Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért általánosítanak az emberek?

Miért általánosítanak az emberek?

Figyelt kérdés
Nem értem, hogy régen is Hitler a nyilaskeresztesek kiirtották vagy legalább ki akarták most is sokan azt mondják, hogy ki kell irtani az összes romát/zsidót/kínait. És szinte minden emberen látszik, hogy vagy, ahogy meglátja, már úgy leírja, hogy: Jaj zsidó hát az baj vagy az a másik általánosítás, amit most például Szirtes Tamáson veszek észre a Csillag Születik című műsorból, hogy azt látom, rajta hogy a Brasch Bence például elég rossz volt én egy 5 pontot adtam volna neki, kb. de a Szirtes Tamás 8-akat adott. Most a Timi Chennek adott 9-et, nemrég akinek kb. ugyanannyit adtam volna. És nem azért mert kissebségiek, hanem mert nem jó a hangjuk. A Tabániba is lehet, volt valami nem nagyon érdekel, mert szimpatikus, jó a hangja neki 9-eket néha 10-eket adnék. Mert amit Hitler, és amit Szirtes csinál az is általánosítás. És most is sok Jobbikos azt mondja, ki kell őket irtani MSZP-sek sokszor meg pont azért szeretik őket. Persze akinek nem inge ne vegye magára. De szerintem igazából az ország vezetőivel és a rendőrökkel nagyobb a baj. Mert most a romák, zsidók egy része azért lop, mert van rá lehetőség, mert a rendőrök nem csukják le. A kínaiak is azért csalnak, mert az ország vezetői és a rendőrök nem csukják le őket, megtehetik, mert van rá lehetőség és van annyi eszük, hogy kihasználják. És miért van ez? Mert MI szavazzuk meg az MSZP-t meg a Fideszt-t, akik már 13 éve vezetnek minket. Vagyis nem az lenne az egyszerű, hogy mindnek villamos szék, mert valószínűleg azért ilyenek, sokan mert ilyenek voltak őseik erre nevelik őket, de kivétel mindig van. És a magyarok is láttam már, hogy rabolnak. Szóval inkább egy normális párt kéne normális rendőrök, akik ott vannak és lecsukják ezeket. És akkor nem jönnének be a kínaiak, mert elméletileg miattunk van. És akkor nem lenne az, hogy elfoglalják az országunk. Magyarán azt nem értem, hogy sokszor idő bölcs, rendes emberek vagy fiatalabbak általánosítanak, de főleg hogy az öregek miért nem tudják visszavezetni ezt, hogy kire, tegyék az X-et, mert nagyon sok öreg szavaz ezekre. És a fiatalabbaknak se arra kéne gondolniuk, hogy halljanak meg. Kb. Magyarországon az emberek 80% általánosít szerintem és kb. 90%-a vagy fél, vagy utálkozik, vagy barátkozik egy zsidóval. Miért nem gondolkodnak el ezen? Nem lenne egyszerűbb például Hitlernek is régen, hogy egy normális országot teremt, és akkor nem lennének, bűnözők nem vezetnének hülyék stb.
2011. máj. 30. 22:09
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az általánosítás nem rossz. Legalábbis ésszerű keretek között.

Például én azt mondom, hogy a cigányok rossz emberek. Nyilván van köztük jó is, de borsodi lévén elég sok cigánnyal találkozok. Egy kezemen meg tudnám számolni azokat, akik emberként viselkedtek. Ha életemben három cigányt láttam volna, és ez alapján mondanám, az rossz lenne, de így nem az.

Az általánosítás az egyén védekező reakciója, hozzá tartozik az ember lényéhez. Olyan ember nincs aki ne általánosítana. Ha nem is etnikai, de politikai alapon mindenképp. Még a legvadabb szélsőliberálisok is (főleg ők).

