Hűtőszekrény hatásfok növelés őrült ötlettel?
Sziasztok!
Egy őrült fizikushallgató vagyok, és a múltkor megnéztem, hogy a hűtőm 1 kWh áramot fogyaszt naponta. Úgy is hogy gyorsan visszacsukom mindig az ajtót. Jó lenne lenyomni ezt...
Öreg jószág és nem is a sajátom , szóval alaposabb sufnituning nem lehetséges.(ha az lenne, tennék még rá körbe valamilyen szigetelést, hogy jobban bent maradjon a hideg...)
De arra gondoltam, hogy mivel a kompresszoros hűtő tulajdonképen egy hőszivattyú. A hőszivattyú hatásfoka a hidegebb és melegebb térrész -a hőleadó rács és a szoba- hőmérséklet különbség csökkentésével javul. Mindig javasolják hogy tegyük a hűtőszekrényt egy hideg helyiségbe.
A hűtő hidegebb helyre való rakása nem megoldható egy garzonlakásban. de arra gondoltam, hogy a hőleadó lemezt (hátul azt a fekete rácsot, ami működés közben felforrósodik) aktívan hűtve egy ventillátorral nem bírna felforrósodni. A hűtő motor fogyasztását, vagy a hőleadó hőfokát figyelve kapcsolnám a ventillátort egy relével.(A vezérlő elektronikát meg birom oldani úgy hogy nem kell a hűtőt magát megpiszkálni)
A kérdésem az lenne, hogy valaki csinált e már ilyesmit, vagy valamilyen moddingot a hűtővel spórolási célból, és milyen eredménnyel?
Még nem próbáltam, de elméletben f@sza.
Próbáld ki, és oszd meg élményeid velünk! :)
Amúgy, azt is megoldhatod télen, hogy hideg helyre pakolod a hűtőt, és be se kapcsolod. Pölö jó ilyenre egy fűtetlen spájz.
G.
"a kompresszoros hűtő tulajdonképen egy hőszivattyú. A hőszivattyú hatásfoka a hidegebb és melegebb térrész -a hőleadó rács és a szoba- hőmérséklet különbség csökkentésével javul. Mindig javasolják hogy tegyük a hűtőszekrényt egy hideg helyiségbe."
Nincs ott semmiféle hőszívattyú! A gázok összenyomása és kitágulása közbeni viselkedés az alapja. Beteszel egy 100wattos ventillátort? 2,4kW-ot fogyaszt! Ha lekapcsolgatod akkor 1-et
100 Watt?
Nem darálógép motor kell oda.
Egy pár wattos venti is simán elnyomatja onnan a levegőt, így hűtve a hőleadó rácsot, így növelve a hatásfokot.
Talán a kedves kérdező kipróbálja nekünk, és elmondja, mi a véleménye.
G.
Az első érdekes: 40 cm átmérő, 50 watton, és az már a max. fokozat.
Neki fele ekkora telj. is bőven elég lenne.
Azért nem közömbös számomra a téma.
Mindenesetre a minőségi vitáért felpontozlak.
G.
Rakjál napelemet a tetejére akkor működik ingyen a ventilátor is meg a hűtőnek is söt plusz áramot biztosít. :D
Sőt ha a hőleadó bordák felületét megnagyobbítod még jobban tud hűteni kevesebb árammal.
De ecsém te mérnők vagy én meg fapados mezőgazdász ez a szééégyen!! :P :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!