Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Írnátok hungarikumokat?

Írnátok hungarikumokat?

Figyelt kérdés
ételek,nevek, bármi jöhet...mindenki tudja a gulyást, meg néhány legismertebbet, de biztos vannak olyanok, amiről nem sok mindenki tud:)
2009. máj. 18. 10:39
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
100%

Már korábban akartam írni a neveket, lebeszéltem magam róla, de itt vannak azok a nevek, amiket valamelyik hírös emberünk alkotott pl. Vörösmarty, Csokonai, Ady, Arany stb.: [link]

(Egy-két külföldi is benne van, nem tudtam másképp szűkíteni a találati listát.) Természetesen ez a lista sem teljes, ami biztos, hogy hiányzik belőle: Enikő (Vörösmarty).

2009. máj. 18. 14:43
 32/38 anonim ***** válasza:
A 13:57-est pontosítanám: az igaz, hogy Magyarországon vannak nyomorultak, de a Nyomorultak nem magyar!!!Victor Hugo írta az alapjául szolgáló regényt.
2009. máj. 18. 14:52
 33/38 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a kérdés kiírója nem is számított ennyi válaszra és ennyi aktivitásra.

Szerintem többen több dologban tévednek, de nekem nagyon tetszik ez a licitálás, és mindenkit felpontoztam (Azt is, aki szerintem tévedett.)

A hungarikumot próbáljátok fel úgy felfogni, hogy nem elég, hogy magyar eredetű (magyar találmány), hanem úgy általában meg is maradt Magyarországon, mint a fütyülős barack vagy a kalocsai paprika, vagy a Kalocsi hímzés (kiviszik ugyan, de Magyarországon gyártják a pótlást.). Én írtam, hogy egy nincs földrajzilag behatárolva, tehát a felsorolások bármyelyik tétele lehet jó.

Fenti meggondolásból írtam, hogy a golyóstoll (biro) és a gyufa nem hungarikum. Sok Internetes oldal említi a szikvizet is

bár,elyik felsorolás ki válasza lehet behatárolás nélküli

2009. máj. 18. 16:35
 34/38 anonim ***** válasza:

ez az őrült gép egyszerűen csak mentett, pedig nem fejezem be a mondanivalómat, így bentmaradt egy kis szerkesztési felesleg is, tehát újra:

Szerintem a kérdés kiírója nem is számított ennyi válaszra és ennyi aktivitásra.

Szerintem többen több dologban tévednek, de nekem nagyon tetszik ez a licitálás, és mindenkit felpontoztam (Azt is, aki szerintem tévedett.)

A hungarikumot próbáljátok fel úgy felfogni, hogy nem elég, hogy magyar eredetű (magyar találmány), hanem úgy általában meg is maradt Magyarországon, mint a fütyülős barack vagy a kalocsai paprika, vagy a Kalocsi hímzés (kiviszik ugyan, de Magyarországon gyártják a pótlást.). Én írtam, hogy egy nincs földrajzilag behatárolva, tehát a felsorolások bármyelyik tétele lehet jó.

Fenti meggondolásból írtam, hogy a golyóstoll (biro) és a gyufa nem hungarikum. Sok Internetes oldal említi a szikvizet is,

EMLÍTSK MEG, HOGY A DINAMÓ RÉVÉN MÁR VILGHÍRRE SZERT TETT JEDLIK ÁNYOS TALÁMÁNYA

viszont az angol kocsámkban is olyan üvegekből spriccelték a Whiskybe a szódát.

Nagyon tetszett az a hozzászólás is, hogy Hofi. Bizony ő az volt. "nemes" ember volt, de mégsem 2 f ipszilonnal.

Viszont ilyen alapon Rejtő is az. egy világnyelvet majdnem olyan szinten beszélek, mintha az anyanyelvem lenne, de nem vállalkoznék a lefordítására.

