Mi a különbség a roma és a cigány szó között?
A cigány cigányozhat , a magyar nem.
A magyar magyarozhat , a cigány miért magyarozhat???
Akkor tulajdonképpen a törvények kinek engedik meg, hogy rasszista legyen????
Több helyen is olvastam már, hogy a roma népcsoportból kerülnek ki ugye többnyire a bűnöző cigányok, ezért általánosítják a romákra. A "cigány" szó kriminológiai szótár szerint egy bűnőző fajtát jelent, egy életmódot mutat. Nem csak roma lehet cigány. Egy viselkedés formát neveznek cigány viselkedésnek. A fehér ember ugyanolyan cigány jelzőt kaphat, mint bármely roma.
Pl muzsikus romák többnyire mind rendes állampolgárok, semmi baj velük, dolgoznak és élik zenész életüket. A munkakerülő, mégis családfenntartó romák többségéből jönnek a cigány bűnözők...de asszem ez már nem ide tartozik!
A roma szó a roma nyelvben "embert" jelent.
A cigány szó azért sértő és megalázó,mert Egyiptomban nevezték így őket,ahol rabszolgaként tartották.
A "gypsy" szó "egyiptomit" jelent (pontosabban:Ek Gippe=Egyiptomból).
A cigány szó negatív töltésű jelző,amit jelzőként is használnak olyan tulajdonságok leírására,ami egyenlő azzal,hogy "zsiványság";pedig a kettő nem ugyanaz,nem kéne ám elfogultnak lenni,nem csupán romákkal vannak tele a börtönök,és szerintem nem mondok újat vele,ha azt mondom,a szervezett bűnözés is virágzó iparág kishazánkban,fajra,vallásra,etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Aki nem hiszi,olvasson romológiával,avagy (roma-származás)tudománnyal foglalkozó könyveket,mert ott legalább tudományos tényekre alapoznak.Egyébként pedig ez a roma kérdés már annyira lerágott csont,hogy már csak azok marcangolják mostanáig,akiknek tényleg nincs min rágódniuk...
Az,hogy az ország vezetése nem éppen magyar állampolgár-centrikus (pedig ez lenne a természetes),arról meg senki nem tehet.
A sokadik hozzászólóval értek egyet,sajnos olyan ez a magyar nyelv,hogy könnyen el lehet tévedni a bonyolultságának a sűrűjében (akár a gyűlöletében).
Van ez a szó,hogy "cigánykodni",ami annyit tesz:lopni,csalni,hazudni.Csak úgy árad a szóból a negatívizmus.De tudok a "magyarkodni" szóhoz is kapcsolni fogalmakat:rosszindulat,pesszimus (népbetegség!),nyomulás,taposás.
Végezetül:Cigánykodni vagy magyarkodni?Az egyik rossz,a másik nem túl jó!Egykutya.
4.sor korrigálása:
Pesszimizmus!
Hogy is téveszthettem el...!
A roma szó a cigányok összefoglaló neve.
Egyébként én félvér vagyok, és én magamat nem romának hanem cigánynak vallom. A cigány a magyar nyelv része, de az elsőnek igaza van: Okos emberek kitalálták, hogy a cigány szó nem "emberies", de ez hülyeség. Pl.: a rokonaimnak egy része nem vallja magát romának, és minden hivatalos papírban származásuk cigányként van feltüntetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!