Vannak itt filozofikus jellemű emberek? Mennyi az ilyen emberek aránya a normálisakhoz képest?
Nem, számomra nem normális aki gondolkodni szokott a többséggel ellentétben.
Kíváncsi vagyok, ki min szokott gondolkodni, mi a véleménye a világról, emberekről, ilyesmi.
Mit nevezünk filozofikusnak?
Én úgy gondolnám, azért mindenki szokott gondolkodni dolgokon valamennyire.
Nagyon sokat szoktam "hülyeségeken" gondolkodni. (Amikkel gyerekkoromban anyukámat, manapság páromat kergetem az őrületbe.)
Ugyanakkor általánosságban reál szemléletű és természettudományos érdeklődésű vagyok, szóval táávol áll tőlem a filozófia, mint tudomány.
Hogy min szoktam gondolkodni? Gyakorlatilag mindenen.
-A körülöttem lévő embereken, jellemfejlődésükön, mitől lettek olyanok, amilyenek, stb.
-Társadalomtudományi dolgokon.
-Vallásokon, a vallások formáin.
-Ha történelmi helyen vagyok, hogy hogyan élhettek ott régen az emberek, miketcsináltak.
-Ha valóságshowt nézek (bizony, előfordul), hogy mi vesz rá egy embert, hogy ilyen helyre menjen és mit hoz ki belőlük a bezárság, hány nap után őrülnék meg ilyen ingerszegény környezetben és hogyhogy másoknak ennyi is elég.
-Fizikai és matematikai dolgokon szinte minden esetben elgondolkodom, fizikus lévén. Pl. a cseresznyés sörben idővel miért sülyed le a cseresznye? (Amúgy baromi egyszerű a válasz, mégis hülyének nézett mindenki mikor egy buliban ezt megemlítettem)
-De pl. nagyon gyakran szoktam fejben írni, vagy lejátszani szituációkat... mondhatni "álmodozni", ami már nem biztos, hogy egészséges dolog így 26 évesen. :D
tessék? azt gondolod, hogy a normális ember, ha épp nem csinál semmit, nem gondolkodik pl az életen, társadalmon stb..? szerintem a legtöbb ember filozófus, maximum nem kötik a másik orrára. :L
hogy a kérdésre válaszoljak, igen, vannak.
mégis mit értesz ez alatt? te mind szoktál filózni, és mi a véleményed erről-arról?
Szerintem a legtöbb ember sokat gondolkodik dolgokon.
Én az idősebb korosztályt képviselem.
Mostanában talán a legtöbbször az jár a fejemben, hogy mitől alakulhat úgy az ember élete, hogy egész hosszú élete folyamán meg tudja tartani nagyjából a lelki egyensúlyát, tehát nincsenek nagyon nagy kilengések (öngyilkosság, depresszióba zuhanás, stb)., és mitől van az, hogy sokan pedig nem tudják ezt az egyensúlyt magukban megteremteni.
Mennyiben van ebben jelen az örökletes tényező, és mennyiben függ neveléstől, külső benyomásoktól, amik érik az embert., stb.
A másik központi kérdés bennem, hogy hogy lehet, hogy ennyi ember hisz a jóslásban, az UFO-ban, és különféle babonákban, stb.
nem mint tudományra gondoltam, hanem mint elmélkedésre, inkább a hétköznapi értelemben írtam.
persze gondolkodni valamennyire mindenki szokott, de olyanra gondolok, ahol kialakulnak összetett gondolatok, sajátos eszmék, vélemények
szerintem ez lenne ez egészséges akárhány évesen, buliba meg nem csoda hogy nem gondolkodni járnak az emberek
08:46
akkor elég rosszul csinálják, mert a viselkedésük rácáfol arra hogy gondolkodnának
vannak emberek, akik alapvetően mentális beállítottságúak. szerintem a többség érzelmileg aktív inkább
elég széles az érdeklődésem, leginkább az embereken szoktam, az életen, a világon pont ebben az elvont formában. sokat gondolkodok folyamatokon is, így képes vagyok másokat anélkül megismerni hogy bemutatkoznának, képes vagyok a "jövőbe látni", tehát tervező típus vagyok. magamat is szoktam vizsgálni a múltban és a tapasztalataim által, valamint a világ és az emberek tapasztalatai függvényében, ezekhez szintén hozzátartozik az "álmodozás", lehetőségek során kell végigmenni hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.