11:49-nek - a cigánybűnözés nem illett ebbe a körbe, de "szerencsére" vagy "sajnos" ugyanilyen probléma ez Bulgáriában és Oroszországban is.

13:57-esnek: Fájdalom, te tepertőt gyártanak máshol is. Nemrég láttam a Lehel Csarnokban "Olasz sertés tepertő 4.000 Ft/kg"

- A Skanzen hungarikum magyar tájegységeket reprodukál, de a skanzen maga nem magyar "találmány"

- Mély fájdalom, de a zacskós tej nemhogy nem hungarikum , nem is magyar találmány. A Szovjetunióban már a hatvanas években előfordult. Aki hallott róla, a félliteres kiszereléseket ismeri - az háromszög alakú volt -, de voltak literes kiszerelésben is (Az óvóhelyek céljára pedig már vizet "csomagoltak" ezzel a technológiával, évtizedekkel korábban.)

- 14:22-nek a gordonka-csellló "vitához"

Legjobb ismereteim szerint azt a nagy hangszert, aminek négy húrja van, és állva játszanak rajta, több idegen nyelven GORDON-nak hívják, ennek találtak egy szép magyar nevet, hogy NAGYBŐGŐ

a CELLO (VIOLINCELLO)nevű hangszer kicsi és ülve kell megszólaltatni. A Magyar Nyelv Értelmező Szótára egyetlen jelentést rendel neki: kisbőgő. Amikor ennél jobb hangzású nevet kerestek neki, nyilván megtetszett az idegen gorodon szó, de mivel kicsi, becézték, és így lett belőle GORDONKA. A levezetés saját, de a hangszerek idegen és hivatalos magyar nevébe biztos vagyok.

Bizony jól elkalandoztunk a hugarikumoktól.

További kellemes és hasznos "gyűjtést" kívánok.

J.M.

2009. máj. 18. 17:01
 35/38 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, nagyon jó volt olvasgatni és tényleg nem számítottam ennyi mindenre:)
2009. máj. 18. 19:14
 36/38 anonim ***** válasza:
100%

Most látom, hogy az egyik lelkes hozzászló a saslikot is oda sorolta. Akármilyen jót lehet falatozni belőle, az sem magyar, hanem szláv. Oroszországban is dívik, nálunk Szerbia közelsége miatt ismerik.

A Hitler szalonna (Sorry, de a személyneveket akkor is nagy betűvel kell írni, ha egy tömeggyilkosról van szó.) sem magyar találmány! Bizony német, a megszálló német katonák hozták be, s kínálták meg vele azokat a háziakat, ahova őket beszállásolták.

Amikor kissrác voltam, gyakran kaptunk a napköziben. Tudjátok, ma milyen drága? A Lehelen, kimérve 500 forint, valamilyen vegyes gyümölcsből készült, a színtiszta birsalma sajt pedig 2.500.- forint. Ennyiért már Gyulai kolbászt vagy Prágai sonkát is adnak!

2009. máj. 18. 23:03
 37/38 anonim ***** válasza:
Ha már a neveknél talrtunk, a Csilla név is Vörösmarty találmánya. Sőt, állítólag a fröccs is. :)
2009. máj. 19. 13:40
 38/38 anonim ***** válasza:

Darázsfészket, aranygaluskát,máglyarakást csörögét túrógombócot? Írták?Zserbót?

Mennyi kaja!!

Ez is hungrykum .)

nagyon jó élvezetes szinkronok. És a fantáziadús filmcímfordítások. Mennyivel jobbak az eredetinél! És a Frédi Béni szövege!! Sok ilyen van, ami jobb magyarul.

A legértékesebb hungarikum a magyar nyelv!

Nem mondom, hogy egyedülállóan, de kivállóan árnyalt, még a köznapi beszéd is több réteget mond el egyetlen szóval is sokszor.Pl. vihar kerekedik! Egész világlátás van egy igében.

És a velencei álom díjnyertes fagyink?

2009. máj. 21. 19:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!