A fitnesz korát éljük, de vajon jó e ez?
Kicsit fura kérdés tudom de kicsit hagy fejtsem ki.
Manapság szinte kötelező konditerembe vagy fitnesz edzésre járniuk az embereknek, hogy emberszámba vegyék. Sok olyat olvasok hogy olyat írnak itt lányokra pasik hogy menjen fitnesz edzésre hogy formásabban nézzen ki, mert éppenséggel van rajta 5-10 kiló plusz.
Vagy csajok mondják a pasinak hogy menjen gyúrni, mert nem elég férfias.
Egyre többen mennek ilyen helyekre költenek szerekre pénzt. De vajon jól van ez így?
Régen a férfiak elmentek focizni, a lányok táncolni, és senki se járt kondi terembe heti több alkalommal. És még sem volt probléma hogy a másikon van némi felesleg esetleg.
Sok ember van akinek nincs ideje se pénze konditerembe járni, persze nem azt mondom hogy hízzanak az emberek, de ha valaki eleget mozog azon miért kell azt nézni hogy nem elég izmos itt vagy ott.
Kicsit a saját problémám miatt írok, ide. Nem vagyok nádszál vékony de kövér se. Még is sokszor megkapom hogy miért nem járok kondizni stb. Egyrészről engem nem érdekel a kondizás, csak azért hogy tetszek valakinek meg nem fogok oda járni. Másrészről 3 műszakban dolgozom és félre tenni is alig tudok akkor hogy várják el hogy még kondizzak is.
Miért lett hirtelen ekkora fontos ez az egész? Mikor ha az ember mozog eleget akkor egészséges életet tud élni anélkül hogy órákat izzadjon gépek alatt. Miért kezd a norma átalakulni? Miért nem fogadjuk el a másikat olyannak amilyen? Miért csak az az ember értékes aki heti több alkalommal kondiba vagy fitnesz terembe jár?
fontos az egészség de ennyire?
Félre ne értsen senki aki ezt szereti csinálni az csinálja, és inkább ez mint a kóros elhízás, de még is kíváncsi vagyok mások véleményére, a kinti szabad levegőt miért váltotta fel az edzőterem izzadt szagú atmoszférája?
Szerintem kicsit keversz két dolgot.
Az egyik, hogy az embertől egyre gyakrabban - mondjuk úgy - "várják" el, hogy törődjön a testével, mozogjon.
A másik pedig, hogy egyre többen járnak - egyéb mozgásformák helyett - konditerembe, fitnesz órákra.
Ez mindkettő igaz, de nem kell keverni... Tehát nem azt mondják, hogy "ne fuss, hanem kondizz"; hanem azt, hogy ne tespedj, hanem mozogj.
Az pedig, hogy az a mozgásforma egyre gyakrabban a kondizás és a fitnesz, annak nagyon egyszerű a magyarázata: Mivel az emberek többsége ülőmunkát végez és kevés ideje van, így egyre nagyobb az igény, hogy a lehető legjobb hatásfokkal mozgassanak meg mindenféle izomcsoportot, rövid idő alatt.
Magyarul kevés mozgással (és főként idővel) is formásak legyenek... és ezért hajlamosak az emberek mindenféle gépeket meg fitneszórákat kipróbálni. (Több kevesebb sikerrel)
De ez nem jelenti azt, hogy aki egésznap fizikai munkát végez, vagy van ideje naponta órákat focizni a haverokkal, majd egész hétvégén túrázik, az ne lenne jobb erőben mint a legtöbb kondiba járó.
Csak a legtöbben ezt nem tudják megtenni, így kevesebb időt töltenek mozgással, de azt muszáj kihasználni és intenzíven mozogni.
Pont ezért csináltam egy olyan listát, ahol a saját igényeimnek megfelelően csinálok dolgokat, amiket én magamtól is megtennék, és nem mások szerint élek. :)
A sport szerintem fontos, hogy csak később majd ha öregszünk ne legyünk löttyedtek, legalább is én is szeretnék sportolni valamit és időben szeretném elkezdeni. De ez szerintem inkább saját döntés. Biztos van olyan is, aki csak kényszerszerűen csinálja, de fontos az, hogy aszerint élj ahogy Te szeretnéd!
Az meg hogy valaki csak azért jöjjön össze veled, mert kevesebb vagy kilókban - sajnos van ilyen, de ha ilyennel találkozok össze akkor az is volt az utolsó találkozó, ha rájövök , hogy ő ilyen. Mert mi van, ha felszedek pár kilót valami miatt. Akkor az ilyen már is rinyálni fog,hogy adjam is le. :) Na nekem az ehhez hasonló figura nem kell. Hallottam ismerősöktől bőven ilyeneket. Szóval, tényleg vannak emberek. De azért nem ilyen nehéz az egész.
Ne görcsölj rá ilyen dolgokra, és könnyebb lesz.;)
A kondizás egy lehetőség és azt gondolom egy edzőteremben lehet a leghatékonyabban karban tartani a testet. Sokféle óra van (aerobic, hot iron, spinning, pilates stb.), vannak gépek is. Mindenki megtalálhatja a leginkább hozzá közelálló órákat. Talán ezért ajánlják ilyen sokan.
Az otthoni edzésessel vagy futással sincs probléma, azt leszámítva, hogy otthon nehezebben veszi rá magát az ember edzésre és nincs senki aki ellenőrizné a gyakorlatok helyességét.
összességében nem a kondizáson van a hangsúly, hanem a mozgáson. Ha neked pl. a hegymászás vagy a síelés jelenti a kikapcsolódást, akkor tedd azt. De valamit tényleg nem árt mozogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!