Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Csak nekem tűnt fel, hogy...

Csak nekem tűnt fel, hogy egyre "elfajzottabbak" a kisgyerekek is manapság?

Figyelt kérdés
Mi anno még pillantást sem mertünk vetni a nyolcadikosokra, mikor elsétáltak mellettünk, a mostani elsősök meg lazán leanyáznak minket ha úgy szottyan kedvük, sokszor minden ok nélkül. Tudom, hogy nem ez a világ legnagyobb problémája, de szerintem érdekes dolog azért. Miért lehet ez?
2011. nov. 10. 22:02
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
22.23 voltam
2011. nov. 11. 20:36
 22/24 A kérdező kommentje:

Hű, teljesen megfeledkeztem a kérdésről mostanáig, szóval előre is elnézéseteket kérem a megkésett kommentárért. Látom, távollétem alatt szép kis vita kerekedett a gyereknevelési módszereket illetően.

Én is véltem felfedezni igazságtartalmat abban, amit 11-10 22:23 írt. Akiknek az a legfőbb érvük ellene, hogy a "verésből" semmit sem ért az egyéves kisgyerek, azoknak üzenném, hogy szerintem a szóbeli magyarázatból még annyit sem, vagy legalábbis kevesebb sansszal. És valóban nem lett rámhagyva (csak mert a szép-lassú-artikulált-értelmes-kulturált módszer kb. azzal egyenlő) minden kiskoromban, igaz, "veréssel" nagyon ritkán lettem büntetve, de ha rosszat csináltam, igenis rám lett szólva erélyesen (nem finomkodva), el is jutott az agyamig, hogy mi a helytelen, sőt még a szüleimmel való viszonyom sem romlott meg emiatt, bármilyen hihetetlenül hangzik.

Talán azért nem gondoltam bele ebbe ezidáig, mert nem tartottam/tartom sok időnek ezt a 8-10 év különbséget. Még most sem fér fejembe, hogy változhatott meg ennyi minden ilyen rövid idő leforgása alatt. Mindegy, nem is érdemes választ keresni erre a kérdésre.

Minden hozzászólást köszönök, senkit sem pontoztam le!

2011. nov. 18. 14:25
 23/24 anonim ***** válasza:
76%

Figyelj, nyolcadikos vagy. Ha nincs ilyen korú kistestvéred, fogalmad sincs, hogyan működik egy egyéves. Egészen más bánásmódot igényel, mint egy nagyobb gyerek.

Az enyém nem egyéves, hanem már másfél, és akármilyen furán hangzik, megérti, ha valamit megmagyarázok neki. És akkor egy darabig nem csinálja. Verés nélkül leszoktattam arról, hogy a tévé mögé mászkáljon, hogy üsse a madárkalitkát vagy hogy minket csapkodjon. Pedig nem csodagyerek, és én sem vagyok szuperanya. Csupán nem arra kívánom építeni a tekintélyemet, hogy ütöm-vágom, és nem olyan emberré szeretném nevelni, aki felfelé nyal, lefelé rúg.

Egyébként meg hidd el, ez jóval összetettebb probléma annál, mint hogy ezeknek a gyerekeknek soha nem csaptak a fenekére. Az ismeretségi körömben nem egy család van, akik hiába fenekelték a gyereküket, mégis szemtelen, elviselhetetlen kölyök lett belőle. Rengeteg múlik az otthoni hangulaton, a szülők egymáshoz való viszonyán, a tévén, az esti mesén vagy annak hiányán, az együtt töltött tartalmas programokon stb. Ezek a dolgok a meghatározók, nem a popsira csapás vagy annak hiánya.

u.i.: Egyszer jártam egyetemistaként egy javítóintézetben. Megnyugtathatok mindenkit, hogy az ott lakók mindegyikét verték a szüleik.

2011. nov. 18. 15:18
 24/24 A kérdező kommentje:
És mondtam én olyat egy szóval is, hogy akit nem ütnek-vernek, az szaremberré cseperedik? Csak egyetértettem valamelyest azzal, aki a nem megfelelő neveltetés mellett voksolt. Egyke vagyok, viszont 5-6 éves unokatesóim vannak, és emlékszem, mennyire nem értettek a szép szóból 2 esztendős korukban, ebből gondoltam, hogy egy egyévessel még nehezebb dolga lehet az embernek. Ha nem így van, én kérek elnézést. Végeredményben tökmindegy, ki hogy nevel (a kulcsszó a nevel, a túlzott fizikai bántalmazás már más kategóriába esik), csak hatásos legyen a módszer. Úgy tűnik, ezeknél a gyerekeknél nem volt az.
2011. nov. 22. 12:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!