Hátrányos helyzet? Mélyszegénység? Milyen alapon?
Na de könyörgöm! Az én kollégáim 50 %-a cigány. Nagyon szeretek velük dolgozni, jól kijövök velük ezt muszáj leírnom. Beszélgettünk már erről a cigányproblémáról is, és ők is ugyanezt mondják, amit én. Ők az élő példák rá, hogy cigányként is lehet dolgozni, aki akar! De megmondták ők is, hogy a legtöbbjüknek kényelmesebb otthon ülni mint dolgozni.
Másik dolog: pont az, hogy vidékről látja az ember legjobban a helyzetet. Például milyen dühítő, mikor én hajnali 5-kor biciklire ülök, indulok dolgozni, s közben hallom a cigánysorról a bömbölő zenét. Olyankor elgondolkodom: Milyen jól megy nekik, hogy hétköznap hajnalban van idejük (és pénzük bulizni). És ez csak 1 példa a sok közül..
"Én tanulok, te tanulsz, ő lóg,
Én vizsgázom, te vizsgázol, ő nem buktatható,
Én dolgozom, te dolgozol, ő hátrányos,
Én spórolok, te spórolsz, ő segélyt kér,
Én építek, te építesz, ő igényel (és kap is),
Én gyereket szülök, te gyereket nemzel (annyit, amennyit el tudunk tartani), ő világrapotyogtatja tucatjával, és eltartatja velünk,
Én nevelem a gyerekemet, te neveled a gyerekedet, ő megveri a gyerekeinket,
Én megvásárolom, te megvásárolod, ő elrabolja,
Én kertészkedem, te kertészkedsz, ő ellopja,
Én állatot tenyésztek, te állatot tenyésztesz, ő elhajtja,
Én továbbképzem magam, Te továbbképzed magad, ő hülye maradhat,
Én adót fizetek, te adót fizetsz, ő visszaigényel,
Én nyugdíjjárulékot fizetek, te nyugdíjjárulékot fizetsz, ő méltányossági nyugdíjat kap
Én korán meghalok, Te korán meghalsz, ő a társadalom áldozata, ha korán
meghal,
Az én hamvaimat szétszórják, a Te hamvaidat, kicsi betonfalba falazzák, ő
családi márványozott, aranyozott, étellel, itallal pénzzel, arannyal megrakott kriptában tér örök nyugalomra!"
Biztos nem tündérmeseként találták ezt ki.....
Nagy a különbség aközött, hogy valakit évek után kirúgnak a munkahelyéről, nem veszik fel sehová, és ezért megy tönkre anyagilag, és aközött, hogy valaki tényleg soha egy napot se dolgozott, és eltartatja magát az állammal.
Én azt vettem észre - miskolci vagyok - hogy ugyan mostmár szigorúbban büntetik a szülőket, ha a gyerek nem jár iskolába, mégis naponta min. 4 olyan családot látok, ami iskolaidőben az összes gyereket hurcolja magával ide-oda.
A gyerekek nem betegek, nincs semmi bajuk, ami indokolná, hogy ne iskolában legyenek.
Érdekes....
A napokban hallottam egy esetet. Anyumnak mesélte ő maga akiről most szó lesz.
Van a falunkban az egyik "hátrányos helyzetű". 18 gyereke van, nem írtam el: tizennyolc. A büszke apuka ő maga mesélte el az én anyumnak, hogy minden éven csinált gyereket, mert így a börtönbe nem kell bevonulnia, ha arra hivatkozik, hogy gyereke születik. Ennek a 18 gyereknek a nagy része intézetben volt (a roma "gyerekszeretet"...). Az apuka kihozta őket az intézetből. És csak azért, amiért a saját gyerekeit hazavitte, nem tudom pontosan hány milliót kapott. Egy szép nagy házat vett magának belőle. Én is ismerem személyesen ezt az illetőt, szóval nem valami pletyka.
Arról nem beszélve, hogy 18 gyerek után mennyi családi pótlékot kapnak, nem nehéz kiszámolni. Emellett ilyen segély, olyan segély. plusz a gyerekek ingyen étkeznek az iskolában, óvodában, szóval a gyerekek kajájára sem kell költeni. Ruhákat is kapnak innen-onnan, ilyen meg olyan segélycsomagokból. Az óvodában dolgozó egyik óvónő mesélte, hogy megnyert az óvoda valami pályázatot. A kikötés az volt, hogy CSAK a "hátrányos helyzetű"-ekre szabad költeniük azt a pénzt.
Szóval még mindig nem értem, mit is jelent pontosan a "hátrányos helyzet" meg a "mélyszegénység", hiszen ezeknek az embereknek a kisujjukat sem kell megmozdítani, és mindenük megvan...
Én is cigány vagyok és elmagyarázom neked mi az a hátrányos helyzetű. Édesanyám egyedül nevel kis korom óta (16/f)vagyok
anyukám dolgozik heti 6-szor minimálbérért albérletben lakunk ami mondanom sem kell hogy drága (2 szobás)anyunak a fizuja szinte arra megy el marad kb egy 10-ese plusz a családi pótlék és ebből kell megélnünk és 2 hónapja dolgozom diákmunka napi 8 órabán és így próbálok segíteni anyunak de nem tudok suli mellet anyit menni hogy eleget tudjak keresni 20-25 körül kapok (suli után egyből meló 2-10ig) de még csak nem is tudok anyit menni amenyit akarok mert sokszor nincs kajám amit elvigyek anélkül meg nem lehet dolgozni . A lényeg hogy anyunak kb 30 ezerből kellene megoldanija a kaját meg a ruházkodást meg mindent amiből nem lehet mind a ketten megteszünk mindent hogy jobb legyen és csak anyit érünk vele hogy van fedél a fejünk felet. na ez a hátrányos helyzetű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!