Rohanó világban élünk?
Ti is tapasztaljátok a mindennapokban hogy mennyire rohan az idő?
Én 21 vagyok, fősuliba járok, de annyira hamar elmennek a napok és alig marad időm mindenre. Elhatároztam hogy járok majd futni is, hiszen itt a jó idő, és az utóbbi 2 hétbe 2x tudtam csak menni. És egy csomó más dolgot halogat, hogy ha majd lesz rá időm akkor megcsinálom...
Nektek hogy néz ki egy napotok? Ti is siettek hétköznap? Van időtök vásárolni vagy takarítani, főzni stb?
Eldöntöd, mi a fontos neked, és arra van időd. Csak a te döntéseden múlik. Érdekes módon, sokan le tudták írni a lényeget, majd levonták hibás logikával a "nincs időm" következtetést.
Pl. "Választanom kell, vagy a barátaim vagy a tanulás, mivel hetente 2-3szor zh-kat írunk, de van, hogy minden nap"
Pontosan ez a lényeg. Választhatsz, és viseld a választásod következményeit. Bár lehet mindkettőt is választani, csak akkor meg esetleg másra lesz kevesebb idő, de a TE DÖNTÉSED. Másnak is éppúgy 24 órája van.
Másik példa: "...Megtehetném, de akkor csak kettes zhkat írnék (jobb esetben is) ösztöndíj nélkül pedig nem tudnék az egyetemen maradni. Szóval hidd el, tényleg van olyan, hogy egyszerűen nincs idő szinte semmire."
Pedig te magad írtad, hogy megtehetnéd, még az árát is leírtad, de ez is a te döntésed. Nem más akarja elvégezni az egyetemet. Neked fontosabb, mint a könyvek elolvasása, vagy a barátnő sűrűbb meglátogatása. Nem mondom, hogy rosszul döntesz, de te vagy a felelős érte.
Én is megértem a kérdezőt, csak nem értek egyet vele, hogy nincs ideje semmire. Valamit csak csinál a nap 24 órájában. Erre van ideje, mert fontosabbnak tartja mindannál, amire már nem jut.
Nem szeretnék arra a sorsra jutni, hogy a következő hozzászólásom miatt én is minősítő, becsmérlő, leidiótázó válaszokat kapjak, de nekem sajátos állásfoglalásom van erről a kérdésről:
Az embernek van ráhatása a saját életére, a rohanás, pörgés, netán a lassacskább életvitel kialakításának lehetősége kinek-kinek hogy jobb, javarészt a kezünkben a döntés. Érdekes példa, talán nem illik ide, de van köze hozzá: egy kolléganőm egyszer mondta, hogy manapság minden úgy fel van fokozva. Onnan indult a beszélgetés, hogy miért elavult egy kéthónapos telefon vagy egy egy-két éves autó. Szóval minden fel van fokozva, ő látja ezt a médiában is. Aztán én erre annyit reagáltam, hogy én TUDATOSAN nem nézek olyan médiát, ami ilyen. Tehát ide visszatérve, a TUDATOSSÁGON van a hangsúly. Tehát ne a társadalom elvárásainak, ne a "ma már"-világnak éljünk, hanem magunknak. A pörgős, dinamikus életvitel csak addig hasznos, amíg nem jár a szervezetünket romboló stresszhatásokkal. A túlzott stressz veszélyes és destruktív. Tudom, hogy sok tényező van az életben, amire nincs ráhatás, amit MUSZÁJ, de a lényeg az, hogy törekednünk kell arra, hogy ne áldozatai, elszenvedői legyünk a körülményeinknek, hanem alkotói. Még annak árán is, ha a "fősodor" rabszolgái megszólnak érte.
15:01 Szeretnék gratulálni a gyors személyiségfejlődésedhez. Tegnap még idiótának neveztél valakit. Nekem már csak arra írtad, hülyeség, amit írtam. (Ha véletlenül a két személy a stílus és az azonos % ellenére nem egyezik, akkor elnézést).
Abban viszont óriási tévedésben vagy, hogy a korábbi hozzászólásomnak nincs köze a témához. Legfeljebb neked nem áll össze, de amiatt magadra vess. A tegnap 22:42-ben írt "semmire nincs időm" és a ma 15:01-es "nincs időnk mindenre amit szeretnénk" között van egy elég erős tartalmi eltérés. Ráadásul egyiknek sincs túl sok értelme. Előbbi egy sztenderd hiszti, és ebben a formában nyilvánvalóan nem igaz. Utóbbi meg olyan nyilvánvaló igazság, amiért nem éri meg egy billentyűt sem leütni. Az igazi kérdés, amikor az időhiányról beszélünk mindig úgy néz ki, hogy:
"Mire van időm?"
"Jut időm a számomra fontos dolgokra?"
"Mik a prioritásaim, amikor az időmet beosztom?"
"Hogy tudnám megoldani, hogy minél több fontos dologra legyen időm?"
Arról, hogy mi volt a kérdés. Szerinted: "a kérdés ez volt, hogy van-a mindenre időnk". Én ilyet nem találok. Ha szigorúan vesszük, a kérdések ezek voltak:
"Rohanó világban élünk?"
Bizonyos értelemben igen, attól függ mihez képest, és az egyes emberek számára nem egyformán.
"Ti is tapasztaljátok a mindennapokban hogy mennyire rohan az idő?"
Igen, szerencsére nem tartozom azok közé, akikkel nem történik semmi az életben.
"Nektek hogy néz ki egy napotok?"
Ennek a megválaszolásától eltekintek.
"Ti is siettek hétköznap?"
Előfordul, bár nálam nem azon múlik, hogy sietek-e, hogy a hét melyik napján vagyunk.
"Van időtök vásárolni vagy takarítani, főzni stb?"
A szükségleteimhez mérten megoldom, hogy legyen.
Ezekre a kérdésekre igazából egyetlen válasz sem érkezett, mert nem is lehet jó választ adni. Most megpróbáltam, de elég semmitmondóra sikerültek. Igazából témafelvetés volt a kérdező részéről álkérdésekkel. Te a témába azt láttál bele, amihez isten tudja miért ragaszkodsz, én meg mást. A témában úgyis az a fő probléma, hogy emberek arra panaszkodnak, hogy kevés az idejük, holott egyszerűen jobban kéne gazdálkodniuk vele. Akik jól tudnak az idejükkel bánni, érdekes módon sosem panaszkodnak erre, pedig ők mégjobban kihasználnák a duplaennyi időt. Oltásnak vetted az írásom, pedig ilyen szándékom nem volt, a kérdésről írtam le a véleményem. Te meg sértegettél embereket, aligha jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!