Miért alakul ki az emberekben a gyűlölet?
Yoda mester röviden így fogalmaz: A félelem haragot szül, a harag gyűlöletet, ami végül a sötét oldalra vezet.
És szerintem ez így is van. Valamitől való félelmünk eredménye a gyűlölet.
A Wikipédia szerint (személyre irányuló gyűlölet): "Az oka lehet érzelmi zavar (szubjektív ok), de a gyűlöletet kiváltó személy agressziója, vagy valamilyen magatartása is (objektív ok)."
Omg... Az oroszlán-antilop viszonyában az antilop gyűlöli az oroszlánt, ebben mi nem érthető?
Az ember azt gyűlöli, amitől fél, amivel szemben tehetetlen.
10:49
Itt most nem erről volt szó.nem az antilop félelméről.
Szerintem az oroszlánt meg az antilopot ne keverjétek ide, nyilván az oroszlán nem "gyűlöli" az áldozatát, te sem gyűlölöd se a répát, se a ropit, se a csirkét. Azon kívül agressziónak csak fajon belüli viselkedést lehet nevezni, úgyhogy nem csak a kérdéshez, a kommentekhez sem passzol a példa.
Amúgy szerintem kicsit leegyszerűsítő az a vélemény, hogy gyűlölet csak félelemből eredhet, nekem az első asszociációm a bosszúvágy, és az pedig simán irányulhat gyengébb és ártalmatlanabb "ellenség" ellen is. Vagy egy erősebb ellen, ha nem akarunk vagy tudunk belenyugodni, hogy ő az erősebb (akár fizikailag, akár más értelemben).
A leegyszerűsítés gyakran vezet félreértésekhez. Természetesen a "gyűlölet" és "félelem" nem felcserélhető szavak. Az első válasz tömören megadta a gyűlölet keletkezésének egyik fontos okát. A későbbiek kissé félrevitték, a gyűlölet emberi tulajdonság, az állat ösztönlény akkor is, ha lehet tanítani.
Egy másik fontos ok az irigység. "a szomszéd kertje mindig zöldebb"
A bosszúvágyat csak nagyon torzult formájában tekinteném gyűlöletnek, főleg akkor, ha az elérni kívánt cél valamiért nem megvalósítható.
A gyűlölet általában a buta, vagy érzelmileg labilis emberek túlfokozott tulajdonsága. Nem - vagy félreértik a körülöttük zajló eseményeket, amely végső soron kiváltja ezt az érzést, vagy másnál tapasztalt dolgokat megkívánnak, tenni érte nem szeretnek (nem képesek), marad a gyűlölet, amiért másnak van (pénze, barátja, lehetősége, végső eseteben pedig: csak!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!