Hátrányos helyzet? Mélyszegénység? Milyen alapon?
Látszik, hogy nem jártál még cigányéknál...
"2-3-szor több jövedelmet kapnak havonta"
Igen? Egy átlag dolgozó család kap 200 ezret havonta, szóval cigányéknál 600 ezret kapnának? Miért nem mész cigánynak? Ezek az emberek olyan szinten élnek, ami számodra városi proli számára elképzelhetetlen. Olyan, mintha a nagymamádnak kellene elmagyarázni miért jobb egy i7-es processzor, mint egy random 447-es celeron...
Egyébként ezt jelenti a hátrányos helyzet :
- A család szegény, vagy nyomorban él, jövedelme főként segély, nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, esetleg alkalmi munka után járó jövedelem.
- Szűkös lakáskörülmények, kis alapterületű lakásban sokan laknak együtt, így kevés az egy személyre jutó alapterület. A lakhatási feltételek egészségtelenek, például vizes, salétromos falak, nagy páratartalom, alagsori lakás, szuterén. A felszereltség rossz, például hiányzik a konyha, a fürdőszoba, beltéri WC, nincsenek alapvetőnek tartott háztartási készülékek.
- A szülők iskolázatlansága: csak általános iskolát végeztek, vagy olyan érettségit nem igénylő szakképzettségük van, amivel szinte lehetetlen munkát találni.
- A deviáns környezetben elszenvedett szocializációs ártalmak, a közeli hozzátartozók például alkoholisták, drogfüggők, játékszenvedélytől szenvednek.
- Nincs család, a gyerek állami gondozott, vagy a fiatal onnan került ki, egyszülős családban nevelkedik, a szülei elváltak, az egyik szülő meghalt, vagy éppen a családban több generáció, illetve távolabbi rokonok élnek együtt.
- Legalább az egyik szülő beteg vagy fogyatékos, így fizikailag képtelen gyermekeit megfelelően ellátáni, gondozni.
Ezek tetszőleges kombinálásából létre jön a halmozottan hátrányos helyzet.
22:49!
Te Jóó Ég!
Pontosan hogy falun élek születésem óta, szóval nagyon jól tudom, hogy mennek ezek a dolgok. Én azt nem tudom, hogy Te hol élsz.... az egész vidéki társadalomnak ebből az igazságtalanságból van elege, hogy ők mennyi mindent kapnak, mi pedig semmit. Nálunk (Miskolc melletti nagyközség) bizony vannak munkalehetőségek. Van a közelben néhány nagy gyár, ahol szinte folyamatosan van felvétel. Van néhány cigány, aki jár is oda, de a 90%-uk nem. De végülis igazuk van, bolondok lennének menni, hiszen az otthonüléssel többet keresnek, mint munkával.
"Miért is olyan nehéz felemelkedni nekik? Ha egyetemre mennének, ott tandíjmentesek, felvételinél többletpontot jelent a hátrányos helyzet "
- Kérdező : cserélnél egy pár évre egy ilyen tanulni akaró hátrányos helyzetűvel?
És még egy dolog. Múltkor a postán nagy sorbanállás volt: segélyosztás vagy családi, nem tudom már. Lényeg az, hogy bejelentették, hogy késik az utalás. Erre megszólal az egyik cigány férfi: "Mivan? Nem dolgoznak a magyarok?" Szóval ők maguk is tisztában vannak ezzel, hogy a magyarok tartják el őket.
Nem tudom, hogy te dolgozol-e valamit. Ha igen, belegondoltál már abba, hogy te kevesebb fizetést kapsz kézhez az adó miatt, aminek egy része a cigányokra megy. Azaz míg ők otthon ülnek, a teáltalad is fizetett adóból élnek. Nekik nincs két kezük vagy két lábuk, hogy elmenjenek dolgozni? Vannak roma barátaim, akik évtizedek óta folyamatosan dolgoznak. Érdekes, ők miért tudnak....
22:49 és 22:58!
Ti hol éltek? A romákról szóló információitokat a tévéből halottátok, vagy szociológiai tanulmányokból olvastátok? Éljetek már velük egy faluban, és kíváncsi lennék, hogy utána is így vélekednétek-e...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!