Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni a gyűlölet...

Mit lehet tenni a gyűlölet megszüntetésére?

Figyelt kérdés
Van jópár ember akit gyűlölök, akik eléggé megkeserítették az életem egyesz szakaszait, és akármit csináltam, tettem, mindig ők jöttek ki jól mindenből, mivel ők voltak többen, őket ismerték. Mostanában ezeken az emlékeken egyre többet gondolkozok..sajnos. Hogy lehet ezt megszüntetni? (Az ilyen "bocsáss meg nekik, szeresd őket is, mint felebarátod" felfogás nekem nem jön be, nem tudok olyan embereknek megbocsátani, akik csak azért aláztak, bántottak meg, mert gonoszak)
2011. ápr. 25. 15:27
 1/3 anonim ***** válasza:

Próbáld meg megismerni őket. Nézd meg a tetteik motivációit, hogy mit miért csináltak. Ha meglátod bennük az embert, aki ugyanúgy szenvedett esetleg vki mástól, mint te tőlük, ha megérted őket, lehet hogy egyszerűbb lesz.

Nekem ez az egyetlen, ami segít megbocsátani.

2011. ápr. 25. 16:03
 2/3 pelgrim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező,

A megbocsátás a művészetek legnagyobbja – néha nagyon nehéz Phyllis válasza egy komoly lehetőséget nyújt, mert valóban úgy van, hogy akivel rosszul bántak, főleg akit gyerekkorában nem vettek körül szeretettel, az bizony hajlik arra hogy másokkal is hasonlóképpen bánjon. Ezt megértve máris egy lépéssel előbbre vagyunk, a többi a jóindulat a szeretet dolga.

Nekem a leginkább az segít, ha van bennem elég lelki erő, egy helyes önbizalom, helyes öntudat – nem egy felfújt önteltség. Az mintha kiemelne a gyűlölet szorongató markolatából.

Nem tudom mennyire vagy hívő, de ha eltudod hinni, hogy az ember élete nem a születéssel kezdődik és nem végződik a halállal, akkor onnan már csak egy lépés, hogy elfogadjad azt a lehetőséget, hogy mielőtt a jelen életünkre vállalkoztunk, már ismertük egymást. És ki tudja talán megbeszéltük, hogy mikor ismét együtt leszünk a földön bánj akkor így vagy úgy velem, üss akkor majd nagyot a fejemre, hogy érezhessem mennyire fáj, hogy tanuljak belőle, hogy tanuljam meg hogyan lehet megbocsátani.

Van egy fajta szenvedés ami a legnemesebb emberi tulajdonságokat válthatja ki belőlünk mint a türelem, a megbecsülés, a tisztelet, a jóindulat, a szeretet és ebben csakis azok az embertársaink lehetnek leginkább segítségünkre akik “rosszul” bánnak velünk. Lehet hogy azoknak fogalmuk sincs mi megy végbe bennünk, mi azonban hálásak leszünk irántuk, hogy kockára tették a lehetőséget hogy életünk végéig gyűlöljük őket.

Van még egy dolog a megbocsátással kapcsolatban. Addig míg valaki gyűlöli embertársát valójában önmagát emészti, úgy ha sikerül megbocsátani, véget vet ennek az áldatlan állapotnak, tehát nem csak a másik bűntudatát enyhíti (feltéve természetesen ha az bűnösnek érzi magát) hanem első sorban saját lelkiállapotát állítja helyre.

2011. ápr. 25. 23:28
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm mind a két hasznos választ, sokat segítettek :)
2011. ápr. 26. 09:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!