Hogy van ez a zsebpénz-dolog nálatok? Mit fedeztek a zsebpénzből?
Hogyha megyek valahová a barátaimmal, pl. moziba, strandra, stb akkor mindig kapok rá pénzt a szüleimtől. Ez így rendben is van. De én szeretnék kapni zsebpénzt, mert nekem ez annyit jelentene, h mondjuk vehetek magamnak egy pulcsit anélkül, h anyámnak kelljen könyörögnöm, h jöjjön már el velem a boltba, és vegyük meg. (Az esetek 90%-ban lemondhatok a pulcsiról.) Tehát, h nem kell folyton beszámolnom arról, h most szeretnék venni egy alapozót, vehetek? Mert akkor rögtön az lesz, h az úgy nem jó, nem éri meg, nekem minek, stb. Ezt csak anyám csinálja, apám a legtöbb dolgot megengedi. Egyébként, anyám nem dolgozik, nem tudom miért, sosem dolgozott. Így én egy kicsit... furának érzem, h ő nem veszi meg nekem a pulcsit 5ezer Ft-ért, mert sokallja, amikor azt a pénzt apám kereste, és ő megengedné! Na mindegy, tudom, ez nem szép dolog. Ők a szüleim, és mindent megkapok tőlkük, nyelvórát fizetnek nekem, stb. Viszont, kb sosem kapok ruhákat meg cipőket. Csak nagyon ritkán, akkor is ilyen sokkban vagyok a boltban, h beleszerettem ebbe a pulcsiba, viszont tudom, h nem lenne szabad, mert lehet, h anyám nem veszi meg. És nekem nagyon sokat jelentenek a ruhák, csak akkor érzem jól magam, ha tudom, h csinos a ruhám, jól van a hajam, van rajtam ékszer... Láttunk múltkor anyámmal egy tök jó bakancsot, 6990 Ft. Én levettem, nézegettem, anyám mondja, próbáljam fel. Mire észbekap: jajj, dehogyis! Hát ott van az a csizma, most azt kell széthordani! De ha otthon felpróbálom azt a fekete sportcipődet, ha az jó rám, és örökölhetem, akkor vehetünk neked újat.
Így aztán 2 cipőnél több egy évszakra nem jön össze. Pedig nem kérek sokat, nem akarok én full extrás 20ezer ft-os cipőt, nekem a kinai is megfelel, de szeretnék csinos lenni, több cipőt-ruhát. Mert tényleg csak akkor rézem magam jól, ha csinos vagyok, ha úgy érzem nem, akkor tényleg nagyon utálom magam. Tavaly is volt egy csizmám, amit akkor 2 éve vettünk, ilyen nagyon szuper beázás elleni, drága is volt, tudom, de bűn ronda. legalábbis 2 év után úgy gondoltam. Tél végén nagy nehezen kaptam egy újat, ami sajnos hamar szétjött pedig tizen-párezerbe került. Szóval nem volt túl olcsó. Megjavítattuk, és most azt kell széthordanom, hogyha megint szétjön akkor visszaküldhessük javíttattni...Szóval, a zsebpébzből én ilyeneket szeretnék, h egy pár dolgot, egy cipőt, egy felsőt vehessek magamnak. Viszont akkor nem kapnék pénzt mondjuk mozira, meg ilyenekre, ha beülünk mondjuk valahová egy kávéra. Ti mennyi zsebpénzt adtok a gyereketeknek, és mit vártok el, h fedezzen belőle?
:D
Ilyenkor azért elgondolkodom rajta, hogy hogy lehet hogy néhány tizenéves lánynak annyi a zsebpénze havonta, mint amennyi nekünk marad kajára a hónap végén.
Egyébként nekem nincs zsebpénzem, ha valamit kinézek, azzal várnom kell hónap elejéig, vagy meg sem veszem, vagy apukámtól kérem el rá a pénzt. Manapság már nem is tudom mire költenék havonta tízezer forintot, vennék belőle kaját mondjuk, de annyira nem igénylem már.
Régen (harmadikos negyedikes koromban) havonta kétezret kaptam, de ugye kis gyerek fejjel azt csokira meg ilyen marhaságokra költöttem:)
Az a véleményem a zsebpénzről, hogy sokkal jobb ha nem kapsz, mert így, ha van pénze a szüleidnek, akkor többször is elkérhetsz párezer forintot anélkül hogy azt mondanák, hogy "vedd meg a zsebpénzedből" amit már rég elköltöttél. 17L
Én 16-17 évesen (ez volt kb. 2 éve) havonta 3000 forint zsebpénzt kaptam, ezt így mindenre, ezen felül semmit nem vettek meg nekem. Annyi, hogy apa a közlekedési vállalatnál dolgozik és így kap az egész család bérletet, arra nem kell költeni, de ruhákat, cipőt, szórakozást stb. mind magamnak fizettem.
Nekem nincs sok ruhám, évek óta ugyanazokat hordom, nagyon ritkán veszek, és mégis jól érzem magam. Cipőből van 3 pár: egy alkalmi, egy sportcipő és egy olyan hétköznapi lányos cipő. Ezekkel tökéletesen megvagyok, amíg el nem használódik, addig nem veszek másikat, fölöslegesnek tartom.
Én soha egy forintot nem kaptam a szüleimtől csak így, nagyon ritkán volt olyan hogy bármire adtak volna de igazából már 14 évesen is elmentem dolgozni, ha kellett. 14 évesen nem okozott gondot a kismotor jogsi kifizetése, és a motor megvétele sem. Elmentem dolgozni és ha kerestem pénzt nem költöttem el mozizásra hanem ha mondjuk egy pulcsira volt szükségem azt vettem meg. Sokszor fordul elő most is hogy éjjel dolgozom vagy napszámban, vagy akár hétvégén is. Van amikor ki kell fizetnem mondjuk mindenki telefonszámláját mert így van rá itthon pénz. Szerintem ha valaki "zsebpénzt" kap mindig mikor valami nyűgje van pl hogy moziba akar menni soha nem fog tudni érvényesülni ha szar helyzetbe kerül. Meg is tanultam sok dolgot ez alatt a pár év alatt is mert dolgozni kellett azért hogy szórakozzak, vagy hogy megvegyem a motorosruhámat. Nem gondolom, hogy 2-4 ezer forintnál több ne lenne elég valakinek egy hétre ha eszik is belőle, bár ha valakit elkényeztetnek előfordulhat, hogy 10 sem elég egy hétre.
17/F
10-20 ezer között szoktak kapni átlag anyagi helyzetben lévő gimnazisták a szüleiktől. És ezt nem a kajára adják, hanem magára, hogy ossza szépen be amire csak akarja. Kajára külön adnak vagy épp csomagolnak nekik. Mármint az iskola időre gondolok. Nyilván nem kell ebből a pénzből beszállni az otthoni rezsibe ...:D
Szerintem 20 ezer forint havonta, ha nem kell kajára, benzinre, törlesztő részletekre, magántanárokra költeni belőle akkor még talán sok is egy gimis gyerkőcnek. Szóval nasikra/dohányárúra/italokra, szórakozásra bőven elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!