Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Naturizmus? Valóban "natur"-iz...

Naturizmus? Valóban "natur"-izmus vagy inkább egyfajta legális exhibicionizmus?

Figyelt kérdés

Most olvastam avelveten egy izgi cikket arról, hogy amagyarok milyen prűdek, és állítólag volt egy felmérés, hogy x é y %-ban kik szeretnek és kik nem szeretnek ilyen helyekre járni, és mily meglepő az eredmény, a leginkább az 50 feletti férfiak szeretik a naturista helyeket, és mint valami érthetetlen rejtélyt, úgy írták le, hogy "érdekes módon" a 18-25 közötti fiatalok a legszégyenlősebbek, ők nem igen akarnak ilyen helyekre járni, de ezt hamar megmagyarázta a cikk szerzője azzal, hogy mivel ez a korosztály a legszorongásosabb. Ja persze ... szerinte ...

Édes istenem, nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy a fiatalok nem szeretik, ha 50 felettiek "bámulják, csodálják" őket? Bocsi más szót akartam írni, de aztán mégse. És úgy adják elő a témát, mintha mi sem lenne természetesebb, és jujj ezek a csúnya fiatalok valamiért nem akarnak vetkőzni .... eszem megáll. Valóban, én se szeretném, hogy az idősebb generáció rám csorgassa a nyálát, csak persze ezt másképp adják elő, azaz, hogy szorongunk állítólag :-) Na ehhez képest ha csak haverokkal, akár lányokkal is, lényeg, hogy csak egymás között fiatalok vagyunk, akkor simán elökörködünk egy bányatónál meztelenül egész nap sokan is, de ilyen tömeghelyekre, kifejezetten naturista helyekre nincs az az isten, hogy elmennék én se, ill. a fiatalok nagy része se, ezt elismerték, csak más magyarázatot találtak ki rá (szorongunk ..haha).

Na most meg olvasom azt, hogy nyárra tervezték, a fiataloknak kifejezetten kedvezményes belépőt biztosítanak, mert arra panaszkodnak, hogy csak idősek vannak a naturista strandokon, és így nincs kit bámulni ugye, vagyis nincs semmi izgi (ezt már nem írták, ezt csak én teszem hozzá).

Kinek mi a véleménye ? Most már komolyan érdekelne, páran itt nekünk is megvan a véleményünk, aztán olvassuk a naturisták igen átlátszó, megmosolyogtató magyarázatait is, nem is tudjuk, hogy ennyire hülyének néznek minket fiatalokat úgymond vagy komolyan gondolják, de szerintem az első.

Aki nem naturista, csak úgy "átlagemberként" mit mondana erről? Bérmilyen véleménynek örülök, de leginkább az alpkérdés az ami a főcímben van, azaz hogy szerintetek tényleg NATUR-izmusról, jajde nagy természettel való azonosulásról van csupán szó, ahogy ők állítják (bár nem értem pont az a kis fürdőnadrág gátol meg bárkit abban, hogy a természetet élvezze? nekem ez még nem jutott eszembe) vagy egész más rejlik emögött? Kinek mi a véleménye? Köszi mindenkinek, nagyon érdekel, mit gondoltok !!!! (egyfajta közvéleménykutatás lehet akár ez is ...)

Kösziii

2009. márc. 4. 12:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%

Igen és nem.

Amit te leszűrsz a kutatásból abban valószínűleg igazad van, a kép mégis hamis. Az igennel válaszolók többsége valószínűleg tényleg nyálat csorgatni menne oda, viszont nem megy, mert a saját meztelenségét nem vállalná fel. (mondani könnyű)

A maradék, aki el is menne, annak eszébe sem jutna a nyálát csorgatni. Mint ahogy ez egy rendes naturista telepen (és nem nudista strandon, mert az más) senkinek eszébe sem jut.

A folyamat egyébként létezik, olyan nagy naturista nemzetek mint pl. a (volt kelet-) németek is arról panaszkodnak, hogy nincs utánpótlás, lassan elöregednek a telepek.

