Akiket rendszeresen kiskorúnak néznek: hogy bírjátok?
26 éves lány vagyok, csuda fiatal pofival és alacsony termettel "megáldva". Rendszeresen minimum 10 évvel fiatalabbnak néznek, és oké, hogy ez később majd nagyon jól fog jönni még nekem, meg ne legyen ennél nagyobb problémám, de engem már akkor is nagyon idegesít, mert időnként elég megalázó.
Csak a közelmúlt eseményei:
-boltban, postán köszönök normálisan: Jó napot kívánok!, erre viszontválasz: Szervusz!
-boltban, postán más esetben magázódunk egy darabig, majd nem bírja tovább a -sok esetben- középkorú hölgy, és elkezd tegezni: Mit adhatok még neked? Jaj, tegezlek, ugye, nem baj? Olyan fiatalka vagy!
Na most akkor én mit mondjak erre? A sokadik ilyen eset után leforrázottan mondom, hogy nem baj, és igyekszem elhúzni a csíkot.
-a bankban, ahova rendszeresen járok, egy félig ismerős ügyintéző nő a fejébe vette, hogy márpedig ő tegezni fog. Nem gyerekkorom óta ismer, hogy ilyet tegyen, látásból ismerjük egymást egy társaságból, látta már a személyimet is ötezerszer, nagyobb gyerekei vannak, mégis folyamatosan tegez, én meg azért is magázom. Már nem fogja észrevenni magát, ebben nem reménykedem, de lássa, hogy nekem ez nem kenyerem. Én még a régi illemet tanultam, miszerint egy bizonyos kor fölött idegenek nem tegeződnek. Szerintem én pedig már bőven kinőttem azt a kort, amikor idegenek még úton-útfélen letegezhettek.
-a legdurvább eset szintén a bankban volt, egy másik ügyintézőnél, adóval kapcsolatos papírjaimat mutattam neki az ügyintézéshez, erre átváltott tegezésre (addig nem szólított sehogy sem, a köszönésemet is bajusz alá morgással fogadta), és megkérdezte, hogy "Ugye, nem saját ügyben jársz el? Mert akkor be kell hívnod a papírok tulajdonosát." Igazából köpni-nyelni nem tudtam hirtelen. Majd pedig megmondtam, hogy ÉN VAGYOK A PAPÍROK TULAJDONOSA, AZ ÉN NEVEM ÉS AZ ÉN ADATAIM VANNAK A PAPÍRON, BÁRMILYEN FURCSA IS. Na erre úgy meglepődött ő is, hogy rögtön elhitte, nem kérte el a személyimet, majd igyekeztünk nagyon gyorsan befejezni az ügyet.
Nekem ebből már tényleg nagyon elegem van. Nem tudom, hogy mit tehetnék még, mert arcra elvileg normális arcom van, nem maradtam el a fejlődésben, szellemileg is teljesen ép vagyok, csak annyi, hogy én nem sminkelek, mint a tinédzserek és a nők többsége + genetikailag kissé fiatalabbnak is nézek ki. Na ez a kettő így összesen úgy hat az agyonvakolt tinik mellett, hogy őket nézik az én korosztályomnak, engem pedig az ő korosztályuknak.
Már direkt levágattam a derékig érő hajamat is hátközépig érőre, mert minden agyonszolizott cicának derékig ér a póthaja, mégsem segített semmit. Sminkelni emiatt nem nagyon szeretnék, mert extra érzékeny fehér bőröm van, nem lenne jó tönkretenni.
Normális, divatos ruhákban járok, de tény és való, hogy alacsony vagyok. Ha kicsit magasabb sarkú cipőt veszek fel, már úgy néznek rám, mint a kislányra, aki felvette anyukája cipőjét.
A szüleim kimondottan haragszanak érte, amikor mondom, hogy ez engem idegesít. Szerintük "nincs más bajom", meg "hülyeség emiatt haragudnom bárkire is", meg "örüljek neki". Minek? Hogy folyamatosan megaláznak ezzel? Így már nekik sem mondok semmit. A kifejezett ciki akkor van, amikor velük megyek valahova, mert a szüleim mellett triplán kislánynak kezel minden ügyintéző, boltos, postás, anyámkínja. Pl. anyu megkért, hogy intézzek el neki valamit, amíg ő átszalad máshová. Erre a nőci: inkább várjuk meg anyukádat. A pulykaméreg itt is elöntött: mondtam, nagylány vagyok már.
Mit lehetne tennem ilyen extrém durva esetben? Tényleg kezdjek el sminkelni?
Egyszer elmondtam a szüleimnek, hogy rajtam talán már csak az fog segíteni, ha férjhez megyek, és a nevemben lesz az Xné. Na erre az lett, hogy akkor meg Xnét fogják rajtam keresni, hogy hol van, küldjem be. A legrosszabb, hogy igazuk van.
Slusszpoén: barátom van, akivel szeretjük egymást, dolgozom, sokat tanultam azért, hogy legyek valaki.
Mit tudnék tenni? Csak a smink? Mert akkor valamit igazítok az arcomon sminkkel, ha az segítene, de sajnos tudom, hogy hamar ki fogja kezdeni a bőrömet.
