Mire jó az olvasás?

Figyelt kérdés
2011. jan. 3. 21:19
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

- fejleszti a helyesírást, a nyelvi készséget, segíti a nyelv magasabb szintű elsajátítását

- fejleszti a fantáziát és a koncentrációképességet

- olyan dolgokról is olvashatsz és olyan szemszögekből, amikkel te magadtól nem találkozhatnál, vagy nem ilyen szemszögből élnéd át. Ezáltal szélesítheti látókört, a gondolkodást.

- jó szórakozás

2011. jan. 4. 23:29
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Sok mindent írtak az előttem szólók, de egyik sem az igazi. Az olvasás a mai világban is aktuális, és fontos, amikor tarol az internet és a film. Ezek ugyanis nem pótolják sem azt az élményt, amit egy könyv nyújthat, sem a hatásuk nem ugyanaz. Az olvasás elsősorban gondolkodni tanít és a fantáziádat is fejleszti, meg persze a szókincset és a helyesírást is, de ez másodlagos dolog. A filmekben a látványt már készen kapod, nem neked kell megalkotnod, ráadásul a rendező szemszögéből látod az egészet, ergo, azt kajálod meg, amit ő kitalál, úgy látod a dolgot, ahogy ő akarja, hogy lásd, és ez egyáltalán nem feltétlenül pozitív. Ma már az embereknek, különösen a gyerekeknek nincsenek is szinte saját gondolataik, hanem az első dolog, ami bevillan nekik, azt csinálják, vagy amit a filmekben láttak azt játsszák el, vagy olyanok akarnak lenni. Szóval az egyéniség fejlődésére is komoly hatással van a könyv, és a film is, csak a könyvnek több a pozitív hatása. Lényegében ennyi.
2011. jan. 10. 13:15
 13/18 anonim ***** válasza:
Mindenre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2011. jan. 10. 16:59
 14/18 anonim ***** válasza:
82%

Mindent leírtak már itt előttem, de kb. összefoglalom. Szókincsbővítés, helyesírás (bár utóbbi azért nem biztos hogy igaz egy ~200 éves műre), művelődés, illetve egyfajta érzés, hogy mennyivel többet tettél a saját kulturálódásod felé.

Sajnos én nem igazán szoktam olvasni, és éppen ezért, bármennyire is szégyellem, de kifejezetten műveletlennek tartom magamat. Ez főleg a bonyolult nyelvezetű kötelező olvasmányoknak köszönhető, amiket sokszor egyáltalán nem értek és úgy érzem, nagyon nagy részben az oktatási rendszer hibája hogy nem rajongok ezért a tevékenységért.

OK, adjanak fel minden korszakból egy-két fontosabb művet, de az például miért van, hogy az eddigi kötelezők 90%-a versbe szedett dráma? Szerintem ezt igencsak erőltetik, pedig jóformán nyelvészeti siker ha egy-egy mondatot sikerül egyáltalán értelmezni, nem beszélve arról, hogy ha más stílusú írásokat is kellene olvasnom (főleg a komédiákra célzok, de akármi mást is említhetünk), és nem a legmegfejethetetlenebb, szinte más nyelven írt, igen, kimondom, borzalmakat, akkor talán a kedvenc időtöltésem is volna. Ezzel viszont elveszik a kedvemet az egésztől, és nem csak egy-egy íróra gondolok, hanem az olvasásra úgy általában véve.

Mindenesetre, életem talán első hosszabb művének ma értem a végére (Jókai: Szegény gazdagok), és büszke vagyok magamra. Tudom hogy ez nagyon szánalmas, de egyfajta sikerélményt adott nekem. Nem kötelező olvasmány, nem versbe szedett dráma, és legalább valami izgalom is van benne helyenként. Cserébe a nyelvezete továbbra sem tartozik a legegyszerűbbek közé.

2011. jan. 10. 17:41
 15/18 anonim ***** válasza:
Gyarapítja a szókincset.
2011. jan. 10. 18:47
 16/18 anonim ***** válasza:
Az írott betű megdolgoztatja a kreativitásodat ahogy elkezded végiggondolni a leírtakat. Sokkal kötetlenebb mint egy film, így némiképp rád van bízva az egész.
2011. jan. 10. 19:29
 17/18 anonim válasza:

1. és legfontosabb amit jegyezz meg az olvasásról:Lehet valaki okos,de művelt csak az aki olvas.

2.Aki olvas annak sokkal gazdagabb a szókincse mint annak aki nem olvas.

3.Tágul az agyad minél többet olvasol annál jobb a memóriád.

4.Sokkal jobb,érthetőbb,artikuláltabb beszédet lesz tőle.

5.A képzelő erődet is erősíti.

6.Marha jó!:)

Én 14 éves fiú vagyok és a magyar tanárom hívta fel rá a figyelmemet.És ezt mindenképp olvasd el:Wass Albert:Kard és kasza.

2011. márc. 3. 15:01
 18/18 anonim ***** válasza:

2011-01-03 21:28

Ez egy tévhit. Én nagyon keveset olvasok, és kiemelkedően jó a helyesírásom, míg aki sokat olvas, az nem a szavak betűire figyel, hanem a mondatok értelmére, így rosszabb a helyesírása, tisztelet a kivételnek.

2018. jan. 9. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!