Szerény véleményem szerint a dolog abból következik, hogy 20-30 évvel ezelött teljesen elfogadottabb volt az "átlagos" külső (kisebb nagyobb szépséghibákkal), míg manapság csak nagyon kevesen felelnek meg azoknak az elvárásoknak amit világ/társadalom (vagy ha úgy tetszik a média) támaszt a kinézettel szemben. Ebből a szempontból tényleg nagy baj, hogy a fiatalok nem mennek. Nem azért mert nem csinálják, az mindegy lenne, hanem az okok miatt. Beteg a társadalom, nem csak itt, hanem szerte a világon.

Én fiatalabb koromban (10-14 évesen) jártam naturista telepre rendszeresen. Ez ügye pont az az időszak, amikor a fiúk elkezdenek megőrülni a női testtől. Ott számomra semmi ilyen nem volt. Az egy másik világ. Fel sem merül az emberben. Máshol igen, ott pont olyan voltam, mint bármelyik másik kamasz, de ott nem. Ez egy nagyon érdekes dolog és aki nem próbálta, az jellemzően nem is tudja megérteni, de tényleg ez a helyzet.

Egy fürdőruha egyébként nem azért akadályozza az embert, mert szorít, vagy ilyenek, hanem azért, mert az az apró szövetdarab is behozza a képbe az intimitást, a rejtettséget, aztán azzal, hogy mennyire kicsi, mennyire feszül, mennyire átlátszó, vizes stb. még lebegteti is. Ha kiveszed a képből ezt a darab szövetet, akkor ez az egész intimitás eltűnik. Ő így néz ki és kész. Nincs semmi takargatás, rejtettség stb. Sokkal nyugodtabb felszabadultabb az ember.

2009. márc. 4. 14:56
 2/11 A kérdező kommentje:

ok, azt pontosítom adalékként, hogy én magam is voltam tizenévesen egy haverral, nem vagyunk szégyenlősök, hiszen ahogy említettem, máshol elvagyunk mi is, de köszönjük az az egy alkalom elegendő volt erre.

Hogy érted azt, hogy beteg a társadalom?

Hát tudja fene, mi azért nem megyünk többet, mert akkor 15 évesen pl. egy ürge nem akart rólunk leszállni, pedig rendes naturista strand + camping volt (Balatonakarattya), aztán később megértettük a dolgot, amikor láttuk, hogy a 60 körüli német ürge egyedül nyaral a lakókocsijával, és más srácok után is mászkált egész nap. Sőt, emlékszem, elmentem csak pisilni, mire megfordulok, ott áll mögöttem és vigyorog rám, mint a tejbetök, alig volt egyértelmű a helyzet ... Nos, én többet ezért be nem teszem a lábam naturista helyre, de ahogy említettem szó nincs szégyenlősségről, mert haverokkal meg simán elvagyunk egész nap "naturista módon", na de ott nem mászkál utánunk senki, és csak mi vagyunk,, az a mi az volt már 30-as táesaság is.

Szerintem egyáltalán nem rejtélyesek az okok, csak a mai fiatalságot talán nem olyan könnyű átvágni valamilyen maszlaggal. Én úgy vélem, nem is fognak menni, és igen, ez csak elöregedéshez vezet egyre inkább. Kivételek vannak, de azért erről a témáról elég sok haverral beszélgettünk, valamirt mindegyik mereven elzárkózik tőle, annak ellenére, hogy egy cseppet se szégyenlősek legtöbben.

Ok, egyébként köszi a választ, hát sajnálom, hogy nem írnak többen ...... ezek szerint legtöbbeket ridegen hagyja a téma.

2009. márc. 4. 17:20
 3/11 anonim ***** válasza:

Egy rendes naturista telep az zártkörű. Nem lehet az utcáról csak úgy betévedni. Pontosan azért, ami a te példádon is látható. Ilyen Mo.-n szerintem nincs is. Legalábbis én nem tudok róla.