2011. máj. 30. 22:32
 2/16 anonim ***** válasza:
78%
Mert a mindenki egyenlő elv hülyeség...
2011. máj. 30. 22:36
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Hiába van valakiben 1 jó, ha társul mellé 2 rossz, vagy 1 nagyobb rossz...
2011. máj. 30. 22:37
 4/16 A kérdező kommentje:
Hát én a rossz kinézetű, arcú emberektől félek inkább, mint a romáktól. Bár politikailag én sokat általánosítok. Mert aminek már nem olyan az elhelyezkedése meg az ideológiája annak már nem adok sok esélyt, de szerintem az emberekkel kicsit más a helyzet.
2011. máj. 30. 22:39
 5/16 A kérdező kommentje:
3.-nak! Mindenkinek vannak hibái, ha te is erre gondolsz. A 2.-nak meg én nem azt mondtam, hogy mindenki egyenlő csak nem azért kéne ölni őket vagy utálni, vagy szeretni, mert olyanok, hanem úgy kéne bánni velük, ahogy cselekszenek. Lehet, hogy kicsit furán írtam azért értetted félre.
2011. máj. 30. 22:42
 6/16 anonim ***** válasza:
48%
Sokkal egyszerűbben átlátjuk a világot, ha általánosítunk. És sokan megragadnak ennél az egyszerűségnél...
2011. máj. 30. 23:17
 7/16 anonim ***** válasza:
48%
Pont ezt akartam írni. Az általánosítás az unintelligens emberek sajátja, nem képesek bonyolult dolgokat felfogni vagy értelmezni, csak fekete-fehérben látnak mindent. Kézenfekvő tehát, hogy a körülöttünk lévő rengeteg embert csoportokba rendezik, aztán ezen csoportok felett kollektíven ítélkeznek.
2011. máj. 30. 23:34
 8/16 anonim ***** válasza:
Amit(minden esetet) lehetetlen az egyes embernek teljes mértékben és minden részletében személyesen megismerni, addig mindig ott marad az általánosítás!
2011. máj. 30. 23:53
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Altalanositasok nelkul nem tudnank letezni.

"Nem lenne egyszerűbb például Hitlernek is régen, hogy egy normális országot teremt, és akkor nem lennének, bűnözők nem vezetnének hülyék stb."

Te is altalanositasz, hisz mi a pontos meghatarozasa pl. a hulyenek? Epp azert nincs tokeletes orszag, mert valakinek a szaja ize szerint vannak alakitva a dolgok es mindig lesz olyan, akinek ez nem tetszik. Hitlernek meg volt 1 allaspontja, amivel nem mindenki ertett egyet. Ez minden helyzetben igy lenne. A te altalad legjobbnak tartott embert sem szeretne mindenki...

2011. máj. 31. 00:13
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Az általánosítás az a gondolkodási folyamat amiben az egyes különálló események / tapasztalatok / tanult információk között kpacsolatot ismerünk fel és ebből általános(abb) következtetést vonunk le.

Nagyon egyszerű és banális példával:

A nap felkelt tegnap reggel, tegnapelőtt reggel, ma reggel stb. -> A nap reggelente felkel.

Ha nem létezne beleőrülnénk (most képzeljük el milyen lenne ha minden egyes eseményt úgy kellene kezelnünk mintha teljesen egyedi lenne... )

Amire te kérdezel rá az nem ez hanem az előítélet (ami egy eltúlzott v. téves használata az általánosításnak. Kevésbe politikai szinezettel pl.: "A képregény gyerekeknek való!" ).

Egyébként nagyon szépen bizonyítod a "Ha nem tetszik valakiben valami először hagyd abba" elvet. Magyarul: előítéletes vagy nem is kicsit. pl.: "Én a rosszarcú emberektől félek" (szegény, szegény... az arc ugyanis nagyrészt genetika).

Egy valamiben egyetértünk: Jobb rendőrség kellene. De szerintem túlbecsülöd a politika / politikusok hatását a mindennapi életre (ez amennyire látom elég elterjedt)... (A "mert azért csinálják EZT az emberek mert a fejétől bűzlik a hal!" nekem soha nem hangzott másnak mint felelősséghárításnak.)

2011. máj. 31. 07:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!