Miért nem tudnak helyesen írni az emberek? Olyan nagy dolog?
Azért ne feledjük.
1. A magyar nyelv tele van jövevényszavakkal. Ha elfogadjuk azt a tézist, hogy finnugor eredetű, akkor is néhány ezerre tehető az ősi szavak száma (ezeket is más rokon nyelvektől sokszor a felismerhetetlenségig eltérő hangalakkal használjuk). A többi türk, szláv, német, török és igen újabban angol származék.
2. A nyelv változik, aki nem hiszi, annak annyit mondok "Feheruvaru rea meneh hodu uta rea". A nyelvújítást ma mint a magyar nyelv megújulásának dicsőséges korszakát tekintik, de akkoriban parázs viták folytak az újító és a konzervatív szemléletű nyelvészek között.
3. A nyelvtan sosem kőbe vésett szabály, hanem a tipikus nyelvhasználat Akadémia által leírt pillanatnyi állapota.
12:46
Bocsánat, nem az alkalmi hibákról, elütésekről beszélek beszélek, nem is a lájkolásról, fájlokról és vinyókról (egyébként a fájlt már a helyesírás-ellenőrző sem húzza alá). De ha valaki 17-18 évesen (érettségi körül) olyanokat ír, hogy hadjuk, mennyünk, stb. és rendszeresen, maradjon még egy kicsit középiskolában. Ja, és az ilyen ne nagyon legyen rádiós műsorvezető, mert a Class FM-en van ilyen, ő a -ban, -ben helyett használ -ba, -be ragot. Jó, hogy nem már egyből nyelvtanár lett belőle..
1. Nem tudják, hogy az úgy helytelen (pl. -ba/-be és -ban/-ben keverése, mellesleg engem szinte ez bosszant a legjobban, de tényleg fel sem tűnik sokaknak, hogy ez nem felcserélhető, de ide tartozik az innák is).
2. Igénytelenek, nem is érdekli őket, hogy helyes-e, vagy sem.
Nekem az a hihetetlen, hogy fel sem tűnik sokaknak, hogy ők valamit rosszul írnak. Ennek mondjuk az lehet az oka, hogy egyszerűen nem is figyelnek arra, hogy ők mit írnak, meg mások mit írnak. Na meg el sem hinnéd, hogy mennyi funkcionális analfabéta van sajnos.
Ha te tucc ijeneket akor énis tudok.
Meik nem tud hejesenirni?
Halyó ha nem lyó.
Meik ien elöado jácca eszt a számot?
Nekem az "OLCSÓ ÁRAK!" a halálom.
Vagy alacsony az ár, vagy magas.
Vagy olcsó,vagy drága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!