Szerintem sem, inkább arctól függ, hogy kit mennyinek néznek. Én ugyan alacsony vagyok, de egyáltalán nem vékonyka, mégis mindenhol személyit kérnek. Az egyik pénztárosnak mondtam egyszer, hogy odaadom a személyim, de csak ha előtte megmondja, hogy hány évesnek látszom. Lazán rávágta, hogy 15-16. Utána kisebb sokkot kapott, amikor látta, hogy majdnem 10 évet tévedett.
De olyan is volt, aki a 87-es dátumot 97-nek nézte, vagy legalább is az agya csak az utolsó számjegyet dolgozta fel, és közölte velem, hogy én még kicsi vagyok, hagyjam csak ott a pultnál az alkohol tartalmú portékát, a többit meg pakoljam össze nagyon gyorsan, és menjek már, meg mit gondolok én magamról, hogy 14 éves létemre borozgatnék. Mondom neki, hogy hát jó lesz az 24-nek is, és még utána is kötötte az ebet a karóhoz, hogy '97-ben születtem, oda van írva. A végén csak sikerült meggyőznöm, hogy nézze meg jobban, akkor dörmögött valamit, hogy "olyan kicsik ezek a számok", nagyon nehezen álltam meg, hogy meg ne kérdezzem, hogy a végén a hetes az nem kicsi? Csak a nyolcas volt olyan kicsi, hogy nem látta rendesen?
Na az ilyenek azok, akik bosszantanak. Az nem gond, ha fiatalabbnak néznek, ha a félreértés tisztázása után veszik a lapot, és nem még ők vannak felháborodva, amivel persze csak a saját zavarukat leplezik. De hát tévedni emberi dolog, nem is lenne ezzel gond, csak nem rajtam kéne levezetni, hogy beégette saját magát.
Végy egy mély levegőt, és fogadd el a helyzetet.
Nem egyszerű, elhiszem, de mást nem tudsz tenni, és ha túllépsz rajta, akkor nem fogsz feleslegesen idegeskedni, ami amúgy se tesz jót. Légy határozott, magabiztos, és engedd el a füled mellett. Ha valaki szóban megaláz, mint pl. várjuk meg az anyukát, akkor illedelmesen, de hűvöse válaszolj vissza, ha kell hivatkozz a korodra.
Én 18 évesen intéztem az ügyeim, mire benyögték nekem, hogy szükség volna a gyerekem személyijére. Mondtam a nőnek, én vagyok a gyerek. Jót nevettem rajta, pedig nem tűntem/tűnök 30-40 évesnek egyáltalán.
22/L
szerintem ne akarj idősebbnek látszani csak azért, h magázzanak, ezzel nem kezeled a problémát, csak kihátrálsz belőle. ha nem szeretsz sminkelni, úgysem fogsz minden nap, és olyankor mit csinálsz, ha mégis letegeznek?
sztem a legértelmesebb dolog, amit tehetsz, h udvariasan megkéred azokat az embereket, akik nem magáznak téged, h mégis magázzanak. én úgy gondolom, a te dolgod figyelmeztetni őket arra, h zavar a tegeződés, mert hiszik vagy sem, közelebb vagy a harmardik Xhez, mint a másodikhoz.
a legtöbb ember nem gondolatolvasó, ahogy valsz te sem tehetsz arról, h fiatalabbnak tűnsz a korodnál. biztosan voltak rossz tapasztalataid, különben nem bosszantana ez a dolog ennyire, de ne általánosíts, hidd el, nem rossz szándékkal kezd tegeződni a legtöbb ember, nem az a cél lebeg előttük, h megalázzanak téged. ha ezt észben tartod, nem leszel olyan dühös, ha ilyen történik, mert nem fogod azt érezni, h jogtalanul megbántatottak, és akk higgadtan tudsz tárgyalni, ami a problémád leggyorsabb és legegyszerűbb megoldása - sztem.
ha pusztán azért tegeznek, mert fiatalnak hisznek, akk akaratlanul bántanak meg téged, anélkül, h tudnának róla, ha ilyen esetben te nem figyelmezteted az illetőt, az kizárólag a te hibád és a te bosszúságod.
egyébként sokan egyszerűen azért tegeződnek mert bizalmas, barátibb stílusban szeretnének közeledni feléd, az ilyen közvetlen emberek részéről ez kifejezetten bók, hiszen azt jelenti, h szimpatikus vagy nekik, és csak el akarják kerülni a hivatalos és ezért általuk fárasztónak vélt stílust és meg akarnak kímélni ettől téged is.
ettől függetlenül persze az olyan helyeken, ahol illik hivatalos stílusban beszélni már a tinikorosztállyal is, mint a bankban, idegesítő lehet, ha tegeznek - de ha a bizalmas stílus nem csap át bizalmaskodóba/durvába, ne kezdd el kioktatni az illetőt, csak mondd meg, h ne tegezzen, és minden esetben próbálj higgadt maradni, mert a hangos szóváltással mások figyelmét is felhívod magadra, márpedig, ha ez neked kínos, akk gondolom igyekszel elkerülni a feltűnést. ráadásul, ha goromba vagy, a másikat is magadra haragíthatod, mert, ahogy mondtam, a legtöbb embernek nem célja tegezéssel bántani meg idegeneket, és ha olyasmiért vonsz felelősségre vkit, amit az nem rossz szándékkal tett, azon a legtöbb ember kiakad, és a kölcsönös bosszankodásból sokkal nehezebb kilábalni, mindkettőtöknek kínos lesz az egész beszélgetés a továbbiakban. egyébként pedig valsz elnézést kérne az illető, és áttérne a magázásra. és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!