Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit javasoltok, ha ilyen az...

Mit javasoltok, ha ilyen az osztálytársam? (Elég hosszú)

Figyelt kérdés
9.es lány vagyok. van egy osztálytársam, egy elég túlsúlyos (roma) lány, aki depressziós és személyiségzavaros. Vagdossa az ereit, hangoztatja, hogy meg akar halni, büszkélkedik azzal, hogy begyógyszerezte magát és ivott rá bort, ilyesmik. Téli szünet előtt is úgy jött utolsó nap iskolába, hogy a bal kézfején a hüvejk és a mutató ujja közti részen megszurkálta magát tűvel és bedugott a bőre alá egy kis fém darabot, amitől teljesen begyulladt és most is hiányzik az iskolából, mert a héten szedik ki a fém darabkát a kezéből, de ő ezzel is csak dicsekedett. Voltunk 2 napos osztálykiránduláson, ahol én és egy másik lány kinéztünk magunknak egy francia ágyat, hogy mi majd ott alszunk és a furcsa csaj is velünk akart aludni, de megmondtuk neki, hogy nem férünk el (mert ugye nagyon túlsúlyos,de ezt nem mondtuk) erre kiment cigizni meg sírni az udvarra és látszott rajta, hogy majd szét robban és azt mondta, hogy szétveri a csajt, aki velem akar aludni. Hozzá teszem, hogy én nem közösítem ki ezt a lányt annyira, mint a többiek, ezért a barátnőjének tart. Szóval ekkor a lányok annyira megijedtek, hogy sírva fakadtak páran és szóltunk az osztályfőnökünknek, aki egy tőlünk elég messze lévő házban volt a maradék 10-15 diákkal, akik nem velünk lányokkal aludtak. Ő csak annyit mondott, hogy akkor a lány aludjon ott abban a házban, ahol ő alszik. Éjfél körül mi lányok olyan 10en + 2 fiú visszamentünk a másik házba és jött velünk ez a csaj is...mi ott eléggé berúgtunk ő pedig kidobta az antidepresszáns meg egyéb gyógyszereit a kerítésen mondván, hogy ő 2 napja úgysem szedi a gyógyszereit, mert aznap inni akar velünk. Megmondtuk neki, hogy max 2 feles pohárral igyon valamiből, mert nem akarunk balhét. Végül nem is lett semmi, de szegény lányok tényleg megijedtek tőle és szerintem is nagyon furcsa. A legdurvább, hogy az anyja veszi neki dobozra a cigit és szinte minden rossz jegyet elnéz neki, és most kapaszkodjatok egyszer összeveszett az anyjával amikor valahova gyalog mentek és visszafordult és valami üvegszilánkokkal felvágdosta magát a lábán meg a karján. kérdeztem, hogy az anyja erre mit szólt?? aztmondja mit tudott volna szólni, semmit. pszichológushoz jár, de szerintem nem használ neki semmit. nem valamilyen kisegítő iskolába vagy iylesmibe kéne neki járni? mert szerintem elég durva amiket csinál és a milyenk nem éppen egy legalja gimnázium, ahova ilyen gyerekek járnak. nem mintha lenézném, de kicsit ijesztő..
2011. jan. 7. 04:00
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Hú bazz... az komoly! Az ilyet miért nem altatják el? Az, hogy volt öngyilkossági kísérlete az is az, hogy nem normális. Ha én meg akarok halni meghalok, az ilyenek csak azért csináljk, hogy felhívják magukra a figyelmet, azért vagdossa magát, azért csinál minden debil dolgot. Hát én csak annyit tok mondani, hogy kitartást hozzá. Nem kisegítőiskolába, hanem elmegyógyintézetbe kéne zárni...
2011. jan. 7. 04:36
 2/12 A kérdező kommentje:
szerintem is csak feltűnősködni akar ezekkel a dolgaival, de erre nem lehet nem oda figyelni amikor ilyeneket mesél tényleg elszörnyedünk rajta, hogy lehet valaki ilyen és amikor megkérdezzük, miért csinálta akkor vagy az a válasza hogy nemtudom vagy hogy eszébe jutott egy 13 éves gyerek akivel egyszer smárolt a kórházban amikor pszichiátrián volt és azt hiszi, hogy az egy nagy szerelem volt. úgyhogy nagyon hihetetlen..
2011. jan. 7. 04:54
 3/12 anonim ***** válasza:
Én biztos, hogy nem barátkoznék vele, pedig az kéne neki, hogy be kerüljön egy normális társaságba, mert az, hogy dagadt, cigány meg még debil is az úgy gondolom egy kicsit sok neki... Szal vagy nem lesz hosszú élete, mert egyszer erőt vesz magán és tényleg megölni magát, nem csak játsza magát vagy börtönbe fog élni. Nekem is voltak kilencedikbe ilyen oszttársaim, vagyis hasonló, de ezek 1-2 év alatt kibuknak, mire érettségire mész már csak az osztály normális tagjai lesznek.
2011. jan. 7. 05:16
 4/12 A kérdező kommentje:
szerintem már ebben az évben meg dog bukni mert rengeteget hiányzik és a jegyei sem túl fényesek
2011. jan. 7. 05:18
 5/12 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint is csak fel akarja hívni magára a figyelmet. Lehet, hogy ő így kér segítséget. Akarja is, hogy segítsenek, meg nem is. Kimondani nem fogja, ezért tudatosan vagy tudat alatt így viselkedik, hogy foglalkozzanak vele.

