Luxus lett az élet? Gürizés, mint alap és minden
Nagyon is közösségi téma, amit írok. Ma nagyon kibuktam. Elmentem alapvető élelmiszert vásárolni a tescoba, így karácsony után, mert elvileg itt volt a legolcsóbb eddig. Nézem: kenyér 170 Ft a legolcsóbb félkilós, na akkor szorozzuk fel belőle a legolcsóbb 1 kg-s árát. A legolcsóbbét! Tesco gazdaságos kilós parizer, a legvacakabbat szoktam venni, elvagyok vele egy hétig, eddig háromszáz valamennyi volt, most kerek százast ugrott, 450 körül van! Mi a jóeget tegyek a 150 forintos, félkilós tescós ócska margarinomhoz a 340 Ft-os kenyérre? Kolbászt már nem is néztem, az luxus. Ha elegem van a szendvicsből meg a pirítósból, főtt kaja gyanánt néhány szál virsli, legolcsóbb is ötszáz valamennyi 1 kg!!
És akkor mit ettem eddig?
-tesco gazdaságos parizer
-tesco gazdaságos vaj
-tesco gazdaságos virsli
-némi kenyér
Mostmár rá lehetett jönni, hogy csóró egyetemista vagyok, mellette dolgozom. Évek óta jóformán semmi mást nem eszek, csak ezeket. Néha variálom krumplival, zöldségekkel, de most azoknak az ára sem egyszerű dolog. És most ez a kis semmi, legvacakabb kajám (mert nem ilyen kolbász meg olyan hús) is úgy megdrágult, hogy luxus lesz megvennem, vagy ritkábban fogok enni meg venni. Mit lehet akkor enni? Mi van még ennél lejjebb? Még a kutyakaják is kegyetlen drágák, amit az állatok esznek.
Akkor eszek rántott zöldséget, ilyen-olyan főzeléket, amikor időnként otthon vagyok anyukámnál. Ez legalább változatos így. De a magam erejéből nem menne. El sem merem képzelni, hogy mi lehet most a családokkal, ahol több tag és mondjuk még gyerek is van.
Néztem a luxuscikkeket is, pl csoki. 1 tábla milka 330 Ft!!!!! A boci 200 fölött, még jó, hogy a legócskább legalább száz valamennyi, néha talán majd jut arra is.
Ami itt most csak érdekességképpen megjegyezendő: tescó eldobható kisszatyor 5 Ft-ról 20 Ft-ra ment? Mikor kezdetben ingyenes volt? Négyszeres drágulás? Aztán meg a nagy szatyor száz valamennyiről 215-re ment? Hát nevetséges!! Nehogymár, basszus!
Lakótársaimat néztem, bődületes luxus lett a pizza (1000-nél kezdődik), egy kis sör, kóla (!!!) Hát amikor 200 Ft-nál kezdődik a legócskább 2 liter? Mintha tényleg az lenne a cél, hogy mindenki csak kenyérre és vízre költsön (nem ám ásványvízre! hanem vízszámlára), és azért kaparjon, hogy legalább azt ki tudja fizetni. Mert nálunk most ez van.
Mikor hazamegyek, ott vannak az új adók. Soha nem cigiztünk anyuval, nem ittuk, kutyánk sincs. Ehelyett baleseti adót fizetek a 17 éves használt tragacsomra, ami a munkámhoz kell, azaz a gyenge fizetésem egy része arra megy el, hogy fizetést kaphassak (legyen munkám). Ha valaki megkérdezné, miért vállaltam ezt a munkát, megkérdezem én is: volt válogatási lehetőségem? Mi következik ebből? A legócskább autó is luxus, valóban csak kenyérre és vízszámlára dolgozunk, minden más luxus.
Még az ingatlanadótól tartok, nehogy luxus legyen a fedél is a fejünk felett.
Írtam, hogy egyetemista vagyok. Mesterképzésbe kellene jelentkeznem, hogy vigyem valamire, mert sajnos az első állami diplomám az éhenhalásra jó. Oké, hogy fizetős vagyok, azért dolgozom, hogy egyszer jobb legyen, és ahhoz most kiszorítsam a tandíjat is. Erre ma néztem a mesterképzések árait: félévente 300 ezernél kezdődik. Emellett az állami támogatású helyek is csökkentek. Ma végigbőgtem a napot. Mintha az lenne a cél, hogy ne legyenek diplomások, amikor szinte minden munkahelyen kérik a diplomát, lassan már a takarításhoz is! Hát mennyit keresek most diplomásként? Hogy elég legyen parizerre, meg 17 éves roncskocsi legalapvetőbb fenntartására, azt is munkához? Jó, oké, gyűjtöttem a tandíjra, de hiába, mert ezt az összeget már nem tudom utolérni. Pályakezdő vagyok, egy minimális kis életet szerettem volna kiépíteni magamnak lépésről lépésre. És mi lett belőle? PARIZERRE DOLGOZOK! Ha nem sikerül még egy diplomát szereznem, sose tudok kitörni. Igen, miért nem mentem egyből jó szakra. Jó a kérdés. A válasz rá pedig az, hogy benne vagyok annak a párezernek a körében, akik nem zsenik reál szakterületen, azaz halvány gőzöm nincs a mérnöki, orvosi, jogi, gazdász pályákhoz. Humán beállítottságú csórójelölt vagyok. A humánok mehetnek a sóhivatalba, és egyenek parizert egy életen át. Lényegében a szabad pályaválasztás annyit tesz, hogy reál pályára mész, vagy reál pályára mész, ha jót akarsz magadnak. Nem írtam el, így, ahogy mondom. De az új fizetős rendszerrel és keretlétszámokkal már ez is kimegy a divatból. Mindenhol kérik a diplomát, de ne tudd megszerezni.
