Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egyet lehet-e érteni ezzel az...

Egyet lehet-e érteni ezzel az elmélettel/ötlettel?

Figyelt kérdés

Szerintem mindenfajta társadalom csak akkor lehet működőképes és fenntartható, ha az anyagi függőség és az egymásra utaltság teljesen eltűnik. Ezt természetesen csak anyagi értelemben gondolom. Konkrétan úgy képzelem el, hogy az alapvető szükségletek eleve adottak, és gyerekek is hozzájuthatnak például az élelmiszerhez és a ruházati cikkekhez a szüleiktől függetlenül, tehát megszűnik az "én tartalak el" helyzet. Szerintem ez azért lenne szükséges, mert a függőség gerjeszti azokat a feszültségeket, amik miatt a jelenleg fennálló problémák nagy része kialakul.

FIGYELEM: nem azt szeretném megvitatni, hogy ez mennyire megvalósítható, hanem csak arra vagyok kíváncsi, hogy az alapkoncepcióval elméleti szinten egyet lehet-e érteni. Így tehát legyetek szívesek mellőzni az olyan válaszokat, minthogy: "Ez csak utópia."

2011. júl. 17. 16:47
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

"Egyet lehet-e érteni ezzel az elmélettel/ötlettel?"

nem.

2011. júl. 17. 16:53
 2/18 A kérdező kommentje:
Bár nem írtam oda, de indoklást sem ártana írni. Miért nem? (Azt se írja senki, hogy "mert nem megvalósítható", hiszen csak elméleti szinten érdekel most.)
2011. júl. 17. 17:05
 3/18 anonim ***** válasza:
Ennyi erővel lehetne mindenkine végtelen pénze, a Földnek meg végtelen erőforrása. Nem tekinthetsz el attól, hogy valami utópia, mert értelmetlen lesz az egész!
2011. júl. 17. 17:09
 4/18 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy hülye példát írtam, azt viszont sehol nem említettem, hogy legyen végtelen pénze mindenkinek. Annyit állítok csupán, hogy az anyagi függés negatív hatással van az emberi együttélésre, és a megszüntetése rengeteg problémát megoldana. Ezzel kell most ELMÉLETBEN egyetérteni, vagy nem érteni egyet. És persze megindokolni. Az ötlet megvalósításának mikéntje itt most nem téma.
2011. júl. 17. 17:11
 5/18 anonim ***** válasza:
én értem mire gondolsz, és egyet értek. ha nincs függőség, mindenkinek adottak a legalapvetőbb dolgok, élelem, menedék, akkor indulhat be igazán az emberiség, akkor lehet igazán ember az ember.
2011. júl. 17. 17:24
 6/18 anonim ***** válasza:
Amiről írsz az a kommunizmus, és a jelek szerint megvalósíthatatlan.
2011. júl. 17. 17:31
 7/18 A kérdező kommentje:
Amiről írok, annak köze nincs a kommunizmushoz. Talán az "alapvető szükségletek elve adottak" mondat tévesztett meg, de nem ezen van a hangsúly, azt talán oda sem kellett volna írnom.
2011. júl. 17. 17:35
 8/18 anonim ***** válasza:
Egyrészt, ha minden adott, akkor mi fogja motiválni az embereket a szükségleti javak előteremtésére? Ja semmi. Tehát eleve nem lesz semmi adott, és mindenki jól éhenhal, ráadásul meztelenül, mert a nagy franc fog váltott műszakban ruhát varrni a gyárban, ha a frigó ígyis-úgyis tele van, illetve nincs tele, mert senki nem fog földet művelni, és így tovább.
2011. júl. 17. 17:40
 9/18 anonim ***** válasza:

Hát ez aranyos. Te egy kamasz vagy, aki a szüleivel való rossz kapcsolatát próbálja megideologizálni?:)

Tehát ha a gyerekek kapnának ingyen enni és ruházatot, akkor jobb lenne a kapcsolat a szülőkkel, mert nem mondhatnák, hogy amíg az én kenyeremet eszed, az én házamban laksz, stb.?

2011. júl. 17. 17:42
 10/18 anonim ***** válasza:

Szerintem ez pont az ellenkezőjét, atomizálódó és széthulló társadalmakat okozna. 2 példát hoznék:

- családi kötelékek gyengülése: ezt ma is tapasztaljuk, és pont az az egyik oka, hogy a tradicionális családi funkciók, köztük a gazdasági funkció elhalványul. A családok egyik összetartó ereje mindig is az volt, hogy dolgozok, mert a gyermekemnek meg akarok adni mindent, és öreg koromban jó lenne, ha szükség esetén ő is gondoskodna rólam. Ha a gyermeknek már a családtól függetlenül is adott lenne az anyagi biztonság, akkor nem kötődne, élhetné világát, egyéni érdekkövetés stb stb, széthullanának a kötelékek. Nem véletlenül az afrikai társadalmakban erős mai napig a kötelék, ahol van, hogy egyetlen kereső tart el 3 generációt, plusz még unokatestvéreket stb (ami persze nem feltétlenül jó az egyénnek).

- az egymásrautaltság mindig mozgatóereje volt az emberségnek, így alakult ki pl. a cserekereskedelem. Nekem van egy ökröm, amiért te adsz gabonát. Ez a kooperáció mindkét fél számára előnyös, és abban érdekeltek, hogy senki ne járjon jól, hiszen ha valaki kilép a körből, mindkettőnek rossz lesz.

Azt értem egyébként, hogy szerinted az alapvető szükségletek megléte felszabadítja az embert, de ez nem feltétlenül van így. Mi értelme lenne a munkának, ha anélkül is megélsz? mondjuk nőne a felesleges fogyasztás, a pazarlás, ami megintcsak nem a fenntarthatóság irányába hat.

2011. júl. 17. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!