Miért általánosítanak az emberek?
Szerintem az általánosítás nem rossz. Legalábbis ésszerű keretek között.
Például én azt mondom, hogy a cigányok rossz emberek. Nyilván van köztük jó is, de borsodi lévén elég sok cigánnyal találkozok. Egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akik emberként viselkedtek. Ha életemben három cigányt láttam volna, és ez alapján mondanám, az rossz lenne, de így nem az.
Az általánosítás az egyén védekező reakciója, hozzá tartozik az ember lényéhez. Olyan ember nincs aki ne általánosítana. Ha nem is etnikai, de politikai alapon mindenképp. Még a legvadabb szélsőliberálisok is (főleg ők).
Altalanositasok nelkul nem tudnank letezni.
"Nem lenne egyszerűbb például Hitlernek is régen, hogy egy normális országot teremt, és akkor nem lennének, bűnözők nem vezetnének hülyék stb."
Te is altalanositasz, hisz mi a pontos meghatarozasa pl. a hulyenek? Epp azert nincs tokeletes orszag, mert valakinek a szaja ize szerint vannak alakitva a dolgok es mindig lesz olyan, akinek ez nem tetszik. Hitlernek meg volt 1 allaspontja, amivel nem mindenki ertett egyet. Ez minden helyzetben igy lenne. A te altalad legjobbnak tartott embert sem szeretne mindenki...
Az általánosítás az a gondolkodási folyamat amiben az egyes különálló események / tapasztalatok / tanult információk között kpacsolatot ismerünk fel és ebből általános(abb) következtetést vonunk le.
Nagyon egyszerű és banális példával:
A nap felkelt tegnap reggel, tegnapelőtt reggel, ma reggel stb. -> A nap reggelente felkel.
Ha nem létezne beleőrülnénk (most képzeljük el milyen lenne ha minden egyes eseményt úgy kellene kezelnünk mintha teljesen egyedi lenne... )
Amire te kérdezel rá az nem ez hanem az előítélet (ami egy eltúlzott v. téves használata az általánosításnak. Kevésbe politikai szinezettel pl.: "A képregény gyerekeknek való!" ).
Egyébként nagyon szépen bizonyítod a "Ha nem tetszik valakiben valami először hagyd abba" elvet. Magyarul: előítéletes vagy nem is kicsit. pl.: "Én a rosszarcú emberektől félek" (szegény, szegény... az arc ugyanis nagyrészt genetika).
Egy valamiben egyetértünk: Jobb rendőrség kellene. De szerintem túlbecsülöd a politika / politikusok hatását a mindennapi életre (ez amennyire látom elég elterjedt)... (A "mert azért csinálják EZT az emberek mert a fejétől bűzlik a hal!" nekem soha nem hangzott másnak mint felelősséghárításnak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!