Mit meséltek nagyszüleitek a 1,2 világhaborúról?
Nekünk a nagymamám mesélt egy párszor.
Az oroszokról ő se mondott szép dolgokat.Azt mondta,hogy még a fogkrémet is megették és a lányokat bújtatni kellett.Bár őt nem bújtatták a szülei és azt mondja,hogy nem is bántották a ruszkik.Kb. hat kozák szállt meg náluk és mivel kaptak kaját meg szállást,nem bántották őket.
Ami még nagyon emlékezetes a számomra,egyszer beszéltem egy bácsival.Előnévként a Vitéz nevet használta.Kérdeztem,miért?Erre azt válaszolta:
-Megjártam a Don-kanyart 17 évesen.Aki ott járt,az megérdemli a "Vitéz" nevet.
Kérdeztem tőle,hogy milyen volt ott.Nem sokat mondott,leginkább csak azt,hogy borzasztó,meg szörnyű és láttam,hogy nem is nagyon tud róla beszélni.
Ezek az öregek rengeteg szörnyűséget átéltek,a mi generációnk lehet,hogy ki sem bírná.
Tudtommal a németekkel abszolút nem volt a probléma, az oroszokkal meg általában nem, bár voltak túlkapások, itt talán kevésbé volt jellemző az, amiről általában hallani.
II. világháború, Békés vármegye valamint Csanád, Arad és Torontál k.e.e. vármegye.
nagyanyámat 12 évesen akarta megerőszakolni egy orosz katona...csak egy elöljárója nem engedte...
nagyapámat 16 évesen sorozták be katonnának, hadifogság, szibéria 3 év, megszökött 2 társával csak ő ért haza a másik kettőt agyonlőtték, az öreg nem akart hazajönni amikor láttam,hogy itt már erősen komcsi szag van...egészen bécsig jutott ahol már összeesett a kimerültségtől és a sebesülései miatt...egy tanyán befogadták, amikor felépült azt mondta,hogy hiányzik neki az anyja és hazajött békés megyébe, '79-ben halt meg,vaszkulitiszben amit akkot szerzett, sosem panaszkodott, egyet köszönhetek neki: mindig minden körülmény között ki kell tartanod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!