Szerinted bunkóak a budapestiek? Miért?
Én semmi különbséget nem tapasztaltam.
Ismerek olyat, aki szerint a pestiek affektálnak. (Hanghordozás.) Szerintem meg a nyelvjárás teszi, én sem régóta élek Pesten, mégsem tűnt fel ilyesmi - Fehérváron születtem.
Hibás a kiindulópont, az, hogy vannak "pestiek" és "vidékiek". Ugyanis a "vidékiek" (az ország 80%-a, ha mindenki vidéki, aki nem budapesti) egy nagyon heterogén társaság. Vannak olyan falvak, városok, ahol közvetlenek, segítőkészek az emberek, és vannak olyanok, ahol zárkózottak és bunkók, akár még inkább, mint Budapesten.
Budapest nagyváros, az emberek állandóan rengeteg idegennel vannak körülvéve, idegenekkel összezárva utaznak a buszon, a metrón, a liftekben, ezért megtanulják, hogy semmihez sincs "közük", félrenéznek, blazírtak, szenvtelenek. Minden nagyváros ilyen.
Kisebb településeken nem akkora a tömeg, az emberek jobban ismerik egymást, legalább látásból. Ilyen körülmények között az ember kevésbé jár fapofával, segítőkészebb (Budapesten az ember első reakciója arra, ha valaki elesik vagy egyéb okból segítségre szorul, az az, hogy ez megint valami trükk).
Ugyanakkor vidéken óriási kulturális különbségek vannak, a nyugat-dunántúliak teljesen máshogy viselkednek, mint mondjuk a békésiek. De akár egymás mellett lévő falvakban is más lehet a stílus, ha más a település története (mikor telepítették be, milyen vallású, milyen etnikumú volt 100-200 éve).
Az Alföldön felváltva láthatsz sivár, dísztelen porfészkeket tele ingerült emberekkel, meg virágos, rendben tartott, kidíszített településeket kedves emberekkel.
Egyébként olyan sincs, hogy Budapest, mert pl. Óbuda eléggé más, mint Csepel, ahogy Újpest sem azonos Újbudával...
Pesti vagyok és visszautasítom!
Úgyanúgy,mint bármilyen népcsoport között van sokféle ember... stb
Nem lehet általánosítani-aki mégis ezt teszi -az őt magát jellemzi!
Hallani,hogy minden bankár zsidó és minden cigány lop-elég szomorú, ha valaki ennyire beszűkülten tud csak gondolkodni!
Magyarokról a világban olyan véleménnyel vannak,hogy trágárok,alkoholisták,tolvajok, könnyen kaphatóak a sexre (nők), stb-ez ellen is tiltakozom pl, mint a te beírásodra is!
Szerintem nem lehet ennyire általánosítani, hogy ilyenek az emberek Budapesten, olyanok pedig vidéken. Ez butaság, mindenhol élnek kedves, közvetlen emberek és azt sem lehet általánosítani, hogy felsőbbrendiségi érzésünk van(bár én egy külvárosi kerületben lakom:)
De az tény, hogy akárhányszor járok vidéken nagyon tetszik-bár tudom van hátránya is-hogy mindenki ismer mindenkit és annyira közvetlen az egész hangulat. Itt Pesten sokszor már a rossz szándékot feltételezünk akár egy ártatlan mosoly mögött is. De azért nekem pozitív tapasztalataim vannak:)
L/19
Én meg a pesti dolgot utálom. Budai vagyok. És ha valaki őszinte, akkor azért az sokszor nem kedves. Pl.: Rosszul áll Önnek ez a ruha, mert kövér. stb.
Én meg a vidékről Budapestre költözött egyetemistákon akadok ki, mert úgy érzem ők pökhendiek sokszor.... persze értem én, sokszor a kisvárosban ők voltak a zsenik, aztán hipp-hopp, rájöttek, hogy az egyetemen nem ők a janik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!