Megkockáztatom, hogy sok dolgot csak kitalált. Mármint a sztorik, amiket mesél. Lehet, hogy kicsit eltúlozza, az ilyenekre jellemző az effajta megnyilvánulás.

Nem gondolom, hogy kisegítőben a helye. Nyilván nem köztetek kellene lennie, de az ilyesmire nem sok megoldás van - tapasztalataim szerint. A kisegítőbe valószínűleg túl értelmes. Mert gondolom nem csökkent értelmi képességű, csak problémás.

Pszichológus, vagy valami terápiás kezelés kellene neki. HIrtelen nem jut eszembe mi a neve annak, ahol az ilyen embereket kezelik. Kb. mintha pszichológushoz járna, csak itt bent is tartják és folyton figyelnek rá, ügyelnek, hogy bevegye az esetleges gyógyszereit és megjelenjen a pszichológusnál.

Ha ilyesmit mondd, hogy szétveri a barátnődet (nyomós ok nélkül) akkor igenis vágjátok a képébe, hogy NEM. Mondjátok meg neki, hogy ezt nem teheti meg, fogadja el. Hisztizni fog, de meg kell értenie, hogy nem az ő hisztijei fogják alakítani az emberek életét. Meg lehet neki mondani normálisan is, kedvesen kifejteni neki.

Rendben, hogy problémás és durvább dolgoktól sem riad vissza, de valamennyi kontroll kell, hogy legyen. Ha ennyire nincsenek határok és bármit megtehet az senkinek sem jó. Neki most arra lenne szüksége, hogy valaki figyeljen rá és IRÁNYÍTSA.

Attól mert túlsúlyos, vagy mert roma még nem kell ilyennek lenni. Érdekes, én is hájas voltam, barátnőm pedig roma volt (vagyis most is az :)). Mégis be tudtunk illeszkedni. Ennek a lánynak a világnézetével és a hozzáállásával van a legnagyobb gond és a viselkedésével. De persze figyelembe kell venni, hogy nyilván nem magától lett ilyen, a családi hátterét nem ismerjük, nem tudjuk milyen megpróbáltatásokon ment át gyerekkorában. Nyilván van benne egy törés. De nincs ez így rendjén, hogy ezt ti szenveditek meg.

Osztályfőnökkel, iskola pszichológussal (ha van) kellene beszélni, szüleit behívni, ha kell többször is, de a problémára végére pontot tenni.

A szülők is említsék meg szülőin, hogy a gyerekek félnek ettől a lánytól.

Egyébként ha megnyugtat a leírtak alapján, véleményem szerint nem valószínű, hogy bántana titeket. Persze ez nem hivatalos, hiszen csak az általad elmondottak alapján...