érdekelnek az érzések, emberi értékek, emberek működése, társadalom, és a környezettel fenntartott kapcsolatunk. sajnos ezen is túl sokat gondolkodok, mert úgy látom hogy lassan eljutott az emberiség egy olyan pontra, ahol lelkileg kihalt, kimerítette a bolygóját, és a társadalmi szerkezete is lassan szét fog esni, ezért a jövőben lázadásokra számíthatunk.
például.
de a legtöbb ember nem jár nyitott szemmel. magyarkodik miközben teszkóból vásárol, szidja a férfiakat, miközben azzal jön össze aki tönkreteszi, a bulizásnak él, aminek valljuk be szintén nem a gondolkodás a lényege, gyűlölködnek, okoskodnak... egyszerűen minden megnyilvánulásuk azt mutatja hogy nem gondolkodnak kicsit sem.
vagy ha gondolkodnak is képtelenek elfogadni a válaszokat, a másik embert, más gondolatokat, más érzelmi világokat, és főképp empatikusan alulfejlettek.
elvégre a filozófia egyik lényege lenne a pártatlanságra való törekvés, objektivitás vagy interszubjektivitás. nem arisztotelészi meg platóni tételekről beszélek, hanem egyszerű következetességről.
09:24
erre nekem az a válaszom, minél többet gondolkodsz, annál több a gondod is.
az öngyilkosságot sosem azok követik el, akik beilleszkednek, buliznak, tvznek, tehát mindent megtesznek hogy ne legyen egyéniségük és szórakoztatva legyenek. mert abban a pillanatban hogy megáll az ember, gondolkodni kezd, aztán jöhet a "dobozolás", ha nem akarunk forradalmat.
igazán lényegtelen is, hogy honnan erednek a külső(?) hatások, a lényeg az, hogy mit tudunk változtatni a sorsunkon, már ha egyáltalán van szabad akaratunk.
fantasztikus dolgokban meg azért hisznek, mert reménykednek hogy a világ több, mint amennyinek látszik, pedig sajnos ilyen egyszerű és sötét, senki nem jön a jövőből vagy az univerzum másik végéből hogy megmentsen minket.
ugyanez a helyzet istennel, a szokásokkal, a történelemmel, az életvitellel, mindig valami olyat keresünk, ami kellemes illúzióba ringat, értelmet ad a létezésünknek, mert talán titkon tudjuk, hogy céltalanok lennénk a kocsink, az ufók, isten meg a sorozatok nélkül.
az egy dolog, hogy mit gondolnak, és mi valósul meg belőlük. nyilván az elméleti feltevéseket gyakorlatban sokkal egyszerűbb módon lehet könnyíteni-kikerülni. nem mondom hogy ez a jó. ez rossz. de attól, ne hidd hogy az ember nem gondolkodik, aki buliba jár se 24 órában van ott. persze nem biztos hogy egy észlény.. de a lényeg szerintem mindenki, legtöbben, a normális agykapacitásúak filozofálnak, maximum a könnyebb utat választják utána.
azokon amiken te is elgondolkodtál, én is.. más is.
szinte mondhatnám, "nem nagy cucc".
néha már szeretném kikapcsolni az agyam, nem gondolkodni, mert az már volt elég. inkább tenni. azt nehezebb.
09:36
engem érdekelnek a megfigyeléseid eredményei, ha gondolod privátban keress meg
10:12
tehát azt akarod mondani hogy a viselkedésük nem a gondolkodásukat hanem a lelkierejüket tükrözi? avagy hiába szívok napi 1 doboz cigit, attól még tudhatom, hogy mennyire káros és mennyivel másképp kellene élnem?
igen ebből a szempontból összetett. csak akkor már 2 kritérium van, legyen értelmes is meg erős lelkű ember
persze tenni mindig nehezebb, de ha sokat gondolkodik az ember, erre is talál megoldást. szerintem aki nem tesz, az egy halálközeli állapotban lehet, akit nem motivál semmi sem, ezért csak álmodozik, de nem cselekszik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!