Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi az oka annak, hogy az...

Mi az oka annak, hogy az angolszász országokban ilyen magas az életszínvonal?

Figyelt kérdés
Illetve annak, hogy gyakorlatilag minden onnan jön. Igaz, főleg az USÁ-ból, de a britek is rengeteg filmet csinálnak, ami ide is "elér".Német filmeket miért adnak sokkal kevesebbszer a tévében, illetve őket miért nem majmoljuk annyira? Ezt általánosságban mondtam, "csak te majmolod" válaszokat kerülni szeretném.(Én pont nem majmolom őket)
2011. márc. 24. 17:36
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Amugy a tobbivel egyet ertek...foldrajzi elhelyezkedesuk is hozzajarult, hogy sokkal jobban allnak. Igaz Angliarol nem tudok nyilatkozni, de az USA szerintem attol is "nagy", mert az emberek olyan kemenyen dolgoznak, bennuk van a work ethic (foleg idosebb generaciokban), mas az eletszemleletuk, sokkal optimistabbak es ugy vannak vele, hogy a munkajuk meghozza gyumolcset es ha ebben hiszel, akkor sokkal jobbat tudsz alkotni. Sokan azt mondjak, hogy csak azert tart itt az USA, mert sok ember el itt. Akkor az indiaiak, kinaiak, oroszok hol tarthatnanak? Sokkal osszetettebb ez a lelekszamnal, de a nep mentalitasa is befolyasolja szerintem.
2011. márc. 28. 02:52
 12/13 anonim ***** válasza:

"Ezt a modernebb korra ertettem, nem az Arpad-haz korara, bar jo sokaig visszamehetunk a tortenelemben, ahol K-Europa felperiferia volt."

Akkor bocsánatot kérek. De (és ezt teles mértékben javító szándékkal mondom) ezt azért egyértelművé kéne tenned.

Pl. az elmúlt ötszáz évben Magyarország mindig perifériás-félperifériás ország volt.

Így lényegében egyet is értenék vele.

"Valoban, elhet valaki Monte Carloban sokkal jobban, igazi joletben, ami az USA-ban nem lenne meg neki, de ettol meg nem ot fogjak koppintani"

Nem azért, de az ki a francot érdekel?

Persze, csiklandozza az ember büszkeségét, ha mindenki őt akarja utánozni, de alapvetően nem az lenne a lényeg, hogy te jól élj?

"Igy kapcsolodik ossze a filmgyartas/media "birtoklasa", a katonai-gazdasagi hatalom es az, hogy a vilag az USA-t majmolja."

Így már érthető, bár én a kapcsolattal nem értek egyet 100%-ig, de tény, hogy létezik.

Viszont ahhoz, hogy őket majmoljuk, kell hogy legyen ott egy alapjólét, ami vonzóvá teszi őket. Azt pedig ezzel nem magyarázod meg, hogy mitől van jólét, csak hogy a már meglévő jólét miért lett nagyobb.

"A kerdezo kerdezte a majmolas okat."

Ja, bocsi. Akkor azon átfutottam. Akkor vedd úgy, hogy nem is szóltam!

"az USA szerintem attol is "nagy", mert az emberek olyan kemenyen dolgoznak, bennuk van a work ethic (foleg idosebb generaciokban), mas az eletszemleletuk, sokkal optimistabbak es ugy vannak vele, hogy a munkajuk meghozza gyumolcset es ha ebben hiszel, akkor sokkal jobbat tudsz alkotni."

Korrekt.

Bár ez szerintem egy öngerjesztő dolog. Alapvetően egy jó élethelyzetből indultak. Felszabadulva a gyarmati függésből a kontinens három toronymagasan legerősebb hatalma lettek (a kanadai angol és francia gyarmatok mellett), nyugat felé pedig szabadon terjeszkedhettek. Kb. olyanok voltak, mint Midasz. Bármihez nyúltak, abból siker lett. Ezek után nem csoda, hogy optimisták. Az optimizmus pedig még több sikert hoz, ami mégtovább növeli az optimizmust, és így tovább.

"Sokan azt mondjak, hogy csak azert tart itt az USA, mert sok ember el itt. Akkor az indiaiak, kinaiak, oroszok hol tarthatnanak? Sokkal osszetettebb ez a lelekszamnal, de a nep mentalitasa is befolyasolja szerintem."

Tény. De más eltérések is vannak.

Az USA egy relatíve kis országból (a 13 alapító tagállam) a "lakatlan" területek meghódításával lett naggyá. India és Kína viszont több kisebb, nagy civilizációs múlttal rendelkező államocskából állt össze. Kb. úgy alakultak ki, mint Németország 1871-ben, vagy mintha most az EU fogná magát és föderációvá alakulna. Ez szintén egy járható út, de míg az USA útja azonnali sikert hoz, addig ez utóbbi komoly organizációt igényel, hogy létrejöjjön az egység.

Oroszország kb. ugyanazt az utat járta be, mint az USA. Az apró Moszkvai Fejedelemség olvasztotta be a többi orosz államot, majd meghódította a gyakorlatilag lakatlan Szibériát. Meg is lett az eredménye. Oroszország a XVIII-XIX. században nagyhatalom, a Szovjetunió 1945 és 1991 között szuperhatalom volt.

A különbségek oka a politikai-gazdasági rendszerükben volt, ami nem bírta a versenyt az USÁ-val szemben (hidegháború), illetve az eltérő természetföldrajzi adottságokban. Az USA területén Alaszka kivételével mindenhol könnyedén meg lehet élni. Lousianában és Floridában le kell hozzá csapolni a mocsarakat, Nevadában meg azért elég sok vizet kell importálni, de még így is sokkal könnyebben megoldható a mezőgazdaság, mint Észak-Szibériában, vagy a belső-ázsiai sivatagokban.

De mindezek ellenére, Indiában, Kínában és Oroszországban is nagy lehetőségek vannak, csak épp (különböző történelmi, politikai és gazdasági okokból) nem aknázzák ki.

Az viszont tény, hogy a nép mentalitása is kell. A pesszimista, önostorozó magyarok értelemszerűen sosem jutnak el oda, ahol ma az USA van, még akkor sem, ha a gazdasági, politikai, természetföldrajzi és demográfiai lehetőségeik meg is lennének. Addig legalábbis nem, amíg ezen a mentalitáson nem változtatnak.

De maga a mentalitás sem elég, ha a többi nincs meg.

Ahogy te is mondtad, nagyon összetett a dolog.

2011. márc. 28. 17:52
 13/13 anonim ***** válasza:

Azért, mert nekik van egy nagyon jó reklámuk.

Megnézel egy-két amcsi filmet, ahol azt látod, h megy a here-vere, rendelik a pizzát aztán rögtön azt gondolod, h nekik milyen jó.

Aztán, ha sikerül ezt elérned, akkor elkezded őket utánozni, mert azt láttad, h így kell.

Több évtizeddel ezelőtt megmondta egy nagyon okos magyar ember, h a média által lehet befolyásolni az embereket.

Ez által meg nagy hasznot húzni.

Ők ezt nem csak felismerték, alkalmazták is.

Ennyi.

2011. márc. 28. 21:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!