Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szeretnél a nyolcvanas évek...

Szeretnél a nyolcvanas évek Budapestjén élni holnaptól?

Figyelt kérdés
2011. jún. 1. 02:29
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
20%
Mert?
2011. jún. 1. 03:34
 2/18 A kérdező kommentje:
Hát mert az egy egészen más világ volt. Sokaknak bejött, és sokaknak nem. De mégis tagadhatatlanul van némi romantikája a kornak.
2011. jún. 1. 06:28
 3/18 anonim ***** válasza:
50%
Egyáltalán nem...
2011. jún. 1. 10:24
 4/18 anonim ***** válasza:
61%
Bár még nem éltem akkor, de nem is szeretnék. Inkább mondjuk a 2020-as évek Budapestjén. Szerintem kifejezetten jó irányba indult el az elmúlt években a város, egyre szebb, tisztább, élhetőbb, nagy a szórakozási és kulturális kínálat, egyre több a külföldi, szóval kezdünk felzárkózni Európához. (legalábbis a belső kerületek)
2011. jún. 1. 10:28
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Végül is megnézném, de inkább 80-100 évet mennék vissza, ha lehet választani.
2011. jún. 1. 17:29
 6/18 anonim ***** válasza:
14%
nem.'90-es az jobban tetszett.Guns n' Roses,Walt Disney vasárnap délután,Kispesti strandon hintázás közben fejen találni egy kislányt,és utána együtt sírni vele,és félni,hogy kiröhögnek torna órán,mert dagadt vagyok,nekem ezek voltak a szép emlékek:-)
2011. jún. 3. 08:52
 7/18 anonim ***** válasza:
91%
Budapest nem sokat változott a 80-as évek óta, főleg a BKV. Minden alkalommal, amikor buszra vagy villamosra szállok, úgy érzem, hogy időutazáson veszek részt...
2011. jún. 3. 09:41
 8/18 A kérdező kommentje:
Azért például a nyolcvanas években ezek a buszok korszerűek voltak. Európa összes nagyvárosa közül a legfiatalabb buszpark volt itt. Nem vicc a legtisztább metropolis volt. Emlékszem hogy volt olyan év hogy egy darab szemetet sem láttam ledobva az utcán. És a kétnaponta járó utca seprők csak falevelet söpörtek fel. Mindenhol ha más hogy nem virág ládban virágok voltak. ÉS a legnagyobb gondja az embereknek általában például 82-ben az volt hogy bunkó az egyik eladó. De igaz én mégse mennék vissza.
2011. jún. 3. 10:16
 9/18 anonim ***** válasza:
74%
Nem csak ha nincs jobb ajánlatod. Amúgy inkább a húszas években élnék valamelyik metropolisban.
2011. jún. 3. 17:20
 10/18 anonim ***** válasza:
55%

A nyomornak az a fajtája, ami a kora kilencvenes években volt, és ma sem tűnt el végleg (hajléktalanok fagyhalála, cigány falvak tömeges nyomora), az a nyolcvanas években nem volt meg olyan formában, ahogy ma ismerjük. Nem fagyott meg több tucat hajléktalan telente, és nem dőlt ki a cigány gyerek éhesen a padból, hogy nem evett napokig. Egyébként volt nyomor és fagyhalál, de máshova estek a hangsúlyok.

Viszont sok dolog csúnyán el volt rejtve. Nem a politikai titkokra gondolok, igazából az államnak meg a politikának ehhez kevés köze van. Inkább egyfajta általános szemérmesség rejtette el ezeket a dolgokat, nem a csúnya állam (az állami elnyomás már kezdett felhígulni). Szóval inkább az emberek közszelleméről beszélek. Akkoriban még tabu téma volt a családon belüli erőszak, és a öngyilkosság is. Valószínűleg homoszexuális témában is lehettek akkor még rejtett öngyilkosságok. Egy csomó személyes vagy családi tragédia történhetett, ami ma már megelőzhető lenne, mert ma már nyíltan lehet beszélni róla, de akkoriban még nem lehetett. Nem azért mert az állam megtiltotta volna, hanem volt egy fajta álszemérem magukban az emberekben is. Mára ezért elég sok társadalmi tabu megtört. Ha visszamennénk, az lenne talán a legfurcsább, hogy akkor még egy csomó dolog amolyan nehezen kimondható volt (nem a szó politikai értelmében, ez a lelkekben volt, nem az államban).

2011. júl. 24. 07:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!