Mindazonáltal egy egész közösséget egy olyan alapján megitélni, aki nyilvánvalóan nem is része a közösségnek eléggé necces. Az viszont valószínűleg igaz, hogy itt minálunk a naturista kultúra nem igazán létezik, így aztán mindenféle idióta bitorolja ezt a megnevezést. pl. homoszexuálisok, exibicionisták (semmi bajom a melegekkel, csak a dolog pont nem a szexualitásról szól)

"Szerintem egyáltalán nem rejtélyesek az okok, csak a mai fiatalságot talán nem olyan könnyű átvágni valamilyen maszlaggal."

A mai fiatalságot szerintem pont olyan könnyű megetetni bármilyen maszlaggal (lsd. emo, magyargárda stb.) mint az elődeiket. Csak ma éppen nem a flowerpower és a naturizmus van terítéken, hanem más baromságok mint pl. az egészséges életmódnak nevezett anorexia-tréning, nameg a hitech őrület.

Az egészséges életmódba persze elvileg akár bele is passzolhatna a naturizmus, csak éppen a rendszer úgy működik, hogy nem is vagy ember, ameddig nem tökéletes az alakod, azaz pl. a lányoknál csontkollekció, szőrtelen stb. (persze a legmárkásabb cuccokban) vagy a fiúknál kockahasú, szintén szőrtelen, amúgy kisportolt (és persze gazdag), természetesen legalább 22cm hosszú farokkal.

A naturizmus viszont pontosan arról szól, hogy fogadd el magad és másokat, ahogy vannak. Na ez az ami miatt bedöglik az egész.

A hab a tortán a szexualitás. Látszólag egyre szabadosabb a világ, orgazmus meg önkielégítés, meg szexpraktika leírással van tele majd az összes újság, plussz legalább félmeztelen lányok és a celebek (természetesen szexuális) viselt dolgai, ez ömlik a médiából, miközben az egyszeri ember egyre zárkózottabb, mert úgy érzi, hogy ő már nem is ember, ha neki (vagy a partnerének) nincs sorozat orrgazmusa, persze csak 1,5 órás akrobatika után, mert kevesebb az szóra sem érdemes, grand piti.

Így az egyszeri ember kompenzál, igyekszik kerülni mindent aminél kiderülhet, hogy ő mekkora egy nímad, nem megy sportolni sem, mert ki fogják nézni, nem megy strandra, mert mindenki őt fogja bámulni, naturizmus meg főleg nem.

Erre értettem, hogy beteg a társadalom.

2009. márc. 4. 20:02
 4/11 A kérdező kommentje:

Hát nagyon sok mindenre kitértél, de mindenre képtelenség reagálni, ellenben azt s etudom megállni, hogy ne reagáljak, mert látok azért pár dolgot elferdítve, legalábbis roszul értelmezve, bitos én volam kétértelmű.

1, ez egy "rendes" naturista telep volt anno, Balatonakarattyán, nem tudom azt ismered-e, de nem tudom akkor milyen a rendes és a nem rendes

2, Azért nézd, én teljesen heteroszexuális létemre igen csak sértőnek és bárdolatlannak tartom párosítani az idiótát és a homoszexuálist. Tudod, vannak meleg haverjaim, és érdekes módon, teljesen jófej, intelligens, egyetemista srácok, szerintem ez csupán nyitottság, felfogás kérdése, mellesleg nem tudom létezik-e oylan ember akinek nincs meleg ismerőse, tehát magát a felvetést se értem.

3, Na én nem egészen erre értettem ami a mai fiatalságot illeti. Természetesen nem tudom hogy jön ide a képbe az EMO-dili meg a naturizmus.

4, Nézd, akkor ebben nem érünk egyet, mert elvben valóban nem a szexualitásról szól, de kár képmutatónak lenni, semmi gond nincs ezzel, csak van aki bevállalja, van aki nem, na nekünk akkor betelt a pohár, amikor az ürgét nem tudtuk úgymond lerázni magunkról, de mástól is hallottunk hasonló jelenségeket, akik járnak azóta is naturista helyekre, csak már nem tizenévesek.