Ha öngyilkos hajlamú és ezt teszi magával akkor inkább magát büntetné, mintsem rátok támadjon. Hirtelen felindulásai lehetnek, de mivel nem elég összeszedett így ha "rendre utasítjátok" megtorpan. Erre a típusra jellemzőbb a hiszti, beletartozik ebbe a csapkodás, törés-zúzás, ordibálás, mintsem a komolyabb fizikai bántalmazás.

Ő inkább csak figyelmet akar. Azt a másik lányt is csak azért akarta megverni, mert féltékeny volt rá és nyilván nem tudja ilyenkor mi a helyénvaló reakció. Érzelmileg vagy jóval elmaradottabb vele egykorú társainál vagy pedig történt vele pár nagyon rossz dolog, ami érzelmileg rettentően megviselte és aminek következtében ennyire széthullott, hogy a továbbiakban nem képes helyes "válaszokat" adni az érzelmekre.

Mindenképpen tenni kellene valamit az ügyben, mert van rá esély, hogy lehetne segíteni azon a lányon. Még lehetne elfogadható élete is akár, nem kell így leélnie az életét. Gondolom ő is szenved így, még ha sokszor úgy tűnik élvezi, akkor is.

2011. jan. 7. 06:03
 6/12 A kérdező kommentje:
igazából szerintem nem túl jó családi körülmények közt lakik van több testvére is, az anyja meg nem tudja, hogy bánjon vele ,mindent rá hagy amit csinál. pszichológushoz jár, de nem tudom ő is mennyire törődhet vele, mert mesélte, hogy elmondta a pszichológusnak egy-két ilyen történetét és az nem mondott rá semmit. végülis a pszichológus kellene észhez térítse, akkor miért nem mondja meg, hogy ez nem helyes? az iskolával kapcsolatban meg annyi, hogy van az évfolyamunkon is diszlexiás osztály, legalább oda áthelyezhetnék, mert ők sem értelmi fogyatékosok, csak lassabban tanulnak..:S
2011. jan. 7. 06:10
 7/12 anonim ***** válasza:

Hmm, ne haragudj de ez szerintem nem megoldás. Az olvasási nehézséggel küzdők olyanok, mint ti. Érzelmileg stabilak és az intelligencia terén sem elmaradottak. Ugyanúgy kellemetlenséget okozna nekik is ez a lány és az ő javára sem válna a dolog.

A pszichológus azonban tényleg tehetne lépéseket, ha ön- vagy közveszélyes akkor azt nem szokták így elintézni és hazaengedni. Lehet nem is jár hozzá, csak azt hazudja. Vagy nem tudom mennyire jó színész és mennyire profi akihez jár. Lehet ott kevésbé tűnik problémásnak, mert színészkedik.

2011. jan. 7. 06:19
 8/12 A kérdező kommentje:
hát abból amit mesélt, hogy a pszichológusnak is csak büszkélkedett azzal amit csinál nem hiszem, hogy van olyan ravasz, hogy a pszichológusa előtt eszébe jusson eltitkolni ezeket. szerintem amúgy nem közveszélyes csak saját magát gyötri ezzel az önkínzással, én legalább is még sosem ijedtem meg tőle. magára viszont veszélyes, mert idegileg labilis egyik percről a másikra rossz vagy jó kedve lesz..
2011. jan. 7. 06:26
 9/12 anonim ***** válasza:

Hát igen, ez általában velejárója a dolognak a hirtelen hangulatváltozás.

Azt amúgy nem gondolom, hogy ti ezen tudnátok segíteni, ha barátkoztok vele. Próbálj távol maradni tőle, mert nem tudnál rajta segíteni csak téged is lehúzna. Neked most nem erre van szükséged, tanulnod kell stb. A többieknek is ezt tudom tanácsolni, ezt a szüleinek, iskola vezetőségének és az orvosoknak kell megoldaniuk.

Nem tudom az anyja mennyire törődik vele, lehet, hogy csak tudatlan vagy naiv. Közölni kellene vele, hogy talán pszichiáterre kellene váltani. Az gyógyszert is felír és valamivel komolyabban lép fel, mint egy pszichológus. Dehát ha senki nem figyel rá, hogy beszedje a gyógyszert...

2011. jan. 7. 06:37
 10/12 A kérdező kommentje:
hát igazad van remélem javul majd ahelyzet ésköszi
2011. jan. 7. 06:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!