Mit tudunk tenni azzal a munkatársunkkal, aki nem jár be a munkahelyére?
Közmunka program keretében kaptunk kereseti lehetőséget. A munka nagy részét nem az irodában végezzük, a létszámot is túlméretezték, így a feladatokat a munkadő töredéke alatt elvégezzük. Napi beszámoltatás sincs, tehát elég a munkát /munkaidőt/ havi szinten beosztani.
Igaz, diplomás létünkre a diplomás minimálbért sem kapjuk meg.
Egyik társunk úgy döntött, hogy a feladatok létszám szerint részét magára vállalja, továbbá azt, hogy "cserébe" nem jár be, legfeljebb hetente egyszer, 1-2 órára, egy kis "pofavizitre".
Erről Ő maga számol el a lelkiismeretével, de mi akaratunkon kívül "falazunk" neki. Ha - Ne adj\' Isten - valaki napközben keresné, azt illene válaszolnunk, hogy külső helyszínen van, ugyanis ez a mobilitás magának a munakörnek a jellemzője.
"Mószerolni" nem illik, mert - bár ez az eljárás arra utal, hogy korábban sem nagyon kereshette az elhelyezkedési lehetőségeket - kell/ene/ lenni némi szolidaritásnak egy volt munkanélkülivel szemben.
Ti mit tennétek?
Semmit. Ha a munkáját elvégzi, akkor szerintem is teljesen felesleges, hogy bent üljön.
A helyetekben én nem is ülnék bent. Amíg a munka megvan, senki nem szólhat egy szót sem.
- Azt a keveset könnyű rendesen elvégezni, de Ő a maga "adagjával" jócskán lemaradásban van.
- A munkaszerződés és a munkaköri leírás pontosan definiálja a munkaidőt (A mi esetünkben a befejezés, a munka házon kívüli jellege miatt rugalmas és nem számolunk el vele, sőt a pontos beérkezést sem ellenőrzik.), de nem mentesít a bejárási kötelezettség alól.
Mi van, ha látni kívánja a főnök?
- Ma: külső helyszínen van - és ha aznap nem jelentkezik, elfogadható.
- És ha másnap és harmadnap sem?? Hogyan falazzunk Neki tovább, viszont ha így hazugságon érnek, én vagyuk a szavahihetetlen.
"Normális" munkavállalás esetén is ilyen megengedők lennétek?
Mondjátok meg neki, hogy akkor ezután mindenki lelép egy hétre, és olyankor meg neki kell falazni.
Én senki kedve miatt nem hazudnék. És ez nem szolidaritási kérdés.
Én három okból nem lépek le egy hétre:
- Ilyen vagyok.
- Amilyen pechem van, én azonnal lebuknék.
- Valahol hálás vagyok, hogy nem 28.500.-Ft szociális segélyből kell tengődnöm.
Más: Az ürge éppen ma volt bent, 9 percre! Kereste a főnököt, valamilyen lefetyelős ürüggyel, de vendégei voltak. Beintegetett Neki egy dossziéval az üvegajtón keresztül, majd jobbra el. Tőlem így búcsúzott: Azt hiszem, csak a jövő héten!
Én ebben az esetben úgy járnék el, hogy nem foglalkoznék vele. Hiszen az egy munkahely, és Te a saját dolgodat becsületesen elvégzed. Ha valaki keresi, megmondod, hogy nem tudod merre van, ma még nem láttad. Ha valakinek feltűnik, hogy soha sincs bent és ebből baj lesz, akkor csak annyit mondasz neki, hogy "én azt hittem meg van beszélve a főnökkel, hogy így dolgozol, illetve nem dolgozol". Kész. Sz@rni kell magasról az ilyenre.
Te ne legyél ludas az a lényeg. Barátja úgy se leszel, akkor meg minek tartsd a hátad helyette, főleg ilyen esetben.
tényleg ne foglalkozz vele és ne falazz neki, vagy adj kitérő válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!