5, Én fiatal létemre korántsem egyszerűsíteném le ennyire a problémát, hogy az egészséges példakép manapság az anorexia, azért ez ennél összetettebb, de ez megint olyan kérdés, hogy ami ösztönösen vonz valakit, azzal kapcsolatosan megint lehet képmutatóan és lehet egyenesen is megnyilvánulni. Azért ha megkérdezel egy lányt, akkor hidd el, bármilyen furcsa, nagyon is izgatónak tartja a legtöbb a kockás hasat, és megint valljuk meg, hogy ne lenne már az? Én meg itt érzek egy kis félreértelmezést.

6, A legutolsó bekezdésre, hogy a sezxualitás és szabadosság .. nos, ez mindenkinek a magánügye, olyan amilyen, de speciel nincs semmi bajom a szabadossággal, nem értem miért kellene elfojtani olyat ami az emberből ösztönösen kikívánkozik, főleg ha egyszer semmi közöm hozzá.

7, Nem értek egyet azzal, hogy ha nem kockás a hasa, akkor már strandra se megy meg sportolni se megy, na meg ez kicsit ellenmondásos is, hiszen ha már sportolni jár, akkor ott feltételezhető egy jobb alkat. Vagy rosszul látom?

8, Mindennek ellenére, újra elmondom, hogy mi pl. nyáron haverokkal (most ez alatt értsd lányokat is), nagyon is sokszor vagyunk olyan elhagyatottabb helyeken (bányató, folyópart), ahol a kutya nincs rajtunk kívül, és nyilván köztünk se mindenki kockáshasú, mégis valahogy nem merül fel probléma annak kapcsán, hogy egész nap ruha nélkül napozunk, fürdünk, "ökörködünk", sőt, jó poénnak tartja mindenki és szívesen jön. És milyen furcsa egy ellentét, erre lennék a legkíváncsibb tulképpen az egész kérdélsemet illetően (!!!), hogy mégis "nyilvános" naturista helyre egyikünk se menne be. Tehát láthatod, szó nincs szégyenlősségről, valami egész másról van szó, csak erre lennék kíváncsi már, hogy pontosan miről. Hiszen az eredményt ezek szerint ti magatok is látjátok, hogy elfogynak úgymond a fiatalok, na valódi okokat viszont nem igen látok.

Na mindegy, mi pedig úgymond "egyszeri emberek" vagyunk szerintem, és ezért nem is nagyon értem a logikáját annak amit beírtál. Ha jól veszem ki, akkor te "valódi" naturista vagy, na te tudhatod akkor, legalábbis lehet egy elképzelésed.

Bennem még egy érdekes dolog felmerült, azaz hogy ha naturizmus, akkor a szó jelentése is arra utal, hogy a természet szeretete stb, na ehhez képest hallok az utóbbi időben már naturista szaunákról, naturista fürdőkről, azaz mindössze számomra valahogy a két szó nem fér meg egymás mellett, hiszen ha egyszer valami mesterséges, akkor az hogyan lehet "natúr"?? Ismerd el, itt azért teljesen joggal merül fel bennem, hogy vajon miről is van szó akkor?

Ja és én kis helyen lakom, szerencsére elég természetes környezetben, vízközelben, de volt nem egyszer olyan eset, hogy amikor X és Y megtudta, hogy mi járkálunk páran "ökörködni" a vízpartra ruha nélkül, akkor még ismeretlenül is megkérdezte, hogy eljöhet-e egyszer velünk, mert tök jó lehet.

És akkor itt megint visszatérnék ahhoz, hogy nem az ifjúsággal van a gond, meg nem is a kockahassal.

