Miért van kevesebb balkezes, mint jobbkezese? Sokan miért nem kedvelik a balkezeseket?
Az első kérdésedre nem tudom a választ, bár szerintem a jobbkezességnek megvan az oka. Pl. a bal csuklón vannak fontosabb erek, és mivel nem azt használjuk gyakrabban, így kevesebb veszélynek vannak kitéve.
A második kérdésed viszont szerintem alaptalan, én még sose találkoztam olyannal, aki kimondottan nem szeretné a balkezeseket. Van egy csoporttársam, aki tök jó barátnőm, és balkezes. Általában egymás mellett ülünk órán, és abból néha adódik kellemetlenség, ha a jobb oldalamon ül, mert akkor löködjük egymás könyökét, de most ezért nem hiszem, hogy lenne okom, hogy ne kedveljem. Inkább helyet cserélünk :)
A legtöbb embernek a bal agyfélteke a domináns, ezért jobbkezes. Vannak azonban néhányan, akiknek a jobb agyfélteke dominál, ők lesznek balkezesek. Hogy ez miért van, nem tudom.
Az viszont egészen egyszerűen NEM IGAZ, hogy sokan nem szeretik a balkezeseket. Régen valóban szokás volt, hogy a balkezes gyereket átszoktatták a jobb keze használatára, de ez nem azt jelentette, hogy magát a gyereket nem szerették, csak azt hitték, így jobb lesz neki! Ma már tudjuk, hogy ezzel nagy kárt okoztak, de nem ártó szándékkal tették. Viszont ilyesmi tudtommal már évtizedek óta nem szokás, talán a mai 50-es, 60-as korosztály az utolsó, akikkel ez még előfordult.
Jómagam is balkezes vagyok, a nővérem '72-es születésű, ő szintén. Akkor, amikor született, szüleim a nagyszüleimmel éltek, és anyám észrevette, hogy mindig átveszi bal kezébe a kanalat, bal kézzel firkálgat, stb. Papám teljesen kikelt magából, hogy balkezes lesz a szegény gyerek, de csak azért, mert anyám mondja neki :) Akkortájt törölték ezt el. Két fia van a nővéremnek, az egyik bal kezes. Másik nővérem jobbkezes, neki 3 lánya van, az egyik szintén balkezes, illetve a férje is az. Bátyámnak még nincs családja, ő jobbkezes, párom szintén.
Elég sok balkezest ismerek, bár tény, hogy az ismerőseim 75-80%-a jobbkezes.
Viszont az nem igaz, hogy az 50-es korosztály az utolsó, amit átszoktattak. Tanító vagyok, és sok olyan gyerekkel találkoztam, akinél észrevettem bizonyos problémákat. Kiderült, hogy balkezesek, de át lettek szoktatva, mert az anyuka úgy gondolta... egyik nővérem legjobb barátnője is átszoktatta a fiát, mondta is neki a testvérem, hogy nem normális, ne csinálja már, már az ő idejükben sem volt szokás... ismerek egy ügyvédnőt, aki szintén átszoktatta. Beszéltem vele, hogy miért, azt mondja nem tudja, pedg tudja, hogy rossz... tanult, okos ügyvéd, szégyelli magát, de átszoktatta a gyerekét jobbkézre. Manapság is van ilyen, de nem reklámozzák általában, és az is igaz, hogy nem olyan széles körben, mnit régen.
Egyébként pedig előnye is van a balkezességnek, a jobb agyfélteke felelős a kreatív gondolkodásért, az érzékenyéségért, az empátiáért, a művészetekért, ezért a balkezesek ismeretségi körömben sokkal fogékonyabbak, ügyesebbek, legyen szó barkácsolásról, tanulásról, vagy bármilyen művészeti ágról. Gyerekeknél is észrevettem ezt.
a genetika ezt hozta nekik hogy nem jobb kézzel írnak hanem ballal, kb mint az albínók, vagy a melegek is a genetika miatt azok
a másik meg hogy nem utálják őket csak régen az emberek ezt nem tudták hogy ezen nem szabad változtatni és akkor volt nagy ügy hogy uh hát át kell szoktatni
egy bal kezes teljesen máshogy gondolkodik mint egy jobb kezes
(legalábbis ha jól tudom :P)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!