Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogyan kérjem meg roma szomszé...

Hogyan kérjem meg roma szomszédunkat, hogy tanítson meg cigányul?

Figyelt kérdés

Diplomámhoz nyelvvizsgára lenne szükség. Az eszperantót számtalanszor elkezdtem, ugyanakkor nem tudok bejárni a városba heti többször. Megpróbálkoznék úgy, hogy magánzólag elkezdeni a cigány nyelvet, melyhez nagy segítség lenne, ha szomszédunk esetleg hajlana rá. Nagyon rendes, aranyos fiatal házaspár a szomszédunk. Egyszerűen nem merek odamenni, hogy figyelj! megtanítasz a nyelvetekre?...

Egyrészt nem tudom, megbántom-e ezzel... nem tudom hogy álljak a dologhoz.

2011. máj. 24. 01:11
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
89%
Mondjad neki, hogy Táve báxtállo testvírem, bázseváljunk már egy kicsit.
2011. máj. 24. 08:31
 12/23 anonim ***** válasza:
Ha beást beszélnek, az könnyebb, mint az eszperantó. De azt meg nem minden suliban fogadják el nyelvvizsgának. Egyébként tényleg annyi, hogy átmész, és megkérdezed, tudnak-e valakit, akik tanítanának, esetleg ők maguk?
2011. máj. 24. 08:37
 13/23 anonim ***** válasza:
Diplomához csak azt a nyelvvizsgát fogadják el, amilyen nyelven az adott tudománynak van szakirodalma. Legalább is már egy ideje így van.
2011. máj. 24. 08:42
 14/23 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem megtiszteltetesnek fogja venni, tehat ne izgulj, nyugodtan meglehet kerni.

Tudod ezeket az emberket lenezik es megalazzak, tehat orulni fog annak, ha Te fordulsz hozza segitsegert.

2011. máj. 24. 08:48
 15/23 A kérdező kommentje:

Fiatal anyuka vagyok :-) -> van egy pár hetes babám (is).

Az angolhoz már nincs türelmem. Sokat tanultam, de sokat felejtettem. Túl sok időt (éveket) már nem tudok bevállalni gyerekek és család mellett, hogy nyelvtanfolyamon üldögéljek még munka után.

Sokan jót írtatok, még akkor is ha szúrka-piszka. A megközelítés nehéz, viszont a "lopás" eszembe sem jut róluk. Rendkívül kultúráltak, intelligensek. Valóban, egyszerűen nem érzek késztetést, hogy megkérdezzem, egyáltalán beszélik-e az anyanyelvüket, netán melyik "faját". Úgyhogy úgy érzem nyitott marad a kérdés. Egyébként az utca végéről köszönnek, ami bizony magyar "társainktól" még szemtől-szemben is jól esne. De nem is ez a lényeg.

A főiskolai csoporttársam Balaton környékén él, ott hasonlóképpen járt el, viszont nyilván ott közvetlenebbek az emberek. A módszert loptam ötletként, miszerint bevezette a család őt a gyakorlatba és csak néhány órát kellett vennie szervezett tanfolyamon. Elfogadták ebben az iskolatípusban (ELTE - PPK).

2011. máj. 24. 08:56
 16/23 anonim ***** válasza:

kedves Kérdező! mégis több reményt fűznék a már megkezdett eszperantóhoz! könnyebb! egyénileg is mehet az már (egy keveset foglalkoztam 1 keleti nyelvvel: elkerülhetetlen, hogy a sajátos[keleti] létszemlélettel ne foglalkozz, elejétől fogva.IDŐ! Márpedig azt diplomát-nyelvvizsgapapírt meg kell már szerezni, irgum-burgum!:)

az eszperantó tanároddal nem lehetne megbeszélni valamilyen magán- távoktatást?

2011. máj. 24. 10:28
 17/23 A kérdező kommentje:

Én magam is rá- meg lebeszélem magam az eszperantó ügyben, így sorrendben. A magán okításnak az a hátránya, hogy a gyes összegét már adhatom is oda, még lehet hogy kevés is. Majd meglátjuk.

Azért köszi mindenkinek.

2011. máj. 24. 14:11
 18/23 anonim ***** válasza:

ez nem így van! ha már tanultál ez ingyen :

(míg a pici alszik:))

[link]

tessék szorgoskodni! én is sok mindent tanultam,

amíg kicsi voltak a gyerekeim (3)!

minden nap: legalább félóra -lehetőleg mindig ugyanakkor.

A napi ritmus fontos a nyelveknél.

ehhez néhány magánóra kell: hogy felkészítsen a vizsgára, főleg a szóbelire. Ez könnyebb vizsga, mit az angol.

Határozd el magad! kívánom, hogy sikerüljön!!!

2011. máj. 24. 14:20
 19/23 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha teljesen kezdőként tanulnál lováriul, akkor mindnépp fel kéne keresni egy különtanárt, a kiejtés és a ragozások miatt. Sokan azt hiszik könnyű lováriul tanulni, mert sok cigány jövevényszavunk van, de valójában a nyelvtan, és a szórend nagyon nehéz!

[link]

Minden esetre ajánlom a fentebbi oldalt, mert szerintem nagyon hasznod, de egy jó nyelvtanárt (főleg a nyelvvizsgához), akkor se tud pótolni!!! Az általad emlegetett család pedig biztos nem venné sértésnek, ha megkérdeznéd őket, tudnának e tanítani téged, vagy ajánlani valakit. Én eddig akárhány romával beszéltem a nyelvükről mindig örültek, hogy van aki érdeklődik iránta.

(Viszont az tény, hogy nagyon kevés cigány beszél folyékonyan cigányul, a legtöbben csak alapszavakat tudnak...)

2011. máj. 24. 16:28
 20/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hasznos infókat. Az eszperantó online tanfolyamot is kifizettem anno, elkezdtem, de akkor még a főiskolás is végeztem 3 éves első gyermekem mellett, aztán gyerek-család-munkahely-nyelvtanfolyam... már nem bírtam. Ismerem! :-(

Igen. A lovári buktatóit nem ismerem, de van az a bizonyos példa, amiről írtam. Valamit pedig ki kell találnom, mert szégyen, hogy a diplomám a főiskolán lapul.

2011. máj. 24. 17:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!