Írnátok hungarikumokat?
mákos guba, erős pista, szerintem a somlói galuska is eredetileg az, a császármorzsa, más néven smarni, a krumpli prósza, a dödölle, a hortobágyi husos palacsinta, szerintem töpörtyűt sem szoktak más országokban készíteni, hacsak nem vándorolt kifelé az a szokás. a dunakavics tiszakavics is magyar, esetleg hasonlókat lehet máshol is készítenek. az a piritott cukros nyalóka, mainek cumi meg kakas alakja volt.
a fekete erdő tortát is magyarországon készítik szerintem, és az a benne lévő erdei gyümölcsök miatt van (fekete ribizli, feketeszeder)
a túrós csusza, a halászlé, a madártej.
sütikből a képviselő fánk, a szalagos fánk, a rákózci túrós, a Rigó Jancsi, a hatlapos :)
italoknál a tokaji aszú, és ott van a borsodi sör, meg a soproni ászok, a meggy márka (régi kedvelt ürdítő ital)
a traubi szóda, a bambi :)
a lebbencs leves is magyar étel, a lecsó, paprikás krumpli, káposztás cvekedli, tökfőzelék vasirozottal, kocsonya, hurka, jókai bableves, a kőrözött, a házi bodza és akác szörp, a sós perec, a tokány, a töltött káposzta (paradicsomos) a pacal pörkölt, disznósajt, a rétes
ami nem étel: magyar népviselet, veresegyházi asszony kórus :) magyar népdalok és népmesék
történelem: Mátyás kirány
a népi babonák, az ünnepek mint Luca napja, március 15.
a magyar rockoperák mnit István a király, nyomorultak, légy jó mindhalálig (regények) bár máshol is vannak musicalek
ja és a magyar lányokat tartják a legszebbnek :)
Jó magyar ételek a gulyás, a lecsó és a töltött káposzta, paprikás krumpli stb. túrós csusza, pick szalámi is.
Vagyis eredetiségét nem tudom, de ezeket magyaroktól ismerik általában és máshol nem nagyon eszik.
A balaton szelet is az, és igen a bundás kenyér is.
meg a pemetefű cukorka.
a tisza cipő nem hinném, a tisza az sajna nem csak magyarországon keresztül folyik :) de ki tudja milyen nemzetiségüek találták ki.
A gulyást is kihagytam előző kommentemből.
a parasztkolbászt, a mágia rakás is szerintem magyar,
meg a barátfüle, a meggymártás darával, a szilvás gombós, a zsemlefelfújt, a tejberízs, tejbedara, zabkása, a saslik
a bólé, hókristály, a cerka és cikk cakk jégkrémek
Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri,
humorista: Hoffy Géza
piros arany,
az alsóerdei azáleás völgy, ahol rengeteg rododentron is nyílik,
A festetics kastély Keszthelyen, A sümegi vár, Az egri békavér (magyar borvidékek)
matyó hímzés :)
a gordonka, szilofon, citera is innen származik szerintem
a löncs hús, a turista szalámi, a hólabda, a fekete rózsa nevezetű mákos sütemény
a Tibi csoki, a mézes mackó
a hitler szalonna (gyümölcs íz) mint a lekvár olyan
a befőttek, kompótok
pölöskei szörpüzem
mizó :)
a slágerek, : lila orchideák, a Kabos és tolnai féle régi feketefehér magyar filmek
a Göcsei faluúzeum
szerintem a mulatós zene is inkább magyarországon honos.
a forraltbor
az a pasi, aki benne ovlt a fábry showba és a guiniss rekordok könyvébe, magyar és damilra fűzte fel a mákszemeket, ráadásul a tesóm munkatársa volt.
najó ezt csak úgy mellékesen jegyeztem meg :)
nevek: Béla, Ernő, Dezső, Tünde, Barnabás, Géza, Borbála
ezeknek talán külföldi megfelelőjük sincsen.
Sokan azt hiszik az Erzsébet magyar, de az angol megfelelője elisabeth, a Noéminek Naomi vagy Noélia, A jánosnak John, vagy Juan, a Zsófia Sophia, a Zsuzsanna Susanna, a Krisztina Christine, a Tamás Thomas és még sorolhatnám :)
Utolsónak: Béla -tényleg eredeti magyar név, Ernő - Ernest, Ernst névből magyarosítva a XIX- században, Dezső - Desiderius névből magyarosítva Tünde - eredeti magyar találmány, egy bizonyos Vörösmarty nevű fószer követte el Barnabás - bibliai eredetű, a Barrabás magyarosítása (a középkorban), Géza - szintén ősmagyar, ezt jól tudod, Borbála - a Barbara név magyar változata, középkori átvétel.
Ha már nevek: Árpád, és az összes vezér neve, Emese, Emőke, és a manapság divatos Koppány, Zétény, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!