Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mitől lesz valaki magyar?

Mitől lesz valaki magyar?

Figyelt kérdés

Egy itt kirobbant vitám miatt fogalmazódott meg bennem a kérdés...

Elég ha csak az útlevelemben benne van? Vagy mert ez a hazám? Vagy kell hazafias érzésnek lenni?

És a határon túli \'magyarok\'? Akik elvileg ugye más ország állampolgárai... ők mitől érzik magukat magyarnak?

Nem szeretnék vitát robbantani, csak érdekelne a véleményetek.

2009. márc. 4. 10:07
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
96%

nekem az a véleményem, hogy az magyar, aki azt mondja, hogy magyar vagyok.

Az én felmenőim között háromnegyed Európa megtalálható, mégis magyarnak érzem magam.

Ez nem függ útlevéltől (ismerek olyan amerikait, aki sok éve itt él és magyarnak vallja magát, bár állampolgársága nincs) és ismerek olyat aki magyar állampolgár, de elment külföldre és vissza se akar jönni még látogatóba se. Őt nem tartom magyarnak, az amerikait igen.

2009. márc. 4. 10:13
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

első

Kiegészítés

Határon túl élőkre ez ugyanúgy vonatkozik, akárhol él, akármilyen állampolgár, ha magyarnak vallja magát, akkor az én szememben magyar.

Tehát ez szerintem hovatartozás érzés kérdése és nem a papiroké.

2009. márc. 4. 10:20
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez így van ahogy elöttem mondták. Ez hova tartozás érzése.

(persze hivatalosan az magyar akinek magyar állampolgársága van)

De én mindig is magyar vagyok, pedig évek óta külföldön dolgozom, német a férjem. De nem akarom felvenni a német állampolgárságot, pedig jövöre már megtehetném. A gyerekünk beszél magyarul pedig itt született. Neki nehezebb lesz megmondania hogy ö magyar vagy német. Talán majd azt mondja amit a szülei hogy félig magyar.

2009. márc. 4. 10:34
 4/19 anonim ***** válasza:
56%

"Az egészséges nemzetiségnek ... egy főkísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él, bármi sínylődve is sokszor ... , de ha az egyszer elnémul, akkor csak gyászfűzt terem a hon, mely a voltakért szomorúan eregeti földre ... lombjait."

(Széchenyi István: Hitel)

"Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe."

(Tolnai Vilmos: Halhatatlan magyar nyelv)

"A különböző nyelvek melegéből keltek ki a különböző népek, melyeket az atyafiság és az együttes érdek alapján a közös szó szervezett nemzetekké. Velünk is ez történt.

A magyarságot is az atyafiság és az együttes érdek alapján a sors verte egybe; hazát a bátorsággal irányzott életösztön szerzett neki, de nemzetté a magyar szó teremtette. Mint jelképes erő és hatalom, a magyar szó nekünk a legnagyobb ereklye. Kegyelet, hűség és becsület illeti őt."

(Tamási Áron)

"Csak anyanyelvemen lehetek igazán én. Ennek mélységes mélyéből buzognak föl az öntudatlan sikolyok, a versek. Itt megfeledkezem arról, hogy beszélek, írok.

(Kosztolányi Dezső: Erős várunk a nyelv)

"Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként."

(Kosztolányi Dezső: Ábécé a nyelvről és lélekről).

"Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít s választ el egy más múltú és más jelenű néptől.

Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyeinek kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni."

(Illyés Gyula: Ki a magyar?)

2009. márc. 4. 10:52
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

10:34 "persze hivatalosan az magyar akinek magyar állampolgársága van"

Ez nem így van: a szlovákiai, és romániai magyarok hivatalosan is magyarok, pedig nem magyar állampolgárok. A magyarországi magyar állampolgár örmények, románok, kínaiak hivatalosan is örmények, románok, kínaiak, és nem magyarok, ha nem magyarnak vallják magukat.

A kérdés jó, egy ismerősöm neje Norvég apától, Magyar anyától amerikai állampolgár, és Luxemburgban él. kíváncsi vagyok ő minek tartja magát.

2009. márc. 4. 11:19
 6/19 anonim ***** válasza:
74%

11.19 Igazad van, de két különböző "hivatalos" dologról van szó.

Az egyik az állampolgárság, ami a születési helytől, későbbi átköltözésektől függ.

A másik, hogy milyen nemzetiséghez tartozónak érzem magam. (pl. népszámlálásnál) Ez is hivatalos.

De itt szerintem a "magyar nemzethez tartozásról" van szó, és ez független állampolgárságtól és nemzetIségi hovatartozástól. Lehet valaki magyar, a magyar nemzethez, de az örmény, sváb, cigány... nemzetiséghez tartozó.

2009. márc. 4. 11:25
 7/19 anonim ***** válasza:
Szerintem egyebek mellett például attól is, hogy bárhol is élsz a nagyvilágban; „magyarul álmodsz és magyarul sírsz”
2009. márc. 4. 12:03
 8/19 anonim ***** válasza:

Én romániai magyar vagyok,öt évig magyarországi magyar felesége voltam.Öt év alatt többször le románcsajoztak

olyan magyarok akik még a magyar helyesírással is hadilábon álltak,a többiről ne is beszéljek...Úgyhogy én büszkén vagyok romániai magyar és nem élnék Magyarországon semmi pénzért.

2009. márc. 4. 14:23
 9/19 anonim ***** válasza:
Attól magyar valaki, hogy annak tartja magát. Kicsit elavult felfogás az, hogy valakinek a nemzetiségét mások dönthetik el, nem ő maga.
2009. márc. 5. 09:25
 10/19 anonim ***** válasza:
Attól magyar valaki, hogy a magyar nyelvet használja és tisztában van a magyar kultúra alapjaival. Más nem számít.
2009. márc. 5. 18:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!