Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit meséltek nagyszüleitek a...

Mit meséltek nagyszüleitek a 1,2 világhaborúról?

Figyelt kérdés
2010. dec. 24. 11:24
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az egyik nagymamam meselt sokat a masodik vh-s tapasztalatairol. O akkor fiatal lany volt es tobbszor is meg akartak eroszakolni az orosz katonak. Nemcsak ot, mert elmondasa szerint szinte minden nonek rejtozkodni kellett toluk. Sokakat megeroszakoltak a faluban. A nemetekrol rosszat nem mondott. Azt mondta, hogy ok sokkal kulturaltabbak voltak az oroszoknal. Az oroszok mindent vittek, amit tudtak. Allatot, etelt, a noket pedig kihasznaltak. Es egyszer ra is lottek ejjel a mamamra. Az emberek mikor a front a telepulesukhoz kozel volt, bunkerekben eltek es ejjel jottek csak elo, akkor foztek meg etettek az allatokat. Mamam azt mondta, hogy kb. 2 hetig eltek bunkerben folyamatosan nappal. A nagyszuleim szulei sokat vesztettek, allataikat elkoboztak stb. Az elso vilaghaboru utan hatalmas csapas volt a masodik annak a generacionak...el sem tudom kepzelni, hogy volt, aki 2-szer elszenvedte mindezt (dednagyszuleink generacioja). Mivel sok ev eltelt, nyugalommal tud a mamam beszelni ezekrol a dolgokrol. Sokat szokott meselni, de ezek a momentumok mindig elojonnek a sztorijaban. Nem tudom, hogy masok miket tapasztaltak, kivancsi vagyok, hogy ki milyen szemszogbol vilagitja majd meg ezt a temat.
2011. jan. 7. 21:09
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk a nagymamám mesélt egy párszor.

Az oroszokról ő se mondott szép dolgokat.Azt mondta,hogy még a fogkrémet is megették és a lányokat bújtatni kellett.Bár őt nem bújtatták a szülei és azt mondja,hogy nem is bántották a ruszkik.Kb. hat kozák szállt meg náluk és mivel kaptak kaját meg szállást,nem bántották őket.

Ami még nagyon emlékezetes a számomra,egyszer beszéltem egy bácsival.Előnévként a Vitéz nevet használta.Kérdeztem,miért?Erre azt válaszolta:

-Megjártam a Don-kanyart 17 évesen.Aki ott járt,az megérdemli a "Vitéz" nevet.

Kérdeztem tőle,hogy milyen volt ott.Nem sokat mondott,leginkább csak azt,hogy borzasztó,meg szörnyű és láttam,hogy nem is nagyon tud róla beszélni.

Ezek az öregek rengeteg szörnyűséget átéltek,a mi generációnk lehet,hogy ki sem bírná.

2011. jan. 7. 23:05
 3/5 anonim ***** válasza:
Az én dédapám is vitéz volt.Sajnos én már nem ismerhettem meg, nagyapám meg nem sokat mesélt róla. Nagypapám is hasonló dolgokat mesélt az oroszokról.Állatok voltak.Nagymamám arról szokott mesélni, hogy néha bizony csoda volt, hogy életben maradtak mert nem egyszer közel hozzájuk csapódott be 1-1 bomba.A háború után is nehéz volt a sorsuk. Volt, hogy annyira nem volt otthon ételük, hogy csak hagyma meg cukor volt és azt ették. El sem tudjuk képzelni, hogy mi mindenen mentek keresztül ezek az emberek. Ettől olyan erősek.A legérdekesebb az, hogy mindezek ellenére nem voltak depressziósak,mindig reménykedtek, hogy jobb lesz és nem volt idejük az önsajnálatra.
2011. jan. 8. 00:13
 4/5 anonim ***** válasza:

Tudtommal a németekkel abszolút nem volt a probléma, az oroszokkal meg általában nem, bár voltak túlkapások, itt talán kevésbé volt jellemző az, amiről általában hallani.

II. világháború, Békés vármegye valamint Csanád, Arad és Torontál k.e.e. vármegye.

2011. jan. 8. 01:55
 5/5 anonim ***** válasza:

nagyanyámat 12 évesen akarta megerőszakolni egy orosz katona...csak egy elöljárója nem engedte...

nagyapámat 16 évesen sorozták be katonnának, hadifogság, szibéria 3 év, megszökött 2 társával csak ő ért haza a másik kettőt agyonlőtték, az öreg nem akart hazajönni amikor láttam,hogy itt már erősen komcsi szag van...egészen bécsig jutott ahol már összeesett a kimerültségtől és a sebesülései miatt...egy tanyán befogadták, amikor felépült azt mondta,hogy hiányzik neki az anyja és hazajött békés megyébe, '79-ben halt meg,vaszkulitiszben amit akkot szerzett, sosem panaszkodott, egyet köszönhetek neki: mindig minden körülmény között ki kell tartanod!

2011. jan. 8. 06:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!