Hűtőszekrény hatásfok növelés őrült ötlettel?
Sziasztok!
Egy őrült fizikushallgató vagyok, és a múltkor megnéztem, hogy a hűtőm 1 kWh áramot fogyaszt naponta. Úgy is hogy gyorsan visszacsukom mindig az ajtót. Jó lenne lenyomni ezt...
Öreg jószág és nem is a sajátom , szóval alaposabb sufnituning nem lehetséges.(ha az lenne, tennék még rá körbe valamilyen szigetelést, hogy jobban bent maradjon a hideg...)
De arra gondoltam, hogy mivel a kompresszoros hűtő tulajdonképen egy hőszivattyú. A hőszivattyú hatásfoka a hidegebb és melegebb térrész -a hőleadó rács és a szoba- hőmérséklet különbség csökkentésével javul. Mindig javasolják hogy tegyük a hűtőszekrényt egy hideg helyiségbe.
A hűtő hidegebb helyre való rakása nem megoldható egy garzonlakásban. de arra gondoltam, hogy a hőleadó lemezt (hátul azt a fekete rácsot, ami működés közben felforrósodik) aktívan hűtve egy ventillátorral nem bírna felforrósodni. A hűtő motor fogyasztását, vagy a hőleadó hőfokát figyelve kapcsolnám a ventillátort egy relével.(A vezérlő elektronikát meg birom oldani úgy hogy nem kell a hűtőt magát megpiszkálni)
A kérdésem az lenne, hogy valaki csinált e már ilyesmit, vagy valamilyen moddingot a hűtővel spórolási célból, és milyen eredménnyel?
"használnák a gyártók"
Amiért szerintem nem használják: plusz zajforrás, és alapvetően nincs rá szükség, általában nem éri meg. A régi hűtők idejében még olcsóbb volt az energia, most meg már takarékos hűtőket gyártanak. De a régi hűtő mai áramdíjjal, egyetemista keresettel már más tészta. :)
köszi a válaszokat.
Hát itt pont a régi hűtő mai áramdíjjal a helyzet.
ventillátorokból van elég csendes és kis fogyasztású, már kinéztem. szerintem a közeljövőben megépítem a kütyüt és beszámolok.
ja, mellesleg a légkondi is hasonló jószág, mint a hűtő, és annak a kültéri egységében van ventillátor, szóval nem vagyok lökött. Csak hűtőnél azt gondolta a gyártó, hogy olyan kicsi hőleadáshoz egy passzív hűtésű hűtőborda lemez is elég...
De a lényeget megtudtam, senki nem csinált ilyet előttem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!