Egyet lehet-e érteni ezzel az elmélettel/ötlettel?
Szerintem mindenfajta társadalom csak akkor lehet működőképes és fenntartható, ha az anyagi függőség és az egymásra utaltság teljesen eltűnik. Ezt természetesen csak anyagi értelemben gondolom. Konkrétan úgy képzelem el, hogy az alapvető szükségletek eleve adottak, és gyerekek is hozzájuthatnak például az élelmiszerhez és a ruházati cikkekhez a szüleiktől függetlenül, tehát megszűnik az "én tartalak el" helyzet. Szerintem ez azért lenne szükséges, mert a függőség gerjeszti azokat a feszültségeket, amik miatt a jelenleg fennálló problémák nagy része kialakul.
FIGYELEM: nem azt szeretném megvitatni, hogy ez mennyire megvalósítható, hanem csak arra vagyok kíváncsi, hogy az alapkoncepcióval elméleti szinten egyet lehet-e érteni. Így tehát legyetek szívesek mellőzni az olyan válaszokat, minthogy: "Ez csak utópia."
*és abban érdekeltek, hogy mindenki jól járjon
bocs
Szerintem a kérdező arra gondol, hogy az embereknek vannak vágyai, ami túlmutat a szükségleteken, és amíg vágyaikat tömik, addig másnak nem jut szükségleteire, hanem kemény vértizzadó munka árán juthat élelemhez, ruházathoz, menedékhez a többi balgasága(függése) miatt, ha egyáltalán hozzájut. ha nem lenne ennyire vágyó az ember, akkor lenne mindenkinek étel, ital, ruha, lakhely, akkor kibontakozhatnánk, mint emberek, nem lennénk saját függésünk fogságában.
Én egyetértek azzal, hogy az "anyagi" függés okozza a problémát, de itt anyagiasságot nem csak a pénz alatt értem. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Nos, van egy Maslow féle szükséglet piramis, ami valóban azt mondja, hogy az alapvető szükségletek kielégítéséig nem tudsz a "magasabbakra" koncentrálni.
Ami valószínűleg igaz (kit érdekel a filozófia, ha a napi kenyérért kell dolgozni?). De ez nem azt jelenti, hogy jó, ha adott minden alapvető szükséglet csak úgy. Inkább azt, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt/lehetőséget, hogy ezt biztosítani tudja magának (így nem érzi majd feleslegesnek sem magát, ez motiváló erő), és így tovább tud lépni.
De azt nem hiszem, hogy háborúk meg egyéb konfliktusok elkerülhetőek lennének ezzel.
Az ertheto, hogy az anyagi fugges nem jo, de ezt hogy oldanad meg?
"és gyerekek is hozzájuthatnak például az élelmiszerhez és a ruházati cikkekhez a szüleiktől függetlenül"
Ki a jo eg szolgaltatna mindezt minden egyes gyerekeknek, ha nem a szulok?!
Bocsánat, de ez utópia. :D Erre nem lehet mást mondani.
Hiába van egy tök jó elméleted, ha pl programozott gép-társadalomban lenne megvalósítható. csak. így nem valami jó ötlet.. Pont azért nem lesz tökéletes egy elmélet sem, mert az emberi természet keresztbe tesz a dolgoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!