Mire ezt én így végiggondoltam, megrémültem. Mi lesz így? Nincs jogunk kitörni, se szórakozni egy kicsit, bérek le, árak, adók fel, az a helyes és normális, ha csak kenyérre és parizerre futja, és örüljünk neki. Mert személy szerint én már ennek is örülök.
Javítsatok ki, ha rosszul látok valamit, és igazából örülnék, ha rosszul látnám. Minden jó szó jól jön most.
Köszönöm előre is.
Én a piacra járok vásárolni.
Tévhit hogy a retek Tesco a legolcsóbb...
Hm. Szeretnék valami jót mondani de mit lehet itt mondani?
Én negyvenhez közeli, nem diplomás de elég szakképzésen átesett munkanélküli nő vagyok.
Nincs meló, kevésből élek, nyugdíjas anyuka a támasz pedig nekem kéne őt támogatnom ahogy régen elképzeltem.
Nincs munkám mert öregnek vagyok titulálva, nincs diplomám, váltani nem tudok mert nincs gyakorlatom.Mindenbe belekötnek nagy zűrzavar van a munkáltatói fejekben mert ők sem tudják mit akarnak.
Ha fiatal vagy az a baj mert nincs gyakorlat. Máshonnan meg az jön hogy fiatal kell mert az be tudjuk tanítani a saját elveink szerit. Elvárják, hogy gyakorlatod legyen de honnan? Légy szíves diplomáddal csinálj valami hulladék melót. Ja hogy nem ezért gürcöltél? Te kis igényes!! Ne válogass!Ha öreg vagy az a baj. Minden baj. Ez a tipikus van rajta sapka, nincs rajta sapka eset.
Recepciós voltam, tisztességgel, becsülettel dolgoztam. De ebben a szakmában harminc fölött nem rúghatok labdába.
Közel 800 ezer ft-ba vannak az évek alatt elvégzett tanfolyamaim amiről azt hittem az épülésemre szolgálnak aztán most nesze semmi fogd meg jól. Ha ezt tudom inkább félreteszem ezt a pénzt. Nekem lehetőségem se volt továbbmenni mert nem tellett. Igazad van a saját bőrömön tapasztalom, hogy a legprimitívebb munkához is diploma kell. Másik oldalról is sajnálom. Biztos vagyok benne, hogy egy diploma elérése sok pénz, fáradság, idegeskedés,munka. Nem azért csináljátok, hogy utána az ajtóban üljetek és ugráljatok ha csörög a telefon. Persze valahol el kell kezdeni de álljon meg a menet.
Pedig sok diplomás ott köt ki mert a munkáltatók aljasul kihasználják hogy nincs munka de sok a diplomás. Nem akarlak elkeseríteni de még diplomával se biztos a jó állás. Szomorú hogy sok fiatal a túlélésért kénytelen tanulni és nem azért, hogy utána beindítsa a karrierjét és vigye valamire.
Én úgy érzem többre vagyok képes de lehet, de még azt sem mondhatom, hogy a végén egy takarítónéni lesz belőlem mert amikor utánajártam a következő volt a válasz:
Tele vagyunk, naponta kis millióan érdeklődnek.
Nem tudjuk felvenni mert bizonytalan a helyzet, pályáztatnak nem biztos hogy megnyerjük.
Inkább minket is leépítenek.
Hát nem röhejes?
Egyébként nem próbáltál még szétnézni az állásoldalakon?
Én gyakran belebotlok pl.adatrögzítésbe, szórólapozásba.
Mindig iskolásokat keresnek, rugalmas munkaidő stb.
Csak annyit tudok mondani kitartás, kitartás mert neked legalább lesz diplomád.
Előbb tedd le valahogy kezdj el dolgozni egy normális, nappali helyen és mellette még jelentkezhetsz a mesterképzésre.
Egyetértek a 2. hozzászólóval: ehhez nincs mit hozzáfűzni, teljesen igazad van. Én is ilyen helyzetben vagyok, nálam is a Tescos parizer az etalon.
Csak annyit tudok mondani, hogy semmiképp se add fel! Én sem teszem, nyelveket tanulok, csinálom a főiskolát bescülettel, próbálok előbbre jutni. Én is külföldben gondolkozom egyébként.
Szóval Hajrá, Sok Kitartást!!!
Abszolút megértelek!
De kitartást! Tudom, hogy nehéz, nekem hasonló a helyzetem a tiédhez, de tényleg ne add fel, és ne keseredj el, mert akkor tényleg véged van!
Ha figyeled a híreket akkor tudod hogy a forint olyan gyenge mint még soha. 1 euró 320 Ft körül mozog, pedig néhány hónapja még 280 volt. Minden termék amit külföldről importálnak egyenes arányosságban drágul az euróval.
Az adókat pedig azért emelik mert az euró drágulásával drágultak a hitelek is amiket az államnak kell törleszteni és csak így tudnak többletbevételhez jutni. Sz.r országban élsz.
A teszkó szatyor árát azért növelik mert környezetvédelmi díjat kell fizetniük utána és így ösztönzik az embereket arra hogy ne vegyenek teszkós szatyrot vagy vegyenek, de akkor fizessék ki a díjakat is.
A csokira kólára és egyéb cuccokra kivetették a chipsadót hogy javítsák az egészségügyi helyzetet, vagy több pénzhez jussanak ha már az emberek mindenképp ilyen sz.rokat akarnak enni.
Ahogy elnézem ezt a kis szösszenetedet, azt látom hogy fingod sincs a gazdasági folyamatokról, a mikro- és makroökonómiáról, csak panszkodsz mert nem érted a végeredményt. Ez megcáfolja hogy a tudatlanság áldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!