A magyar történelemben jártas emberekhez szólok most. Akkor most mi, magyarok pontosan honnan is származunk? (A többi lent)
Na szóval. Olvastam én már nagyon sok mindent interneten, hogy innen-onnan származunk. Szerintem 3 fő elmélet van a magyarság eredetéről: A finnugor, a törzshonos európai, tehát mi nem vándoroltunk ide, mi itt éltünk és a valami sumér elmélet (erről nem tudok sok mindent). Akkor most melyik is az igaz? A finnugor elmélet már (szerintem) mert mai genetikai kutatások szerint, nem volt rokonság csak barátság. Akkor maradt a kettő. Vagy még van több elmélet amiről én nem tudnék? Ha van írjátok meg nyugodtan.
Jah, és még annyit, hogy pár hozzászólás után ne felejtsétek el ezt a kérdést, mert lehet, hogy lesz további kérdésem és akkor ha elfelejtitek nem lesz ki válaszoljon rá. Na meg még az is, hogy a "Használd a googlet meg a google a barátod" hozzászólásokat mellőzétek, ha megkérhetnélek rá. Egyenes válaszokat. Előre is köszi!
Pár oldal ezekkel kapcsolatban: [link]
Kötetek:
- Bartucz Lajos: A magyar nép. Bp., 1943.
- Henkey Gyula: Őseink nyomában. Bp., 1993.
- Kiszely István: A magyar ember (A Kárpát-medencei magyarság ember-története). I-II. Bp., 2004.
- Kiszely istván: A magyarság eredete és ősi kultúrája I-II. Bp., 2000.
- Kiszely István: A Föld népei - Európa. Bp., 1979
- Kiszely István: Sírok, csontok, emberek. Bp., 2006.
(Leginkább a 3., 6. és 1. irodalmat ajánlom, ebben a sorrendben!)
Internet:
- [link] (sok tévedés van benne, de a típusok leírása használható és hiteles)
- [link]
- [link]
Kiszely munkássága eléggé vitatott (szakmai és politikai is egyaránt, eléggé beégett a Petőfi-üggyel és besúgó is volt, bár a szakmaisághoz ennek nincs köze), inkább László Gyulát ajánlom, nem a legmodernebb, de minden politikai oldal elismeri és jól ír.
Egyébként legalább két elmélet elég jól kiegészíti egymást. Az európai genetikai vizsgálatokból jól látszik, hogy a népvándorlások dacára a nép jelentős része helyben marad, átveszi az új kultúrát és nyelvet. Vagyis akik ma magyaroknak nevezik magukat, azokban benne van a korábbi avarok, jazigok, longobárdok, pannonok, kelták, vonaldíszes kultúrások génjei, vissza egészen jégkorszakig. És persze a rengeteg bevándorlóé is, akik között a magyarok nem is az utolsók voltak. A nyelv finnugor eredetű, de akik behozták kultúrájukban teljesen törökök voltak. Döntsd el kit számítasz elődödnek.
Utolsó: a mondandód egészével egyet értek, de Kiszelyben kár hibát keresned, te magad is írtad: a szakmai pályáját mindez nem érti. A másik pedig, hogy László Gyulával Kiszely is jóban volt, tehát a kettő nem üti egymást egyáltalán. Azért ajánlanám inkább Kiszelyt mert orvosbiológus elsősorban, nem csak történész.
De ahogy láttad, más forrásokat is felsoroltam Kiszely mellett. Ezek mind a magyar antropológia alapkövei.
3 szerzőt tudnék csak mondani, akit viszont el kell kerülni jó messzire a témakörben:
- Az egyik Kristó Gyula
- A másik Győrffy György
Ezzel a kettővel az a baj, hogy az antropológiát, embertant egyáltalán nem veszik figyelembe. Kristó megállapítja, hogy a nyelvünk finnugor típusú, ezért szükségképpen az ősmagyarok is finnugorok voltak! Soha nagyobb hülyeséget. Remélem nem kell bőven kifejteni, hogy a nyelv nem feltétlenül egyezik az etnikummal (örök példa erre az Amerikában germán angolszász nyelvet beszélő négerek).
- A harmadik Czeizel Endre. Ő nem is ír annyi helyen ostobaságot, meg van szaktudása, szóval tőle azért el lehet fogadni 1-2 tételt. Vele nem ez a baj!
Hanem az, hogy amikor néhány évtizede elvégezte a kísérletet, amiben a magyarok génjeit vizsgálta - TELJESEN TÉVES következtetésekre jutott. A genetikai mintákat ugyanis csak a budapesti lakosok közül vette ki, és ezt tartotta az egész magyarságra nézve általánosnak. Nem kell mondanom, ez mekkora baklövés: Budapest szinte teljes egészében betelepített, idegen lakosságú város (német, szláv, zsidó, etc.), igen kevés törzsökös magyarral! Vagyis Czeizel pont a törzsökös magyarok génjeit nem vizsgálta, és egy standard kevert népességet alapul véve jelentette ki, hogy közel állunk a szlávokhoz! Ez azonban egyáltalán nem igaz! A fővárosi kevert lakosság áll közel a szlávhoz! Ugyanez a vidéki (főleg turanid és egyéb típusú) magyarságra kevéssé mondható el. Az általam felsorolt antropológusok azonban az egész országot járták - főleg Bartucz és Henkey - és a legkisebb falvakból is gyűjtöttek mintákat.
Sokkal hitelesebbek ezen a téren Czeizelnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!