(meg hadd jegyezzem meg, egy csomó számomra érthetetlen összefüggést is írtál, azaz pl. hogy gazdag meg legmárkásabb cuccok, hát nem azért, de ha kimegyünk a partra, ott aztán olyan mindegy, hogy az az egy rövidgatya mégis milyen, amikor a parton meg úgyis levesszük .... tényleg rejtély ez nekem, én magam nem az alapján válogatok haverokat, hogy ki mennyire gadag, sőt biztos furcsa, de egyáltalán nem érdekel, más tulajdonságokat előbbre tartok)

Őszintén sajnálom, hogy nem írnak többen ide, csak ezek után valahogy számomra kezdi hitelét veszteni az a cikk is, hiszen ha itt ekkora közöny van a téma iránt, akkor vajon egy netre feltett kérdőívet erről meg 10 ezren kitöltöttek?? Hát ..... most már nehezen hiszem ......

2009. márc. 5. 11:40
 5/11 A kérdező kommentje:
És az is igaz, hogy az úgynevezet nagy nyugaton meg telejsen más az emberek metalitása, és ott valóban majdnem természetesnek számít. Hát ezek szerint kultúra és kultúra között is van különbség, nem is kevés.
2009. márc. 5. 11:42
 6/11 anonim ***** válasza:

Igen közöny, én személy szerint a közöny miatt nem megyek ilyesmi helyekre. Én is voltam párszor tizenpárévesen, most meg nem megyek, nem azért mert szégyenlős vagyok, nem azért mert rossz tapasztalatom volt mint neked, egyszerűen nem érdekel a téma. A bányatónál ugyanúgy le lehet tolni a gatyát mint x kilóméterre borsos utazási költségért, tagsági díjakért, belépőkért. Talán a fent emlegetett szabadosság miatt is, de régen rádhívták volna a rendőrt ha nem a naturistatelepen hanem tetszőleges vízparton meztelenkedsz, manapság meg ez már nem számít.

Azért a legutolsó kis rövid kivételével eddig egyetlen hsz-odból sem hagytad ki hogy ti is 'ökörködtök' így. Magyarán naturisták vagytok, csak a franc fog leutazni ezért a bivalybasznádi telepre. Neked ráadásul egy rossz élményed is volt egy ilyen helyen. Ebből persze nem kéne általánosítani, de a lényeg akkor is az hogy a meztelenkedés nem tűnt el, csak átalakult 'ökörködéssé a haverokkal' te magad vagy rá az (egyik) élő példa. Azok az 50 fölöttiek meg nyilván 20 éve kezdték 30 fölöttiekként, ők az előző generáció, na és?

Ja amúgy nem hiszem hogy az a bajuk hogy nincs kit bámulni, hanem hogy utánpótlás nélkül csődbe megy és bezár az összes ilyen hely lassan. Ez az ő bajuk, az enyém meg hogy tavaly nyáron a klimnói öbölben két öreglány szó szerint fotózni kezdett amikor egy szál ádámkosztümben ugráltunk a vízbe, na ilyen meg egy rendes naturista telepen nem fordulna elő gondolom. Ez van.

2009. márc. 6. 05:05
 7/11 A kérdező kommentje:

Hű, hát nagyon érdekesen látsz pár dolgot, de szóval helyesbítenem kell, mert sztemfélre értettél eléggé.

1, Ha itt lenne 5 km-re mellettünk,akkor se mennénk ilyen helyekre, tehát nem a pénz, utazás, belépő stb az akadály.

2, Igen, vállalom továbbra is, "ökörködünk", igen, és mi vanebben olyan rossz?

3, Ne viccelj már, akkor ránk hívhatnák azegész megyei kommandót, hát van hogy a Duna-part egy rgséz hosszú szakaszát "bitoroljuk" ruha nélkül, sőt mivel csak erdő meg rét van mellett a főútig, hát itt km-eken keresztül elsétálgathatsz úgy, hogy senkivel se találkozol, csak magunk vagyunk. Most ez miért baj?

