagy mit esznek az alkalmi munkások? A te menüd 2-3-szor annyiba kerül, mint az ők napi ellátmánya.

-Diplomásként akkor érdemes volt tanulni, ha nem ehetek egy kicsivel jobbat, mint a buckalakók. Olyan én még nem láttam, hogy valakinek a parizert kenjék az orrára, hogy milyen jót eszik, komolyan, mintha kaviárt mondtam volna.

5. "Akkor eszek rántott zöldséget, ilyen-olyan főzeléket, amikor időnként otthon vagyok anyukámnál."

A diáksors mindig ez volt.

-És a felnőttsors is ez marad.

6. "Néztem a luxuscikkeket is, pl csoki. 1 tábla milka 330 Ft!"

Mindig azt vedd, amire éppen akció van. És amikor éppen 150 Ft az akciós csoki, akkor vásárolj be belőle bőven. Ez persze csak a legelső alaplépés a szegény stratégiák színes világában :)))

-Nagyon régóta ezt csinálom. Nem írtam, hogy meg is vettem azt a milkát, épp azt írtam, hogy luxuscikk. Következő topicban meg azért leszel elájulva, hogy miért vettem masszacsokit a családnak, amikor az nem is csoki (kedvenc téma itt a gyakorin, elég régóta figyelem ám!)

7. "Mintha az lenne a cél, hogy ne legyenek diplomások"

Nem. Az a cél, hogy kevesebb legyen. Érdekes, eddig mindenki azon nyavalygott, hogy "túl sok a diplomás". Most miért nem tapsol a nép, amikor végre kevesebb lesz?

Ja, hogy dumálni könnyebb, mint keresztülmenni ezeken az élethelyzeteken?

Szóval ezt beszéld meg a sok zsenivel, aki itt verte a nyálát a GYK-n is évekig, hogy "túl sok a diplomás, már utcát söpörnek a diplomások".

-Majd ha te leszel a prototípus, akkor visszatérünk rá, és megbeszéljük. Tudod, itt nem tankönyvi kísérlet van, hanem emberéletek és sorsok. Hogy közben 1-2 tönkremegy? Mit számít, hibaszázalék, igaz?

8. "PARIZERRE DOLGOZOK!"

A parizer egy nagyon gazdaságos fehérjeforrás. Mi a baj vele? Ja, hogy nem elég előkelő? Ez viszont nem hat meg túl sok embert.

-Az előkelőtől igen messze jár még a gondolatom is, szerintem sehol nem írtam ilyet. A probléma azzal van, hogy évek óta ez a fő táplálék. Egyél te évekig parizert, a legócskább fajtából, aztán gyere vissza, és oszd meg a tapasztalataidat.

9. "Humán beállítottságú csórójelölt vagyok. "

Humán végzettséggel is lehetsz sikeres, persze nem biztos, hogy ezzel a hozzáállással.

-A hozzáállással nincs gond, a reális elkeseredettséggel annál inkább.

10. Egyébként normális esetben az emberek nem azért mennek humán pályára, mert gyengék voltak matekból, hanem azért, mert ez érdekelte őket. (Nagyon régen a bölcsészkarra is volt matekfelvételi, talán épp ezért?)

-Oké, tudd meg: kitűnővel érettségiztem, még matekból is. Ezzel nem azt mondom, hogy zseni vagyok, de beláthatod, hogy van olyan terület, amit az ember könnyebben tanul, és van, amit verejtékkel. Van olyan is, ami érdekli, és van olyan is, ami nem. Engem a humán szakterület érdekelt, és könnyen tanultam, a matek ötös megizzasztott annak idején. Ne vitassuk el a szabad pályaválasztás lehetőségét.

11. "Mindenhol kérik a diplomát"

Lesz is diplomád, nem?

-Ha ki tudom fizetni a parizerem mellől az évi hatszázezret, akkor természetesen igen.

2012. jan. 7. 05:36
 15/16 anonim ***** válasza:

"te normálisnak tartod azt, hogy az ember sosem nézhet feljebb"

Sosem? Örökre egyetemista maradsz?

"Tök jó nektek, hogy nálatok annyi, itt nem. Szerintem nem én áraztam be."

De, te áraztad be (ha valóban érted a "beáraz" szó jelentését, és nem csak divatból írod ezt a szót, mert olvastad Tóta mesternél). Keress másik boltot, ha nem a Tesco szintjén kívánod beárazni a kenyeret.

"vegetatív bábállapotból szeretnék egy kicsit elmozdulni."

Vegetatív bábállapotról panaszkodsz egy fűtött szobából, interneten keresztül.

"Parizer=öregedj meg egyedül."

"Érted már a kitörés értelmét és fontosságát? Megsúgom: a leendő család. Nem magamért, értük."

Értem! Mivel 100 éve egy paraszt rosszabbul élt, mint most te, ezért értelemszerűen családja sem lehetett, ezért a pattintott kőkorszakban kihalt az emberiség. Sőt, a cigányok is a kihalás szélén tántorognak, mert kevés a pénzük, ezért nem mernek gyermeket vállalni :))))

"Diplomásként akkor érdemes volt tanulni, ha nem ehetek egy kicsivel jobbat, mint a buckalakók."

Sokkal jobban eszel most is, diploma nélkül. A diplomás átlagfizetés pedig a nemdiplomás duplája.

"És a felnőttsors is ez marad."

Most akkor kapsz főzeléket a szüleidnél, vagy ők is parizert esznek? Kevesebb önellentmondást!

"A probléma azzal van, hogy évek óta ez a fő táplálék."

Ez legyen a legnagyobb baj a diákévek során.

"Oké, tudd meg: kitűnővel érettségiztem, még matekból is."

Akkor nem tudom, mi gátolt meg abban, hogy elmenj pl. közgazdásznak, akik nem művelik túl magas szinten a matematikát. Sőt, az orvosok egyáltalán nem matekoznak, miközben szénné keresik magukat.

Ha már annyira érdekelt a megélhetés problémája, akkor dönthettél volna jobban is. De ezért nem a világ hibás. Vannak fanatikus bölcsészek, akik rosszul fizető dolgokkal foglalkoznak, de ők meg nem görcsöltek rá annyira az életszínvonal kérdésére.

"Engem a humán szakterület érdekelt"

Ha érdekelt, akkor viszont nyilván motivált vagy, és aki motivált, az jól tanul, lesz valaki a szakmában, így meg is tud élni. Nem olyan nehéz dolog ez.

"szabad pályaválasztás lehetőségét"

A szabad pályaválasztás azt jelenti, hogy mondjuk szabadon tanulhatsz akár óegyiptomi nyelvet is, nem kötelező mérnöknek lenned. Ugyanakkor ez a szabadság nem jár azzal a kötelességgel, hogy óegyiptomi végzettséggel jó állást fognak felajánlani.

2012. jan. 7. 06:34
 16/16 A kérdező kommentje:

Az orvosok szénné keresik magukat? Ezt inkább azért ne!

A további vitát a magam részéről lezárom. Nem azért, mert nem tudnék mit mondani, hanem azért, mert nem érdemes. Mindketten más pozícióból nézzük a világot, a saját magunk és egymás helyzetét is. Arra azonban kíváncsi lennék, hogy hány éves emberrel folytattam most eszmecserét, csak a nézőpontok kedvéért, de ha nem akarod, ne írd meg, annyira nem fontos.

2012. jan. 7. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!