Szerintetek egy Temetés hogyan szebb? Egyházi vagy sima?
Hát azoknak akik hátuk közepére sem kívánták a vallást életükben, valószínűleg a hozzá tartozói is így fognak gondolkodni. Jogukban áll így vélekedni.
Viszont nálunk minden temetés egyházi szertartású volt , így én is abba szeretnék részesülni ha meghalok. Függetlenül attól hogy koporsós vagy urnás temetés lesz.
Én úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga, hogy az utolsó akaratát teljesítsék. Volt olyan ismerősöm, aki elképzelni sem tudta, hogy elhamvasszák, volt olyan, aki azt nem tudta elképzelni, hogy egyáltalán eltemessék. Olyan viszont SOHA nem fordult elő ismeretségi, rokoni körben, hogy valakinek a végakaratát ne teljesítették volna.
Nekem egy nagyon kedves idős bácsi "nagypapa pótlóm" hunyt el lassan két éve. Ő azt szerette volna, ha a szülőhelyén, egy közeli kisvároson átcsordogáló folyóba szórjuk a hamvait. Megtettük... Azon a helyen semmi nem emlékeztet arra, hogy ő ott nyugszik, még is visszalátogatunk oda halottak napján, és jó kicsit ácsorogni a parton, emlékezni, merengni, egy-két szál virágot dobni a vízbe, gyertyát gyújtani... Az ő nyughelye ez, mint ahogy másnak a temető, őt odajárunk "meglátogatni".
Volt olyan ismerősöm, aki azt kérte külföldön szórják a hamvait a tengerbe... Ez lenne az a kérés, amit én nem szívesen teljesítenék, ha egy közeli szerettemről lenne szó. Nyilván önzőség, de szeretem ha van egy hely, ami örökre kötni fog az elhunyt személyhez, ahova kimehetek "látogatóba" és nyilván ezt nem tehetem meg, ha az illető hamvai valahol külföldön vannak szétszórva.
A temetésemen még nem gondolkodtam, bár gondolom ez valahol normális. :) Viszont úgy gondolom, ha már ez a végső búcsú, akkor hagy legyen ott mindenki, aki egy kicsit is fontosnak érzi, hogy ott legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!