4, Hát tudod, nem általánosítási szándék van bennem, csak ezt többen ismegerősítették, akik viszont manapság is járnak naturista helyekre, szóval mindem előítélet nélkül ezek szerint a jelenség ma is tapasztalható, nem én vagyok paranoid.

5, Nézd oké, felőlem ...., de tudod nekem furcs anagyon az az erőlködés, hogy szó szerint már azt se tudják mivel csábítsák a fiatalokat, és ez nekem (meg nem csak nekem) több mint gyanús. Hidd el, a mai tizenévesek jó része se szégyenlős, de esze ágában nincs ilyen helyre menni.

6, Na aztán végül említesz egy olyat, amitől hát én hirtelen így nem is tudom mit gondoljak. Kiaakdtál azon, hogy fotózni kezdtek .... hm ..... Hát nézd, nyaranta tudod mi mennyit fotózkodunk úgy ahogy mondod egy szál semmiben? Na akkor most ki a szégyenlős? A fiatalság vagy a "naturisták"? Tudja fene, nekem valahogy nem áll össze a kép, hogy valaki hirdeti mennyire természetes dolgo a meztelenség, de aztán az első fényképezőgép láttán megijed. Érdekes se bennem se közülünk senkiben nem merült fel gond, hogy fotózgattuk egymást. Hát azért ez elgondolkodtató, miért akarják ránk, fiatalokra fogni mindenképpen azt, hogy szégyenlősek vagyunk ?? Mikor látod hogy nem igaz !!

Tudja fene, és "rendes" naturista telepen (bár ez aq szó már annyi féleképpen értelmezhető, hogy nem is tudom mit nevezzek abnnak) se izgatna különösebben, ha valaki akár meg is kér, hogy lefotózhasson, e viccelj, voltunk külföldi natur starndon, ott a különböző naturista pl. teniszversenyt, stb ... többen is videozták, fotózgatták, és a jó istennek nem jutott eszébe, hogy ezzel valami gond lenne. És ez saját tapasztalat! Mi 4-en haverokkal + bnőmmel kint voltunk, és azt képzeld el, volt aki kifejezetten megkért minket, hadd csináljon rólunk így négyünkről egy képet, háttérben a tengerrel. Aztán egy pillanatig elgondolkodtunk, de mondtuk, oké ... végül is miért ne? És mi is fotózgattunk nagyon sokat, ez ezek szerint egy újabb magyar specialitás, hogy akkor a naturisták sokkal szégyenlősebbek mint a nem naturisták ?

Na jó, összetett ez az egész, de azt hiszem valamennyire sikerült megválaszolni mindent, és továbbra is sajnálom, hogy nem özönlenek ide 10-esével a vélemények :-(

2009. márc. 6. 12:06
 8/11 A kérdező kommentje:

Miért van az, hogy felvetek pár olyan dolgot ami nagyon is fontos, mert többen is gondolkodunk ezeken, és ilyenkor meg eltűnik aki válaszol ....

Istenem, ezt úgy bírom, a naturisták kiabálják mindig, hog yők meg a tolerancia és a hű de nyitottság és stb, aztán elég csak pár kérdés, és máris bele ütközünk abba, hogy hopáá, ja ha komolyabb kérdés, akkor azonnal tabu. Eyyy de utálom ezt ... most ezekre miért nem lehet válaszolni nyíltan? Hiszen tényeket írtam.

2009. márc. 14. 09:26
 9/11 A kérdező kommentje:
Hát jó, most már lemondok róla, de nagyon sajnálom, hogy nem kaptam érdemi választ :-(
2009. márc. 18. 10:35
 10/11 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Rengeteg érdekes kérdést dob fel mind a kérdező mind a válaszadó. 30 F vagyok a párommal 8 éve járunk naturista helyekre. Ha gondolod és van pár kérdésed egyenként tedd fel, megpróbálok válaszoni, úgy, hogy ne érezd, hogy esetleg valami kimaradt!

Üdv:

T

2010. márc. 30. 16:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!